Weekend-ul se anunță din nou deosebit de ofertant, iar recomandările noastre sunt extrem de diverse. Sibiul va fi animat de o serie de evenimente de anvergură, de la festivaluri de muzică clasică, la olimpiadă de meșteșuguri artistice tradiționale.
O parte dintre recomandările noastre includ toate zilele acestui sfârșit de săptămână. Punctual, am încercat să selectăm ceea ce puteți face în fiecare zi.
Muzeul ASTRA va fi din nou animat în acest weekend. Instituția găzduiește cea de a XXVI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. În perioada 20 – 23 iulie 2023, 200 de elevi, profesori, promoteri culturali și artiști își dau întâlnire la Sibiu. Participanții vin din 28 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, din Bulgaria, Republica Moldova (trei grupuri din raioanele Răuțel, Dondușeni, Călărași) și Mexic. Elevii înscrişi în concurs se întrec în 37 de tehnici meșteșugărești.

Vizitatorii vor putea participa la workshop-uri demonstrative și interactive de apicultură, xilogravură, împâslit, confecționat podoabe din mărgele, cusut și împletit brățări, pictură pe pânză și cartonerie mexicană. Pe lângă workshop-ri, veți avea parte de momente sportive, spectacole, momente folclorice și expoziții. Duminică, 23 iulie, orele 1700 se va desfășura festivitatea de închidere și premiere.
Vineri, 21 iulie, recomandările noastre încep printr-o invitație în lumea culturii arabe
De la tradițiile românești puteți trece la descoperirea celor arabe. În perioada 20 – 23 iulie 2023, se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului Culturii Arabe. Proiectul cultural propune o serie de evenimente artistice, muzicale și intelectuale specifice culturii arabe. Vineri, orele 11:00, sunteți așteptați la Biblioteca Județeană Astra, la un workshop din cadrul acestui festival. Tema va fi „Implicarea organizațiilor non-guvernamentale în integrarea socio-culturală a migranților/refugiaților în România”. Organizatorii propun o formulă deschisă de dialog cu specialiști și experți în cultura arabă și migrație. Accesul este liber iar participanții vor avea ocazia să deguste preparate culinare arăbești.
În fiecare zi a Festivalului Culturii Arabe puteți vedea lucrările artistei Aya Alhaj, expuse la Palatul Brukenthal. La târgul arăbesc din Pasajul Scărilor și de la Flow – Refugiu Urban, veți putea achiziționa articole handmade sau participa la ateliere. Arta corporală orientală (henna) și caligrafia arabă sunt temele acestora. Atmosfera din cadrul târgului va fi îmbogățită cu muzică orientală pe vinil.

Palatul Brukenthal vă așteaptă cu o nouă expoziție, Culorile discriminării, curatoriată de Dana Roxana Hrib și Alexandru Constantin Chituță. Expoziția prezintă un scurt istoric al discriminării pe criteriul culorii pielii. Subiectul este ilustrat cu ajutorul lucrărilor de pictură europeană din sec. XVI-XVIII. Demersul ne arată că ignoranța a determinat cel puțin tot atâtea abuzuri ca și instrumentalizarea politică și economică, indusă de sistemele coloniale.
Feeric Fashion Week revine cu cea de-a 15-a ediție
Feeric Fashion Week a debutat joi, 20 iulie. Vineri, 21 iulie, orele 13:00, în Feeric Venue, la Cine Gold, vor fi prezentările individuale a trei universități. Veți putea admira piesele realizate de studenți din Polonia, Macedonia și Georgia. Promenada Sibiu va prezenta apoi, de la orele 15:00, în parcarea de la ultimul etaj al mall-ului, noua colecție Synergia. La orele 17:00, brandul Hooldra îi readuce pe spectatori în curtea The Festival Lake. Seara se încheie la orele 20:00 cu prezentarea colecției Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, la Colț de Rai.

Regal de muzică clasică la Sibiu
Iubitorii acestui gen muzical vor fi răsfățați weekend-ul acesta. Între 20-26 iulie va avea loc festivalul Musica Ricercata Op. 5, al cărui director artistic este dirijorul Gabriel Bebeșelea. Tema acestui an este dedicată Centenarului Ligeti: LIGESTEZIA. Vineri, 21 iulie, orele 19:23, la Librăria Erasmus, sunteți așteptați la un scurt poem simfonic pentru 100 de metronoame. Acesta va fi urmat, de la orele 19:30 de o discuție cu Emil Hurezeanu și Ion Vartic. La Biserica Evanghelică Sf. Ioan, la orele 21:00, este programat un Recital extraordinar de balade și jocuri. Alexandra Tîrșu va interpreta la vioară lucrări de Paul Hindemith, Sándor Veress, György Kurtág, Eugène Ysaÿe, George Enescu, György Ligeti.
În perioada 19 – 23 Iulie 2023, Elite Art Club UNESCO organizează a XIII-a ediție a festivalului Classics for Pleasure. Intitulată ”A Lasting Legacy”, ediția de anul acesta celebrează două decenii de activitate neîntreruptă pentru asociație. În 21 iulie, de la orele 20:00, în Piața Mare, va avea loc concertul Scenery in Music. Potrivit organizatorilor, vom asista la o odă cu „charm” american dedicată frumuseții peisajului natural din Sibiu. Pe scenă: Orchestra Filarmonicii Pitești – dirijor Cristian Lupeș, solistă Gina Sandu.
Fado simfonic pe terasa-acoperiș a Filarmonicii din Sibiu
În 21 iulie, cu prilejul aniversării Amaliei Rodrigues, Filarmonica de Stat Sibiu, împreună cu Restaurant A Camponeza, organizează un spectacol inedit de fado simfonic. Vor concerta solista vocală Adriana Berezovski, Paul Edeleni, la chitară portugheză și Onișor Rodilă, la pian. Alături de aceștia vor fi membri ai Filarmonicii din Sibiu și Ilia Cvintet.
Restaurant A Camponeza Sibiu va pune la dispoziție, în pauză și după concert, un meniu cu specialități culinare portugheze și, mai ales, vinuri alese portugheze. Evenimentul va avea loc pe terasa – acoperiș a Filarmonicii, de la orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro, la prețul de 70 lei, respectiv 90 lei pentru zona VIP.

Recomandările noastre pentru sâmbătă, 22 iulie
În ultima zi a spectacolelor de modă Feeric, studenții de la UNARTE București vor prezenta cea mai mare colecție colectivă, de 40 de piese. Prezentarea va începe la orele 13:00, în decorul geometric al fabricii Boromir. De la orele 15:00, la Cine Gold Sibiu, ne întoarcem în trecut, la Urzeala Vremurilor. Evenimentul este o călătorie manifest, pe urmele patrimoniului textil din Țara Făgărașilor. Ultima prezentare individuală a acestei ediții va avea loc de la orele 17:00, pe pietonala care leagă curtea Muzeului Brukenthal de hotelul Împăratul Romanilor. Publicul va putea vedea aici colecția colectivă realizată de studenții Facultății UFEG din Ucraina. Ca în fiecare an, Gala Feeric va trage cortina peste Feeric Fashion Week. Piața Huet va fi gazdă pentru colecțiile semnate de Georgia Chioni de la Athens Fashion Club, Kimono & Me, La blouse Roumaine, Bujra Al Hajar, și de studenții Facultății de Tehnologie Textilă ai universității din Zagreb și de la Academia de Muzică și Arte Plastice din Chișinău. Evenimentul de gală va începe la ora 21.
Muzica clasică va răsuna și sâmbătă
În Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în 22 iulie, de la orele 19:23, din nou, Poemul simfonic pentru 100 de metronoame. Acesta va fi urmat de lansarea romanului Theodoros și o discuție cu autorul acestuia, Mircea Cărtărescu, precum și cu Radu Vancu. La orele 21:00, veți putea asculta tot aici și și un Recital Cameral Transinestezia cu Ansamblul Musica Ricercata. În program, lucrări de: György Ligeti, Lukas Ligeti, Carl Ditters von Dittersdorf, Michael Haydn, Béla Bartók/Dan Variu, Norbert von Hannenheim, György Kurtág, Sabin Drăgoi, Ján Levoslav Bella, Peter Eötvös.
De la orele 20:00, în cadrul Festivalului Classics for Pleasure, va avea loc concertul Everybody’s Music. Acesta va fi o ilustrare a conceptului ce vede muzica clasică precum o forță unificatoare la nivelul societății civile. În acest spectacol, MH Orchestra, acompaniați de soprana Oana Serban și baritonul Florin Budnaru, vor urca pe scena festivalului din Piața Mare din Sibiu.
Ce puteți face duminică, 23 iulie. Recomandările noastre sunt din sfera muzicii.
Sala Thalia găzduiește, de la orele 19:00, concertul Voyage Oriental, susținut de proiectul „Battlements de l’Orient”. Evenimentul face parte din Festivalul Culturii Arabe, promovând experiența muzicală exotică și culturală a Orientului. Veți putea asista la un recital captivant la pian susținut de Anca Elena, alături de alți muzicieni. Aceștia vor crea atmosfera pentru o fuziune încântătoare a unor piese tradiționale din lumea arabă, Turcia și Balcani.

Poemul simfonic pentru 100 de metronoame, din cadrul Festivalului Musica Ricercata, va putea fi ascultat la orele 19:23, la Biserica Franciscană. De la orele 19:30, veți putea urmări Recitalul Cameral Recercari et Canzoni, cu cvintetul de suflători Duende. În program, lucrări de: Girolamo Frescobaldi/Gabriel Bebeșelea, Wolf von Aichelburg, György Ligeti.
În încheierea Festivalului Classics for Pleasure, în Piața Mare, 23 iulie, orele 20:00, va fi seara Proms of Delight. Formatul conceput de asociația Elite Art Club UNESCO în 2003, aduce în prim plan crossovers originale. Soprana Paula Iancic, tenorul Teodor Ilincăi și mezzosporana Antonela Barnat, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și dirijorul David Crescenzi, vor încânta toți iubitorii de muzică clasică.