Connect with us

Administra╚Ťie

Utilitati pentru Tineretului

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

In curand si Cartierul Tineretului va fi racordat la retelele de utilitati. Cel putin asa spera locuitorii zonei, in urma presiunilor facute de catre municipalitate asupra companiilor implicate. In consecinta, firmele responsabile s-au pus pe treaba. Primarul Klaus Iohannis s-a aratat foarte nemultumit de intarzierea introducerii retelelor de apa, canal, gaz si energie electrica din aceasta zona si a dispus, in cadrul unor sedinte comune desfasurate la sediul primariei, urgentarea lucrarilor. Desi nu beneficiaza de utilitati, o parte dintre tinerii care au teren in aceasta zona au fost instiintati ca trebuie sa inceapa constructia imobilelor, in conditiile in care regulamentul prevedea ca ridicarea constructiilor sa inceapa la cel mult un an de la punerea in posesie. In cele din urma s-a renuntat la acest termen. Conform unui comunicat al Primariei Sibiu, in prezent SC Energie Termica lucreaza la retelele de apa, canalizare pluviala si menajera pentru casele care se afla intr-un stadiu avansat, adica in cea mai apropiata zona de oras. In paralel, se efectueaza sapaturi si lucrari de asternere a balastului pentru crearea strazilor. De asemenea, SC Electrica lucreaza la introducerea cablurilor de alimentare si la montarea posturilor de transformare. Dupa aceasta, fiecare dintre cei care locuiesc in cartier va trebui sa depuna o cerere in vederea bransarii individuale la reteaua electrica. Pentru amenajarea retelelor de apa si canalizare, amenajarea canalului pluvial si menajer, a drumurilor de acces, a spatiilor verzi si a aleilor, anul acesta au fost alocati mai mult de 11 milioane de lei. In ceea ce priveste reteaua de gaz, pentru estimarea corecta a dimensiunii retelei, E.On Gaz ii invita pe cei care locuiesc in aceasta zona sa depuna in cel mai scurt timp dosarele de bransare. Acestea se depun la sediul firmei, pe strada Somesului, numarul 10. In cartierul Tineretulul au primit teren pana acum mai mult de 400 de persoane si inca 500 au depus cereri pentru a primi un spatiu. Potrivit reprezentantilor Primariei, in limita locurilor disponibile, o parte dintre cei 500 vor primi raspuns afirmativ la cererea depusa. (B.A.)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comenteaz─â

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administra╚Ťie

Astrid Fodor, primarul Sibiului: ÔÇ×Prefer mereu produsele din Sibiu. Putem sprijini economia local─â ╚Öi bun─âstarea comunit─â╚ŤiiÔÇŁ

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

ÔÇťVom invita micii antreprenorii locali s─â se ├«nscrie ├«ntr-o carte de adrese pentru sibieniÔÇŁ

Prim─âria Sibiu este una dintre institu╚Ťiile care sus╚Ťin campania ÔÇťProdus ├«n SibiuÔÇŁ, ini╚Ťiat─â ╚Öi sus╚Ťinut─â de Sibiu 100%. Astrid Fodor, primar al Municipiului Sibiu, ╚Öi-a afirmat de fiecare dat─â sus╚Ťinerea pentru antreprenorii ╚Öi produc─âtorii sibieni, indiferent de natura produselor lor. Acum, cu ocazia edi╚Ťiei speciale ÔÇťProdus ├«n SibiuÔÇŁ din acest an, am ├«ncercat s─â afl─âm ce nout─â╚Ťi preg─âte╚Öte prim─âria pentru promovarea afacerilor locale, cele care contribuie la definirea Sibiului la nivel na╚Ťional, dar ╚Öi interna╚Ťional.

┬áConsuma╚Ťi produse locale din jude╚Ťul Sibiu? Pute╚Ťi s─â ne spune╚Ťi c├óteva din preferatele dumneavoastr─â?

Astrid Fodor: Caut produsele rom├óne╚Öti ├«n general, de la alimente ╚Öi p├ón─â la haine, dar prefer mereu produsele din Sibiu. Din fericire exist─â o ofert─â bogat─â. Le cump─âr ├«n primul r├ónd pentru c─â sunt de calitate, dar ╚Öi pentru c─â eu cred sincer c─â putem sprijini economia local─â ╚Öi, ├«n definitiv, bun─âstarea comunit─â╚Ťii noastre inclusiv prin astfel de gesturi mici. Consum cel mai mult produsele alimentare locale pentru c─â ╚Ötiu c─â nu con╚Ťin E-uri ╚Öi al╚Ťi aditivi ╚Öi sunt f─âcute multe dintre ele dup─â re╚Ťetele vechi ╚Öi au gustul pe care, cu toate produsele ultraprocesate care se g─âsesc pe pia╚Ť─â, l-am uitat ╚Öi de care ├«mi este dor. M─ân├ónc mereu cu pl─âcere fructe ╚Öi legume proaspete de la noi, produse din carne ╚Öi mai ales br├ónzeturi ╚Öi lactate. Consum doar miere din zona Sibiului. La fel ╚Öi dulcea╚Ť─â ╚Öi zacusc─â. ├Ämi cump─âr ╚Öi dulciuri bune din Sibiu ╚Öi din zon─â pentru c─â avem produc─âtori foarte pricepu╚Ťi ╚Öi creativi. Pl─âcintele din pia╚Ťa Vinerea Verde sunt ceva cu care m─â r─âsf─â╚Ť din c├ónd ├«n c├ónd.

┬áAve╚Ťi ├«n vedere, ├«n urm─âtoarea perioad─â, un plan de sus╚Ťinere a ├«ntreprinz─âtorilor locali?

PUBLICITATE

Astrid Fodor: Vom continua s─â ├«i sus╚Ťinem prin instrumentele care ne stau la dispozi╚Ťie ca administra╚Ťie local─â, a╚Öa cum am f─âcut-o ╚Öi p├ón─â acum, pentru c─â ├«n╚Ťelegem rolul pe care ├«l avem ca Prim─ârie.

├Än primul r├ónd pentru anul viitor vom men╚Ťine nivelul taxelor ╚Öi impozitelor locale la un nivel acceptabil ╚Öi suportabil pentru mediul de afaceri. Chiar dac─â legea ne permitea s─â cre╚Ötem impozitele, noi ne-am oprit la un nivel pe care l-am considerat echitabil pentru afaceri. Sunt multe taxe de pl─âtit pentru o firm─â ╚Öi de aceea cred c─â orice sprijin este binevenit. Inten╚Ťia este de a men╚Ťine aceast─â politic─â ├«ns─â, av├ónd ├«n vedere c─â administra╚Ťia local─â suport─â cheltuieli tot mai mari din cauza cre╚Öterii pre╚Ťurilor materialelor de construc╚Ťii ╚Öi a salariilor muncitorilor constructori, precum ╚Öi cre╚Öterile pre╚Ťurilor utilit─â╚Ťilor dar ╚Öi a costurilor serviciilor ├«n general, va fi o presiune tot mai mare pe bugetul local pentru a putea finan╚Ťa lucr─ârile necesare pentru ├«ntre╚Ťinerea ╚Öi dezvoltarea ora╚Öului. Prin urmare, politica pe urm─âtorii ani va fi dictat─â de evolu╚Ťia situa╚Ťiei economice generale pentru c─â noi, ca administra╚Ťie local─â, trebuie s─â asigur─âm resursele necesare pentru func╚Ťionarea ╚Öi continuarea dezvolt─ârii ora╚Öului. Dar pot s─â afirm c─â pentru Prim─âria Sibiu men╚Ťinerea fiscalit─â╚Ťii locale pentru persoanele juridice la un nivel suportabil este o prioritate ╚Öi o avem mereu ├«n vedere.

Zona industrial─â vest, unde ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ╚Öi ├«ntreprinz─âtori locali, a fost viabilizat─â de Prim─âria Sibiu ╚Öi continu─âm s─â ├«mbun─ât─â╚Ťim infrastructura acestei zone. Tocmai ce am semnat contractul pentru modernizarea iluminatului public din zon─â ╚Öi extinderea acestuia ├«n zonele de dezvoltare. De altfel, faptul c─â ├«mbun─ât─â╚Ťim infrastructura ├«n ├«ntreg ora╚Öul este un sprijin ╚Öi ├«n beneficiul mediului de afaceri local. F─âr─â infrastructur─â, activitatea curent─â nu se poate desf─â╚Öura ├«n bune condi╚Ťii.

PUBLICITATE

Un aspect care poate p─ârea m─ârunt, dar sunt sigur─â c─â este important pentru persoanele juridice, este digitalizarea interac╚Ťiunii cu Prim─âria. O list─â lung─â de documente se pot ob╚Ťine ├«n format digital, comunicarea cu Prim─âria este disponibil─â ╚Öi ├«n format electronic, pl─â╚Ťile impozitelor ╚Öi diverselor taxe se pot face de mult timp ╚Öi online. Dac─â este necesar─â totu╚Öi deplasarea la ghi╚Öeu, program─ârile se fac online, astfel c─â se evit─â aglomera╚Ťia ╚Öi pierderea timpului.

Pentru produc─âtorii de fructe ╚Öi legume vom continua s─â punem la dispozi╚Ťie ├«n pie╚Ťele agroalimentare spa╚Ťii speciale pentru comercializare. Le avem ├«n fiecare pia╚Ť─â ╚Öi au fost pline ├«n sezon. ├Än evenimentele gastronomice sau cu component─â gastronomic─â cofinan╚Ťate de Prim─ârie s-a p─âstrat obliga╚Ťia pentru organizatori de a oferi spa╚Ťii gratuite pentru produc─âtorii locali de alimente ├«n care s─â ├«╚Öi v├ónd─â produsele.

╚śi promovarea cred c─â este un sprijin. Programul Sibiu Regiune Gastronomic─â European─â a fost un ├«nceput, un semnal pe care l-am dat produc─âtorilor regionali ╚Öi ├«ntreg domeniului HoReCa c─â ├«i sprijinim. Scopul a fost acela de a pune ├«n lumin─â gastronomia local─â, produc─âtorii locali, restaurantele, sprijinind indirect ╚Öi turismul local ╚Öi operatorii din industria ospitalit─â╚Ťii. Am creat vizibilitate pentru industria local─â ╚Öi asta mi se pare un sprijin important.

PUBLICITATE

┬áAr putea beneficia produc─âtorii locali ╚Öi firmele locale prin intermediul c─ârora ace╚Ötia ajung la consumator de o sus╚Ťinere fiscal─â pentru a face fa╚Ť─â dificult─â╚Ťilor din aceast─â perioad─â?

Astrid Fodor: ├Än 2020, ├«n contextul pandemic, am introdus c├óteva facilit─â╚Ťi fiscale care s─â atenueze impactul m─âsurilor ╚Öi restric╚Ťiilor necesare pentru protejarea popula╚Ťiei, complet├ónd m─âsurile de sprijin luate de Guvern pentru mediul de afaceri.

Reducerea impozitului pe cl─âdiri ├«n cazul firmelor care ╚Öi-au suspendat sau redus activitatea, suspendarea taxei hoteliere, reducerea taxei de ocupare a domeniului public cu terase ╚Öi extinderea suprafe╚Ťei pe care acestea o pot ocupa, scutirea de la plata taxei de salubrizare pentru agen╚Ťii economici care ╚Öi-au ├«ntrerupt activitatea complet ╚Öi reducerea taxei ├«n cazul celor care au ├«ntrerupt par╚Ťial lucrul sunt m─âsuri concrete pe care le-am adoptat. Acestea au fost o m├ón─â de ajutor pe care am putut-o ├«ntinde firmelor sibiene ├«ntr-o perioad─â dificil─â pentru to╚Ťi.

PUBLICITATE

Toate aceste facilit─â╚Ťi le-am men╚Ťinut ╚Öi ├«n 2021.

Prim─âria se ocup─â cu succes de promovarea ora╚Öului. V─â g├óndi╚Ťi s─â include╚Ťi ├«n strategia de promovare ╚Öi produc─âtorii locali sau s─â le acorda╚Ťi, ├«n cadrul locurilor special amenajate, spa╚Ťii de promovare?

Astrid Fodor: Atunci c├ónd promov─âm Sibiul, subliniem tot ceea ce are de oferit ora╚Öul, de la cultural ╚Öi turistic p├ón─â la economic. Promovarea Sibiului ca loca╚Ťie economic─â viabil─â este deci parte din strategia de promovare a ora╚Öului deja. Mereu men╚Ťion─âm ╚Öi acest aspect important. Dar, vreau sa subliniez ca promovarea este reciproc─â: afacerile de succes din Sibiu sunt ÔÇťambasadoriÔÇŁ ai ora╚Öului. Pentru c─â a╚Öa este ├«ntre parteneri. Ne sprijinim unii pe ceilal╚Ťi.

PUBLICITATE

├Än ceea ce prive╚Öte punerea la dispozi╚Ťie a unor spa╚Ťii de afi╚Öaj ├«n spa╚Ťiul public, Prim─âria Sibiu de╚Ťine pu╚Ťine astfel de mijloace, pe care le utiliz─âm pentru anun╚Ťuri ╚Öi informa╚Ťii de larg─â utilitate public─â, ├«n comunicarea cu cet─â╚Ťenii. O parte din aceste spa╚Ťii le punem ╚Öi dispozi╚Ťia altor institu╚Ťii publice pentru anun╚Ťuri importante.

Dar o s─â v─â spun ├«n premier─â despre un proiect pe care urmeaz─â s─â ├«l pornim: pe site-ul sibiu.ro vom ├«nfiin╚Ťa o sec╚Ťiune ├«n care vom invita public antreprenorii locali s─â se ├«nscrie ├«ntr-o carte de adrese ├«n care sibienii ╚Öi nu numai s─â caute firmele sibiene ├«n func╚Ťie de produsul pe care doresc s─â ├«l cumpere. M─â refer aici mai ales la micii antreprenori sibieni, care nu au posibilitatea firmelor mari de a-╚Öi crea vizibilitate. Identific─âm acum cea mai bun─â variant─â tehnic─â pentru aceast─â sec╚Ťiune ╚Öi o lans─âm ├«n cur├ónd invita╚Ťia. Consider c─â ╚Öi noi, ca Prim─ârie, ar trebui s─â public─âm pe site-ul ora╚Öului aceste informa╚Ťii. Acest proiect ├«l v─âd ca o contribu╚Ťie pe care Prim─âria Sibiu o poate avea ├«n campania Produs ├«n Sibiu ini╚Ťiat─â de Sibiu 100%.

Care considera╚Ťi c─â ar fi strategia potrivit─â de promovare pentru produsele locale, una care s─â se ├«ncadreze ├«n campaniile de promovare a ora╚Öului?

PUBLICITATE

Astrid Fodor: Promov├ónd Sibiul, vorbim inevitabil despre sibieni ╚Öi despre ceea ce realiz─âm ├«mpreun─â ├«n Sibiu. Subliniem evenimente reu╚Öite organizate de antreprenori ├«n domeniul industriilor creative, scoatem ├«n eviden╚Ť─â produc─âtorii de hran─â promov├ónd gastronomia local─â, men╚Ťion─âm mereu rolul investitorilor ├«n dezvoltarea economic─â a ora╚Öului ╚Öi vorbim mereu despre produsele de Sibiu. Ca primar am mereu aceste teme ├«n aten╚Ťie atunci c├ónd vorbesc despre ora╚Öul nostru ╚Öi atunci c├ónd primesc delega╚Ťii str─âine. Sigur c─â se poate crea o campanie dedicat─â firmelor sibiene, dar uite c─â Sibiu 100% face deja acest lucru prin campania Produs ├«n Sibiu ╚Öi v─â felicit pentru ini╚Ťiativ─â ╚Öi pentru munca pe care o face╚Ťi.

Ave╚Ťi un mesaj pentru ca oamenii, at├ót localnicii, c├ót ╚Öi turi╚Ötii ora╚Öului nostru, s─â consume produsele locale sibiene?

Astrid Fodor: Sibiul ╚Öi regiunea Sibiului au avut ╚Öi au resurse importante, mai ales resursa uman─â extrem de valoroas─â, un fapt atestat de num─ârul de ├«ntreprinz─âtori locali care investesc mult─â pasiune ├«n ini╚Ťiativele lor. St─â ╚Öi ├«n puterea noastr─â, a fiec─âruia dintre sibieni, s─â sus╚Ťinem economia local─â, ├«n beneficiul comunit─â╚Ťii. Produsele de Sibiu sunt un brand ├«n sine, atest├ónd tradi╚Ťia pe care o avem ca ora╚Ö ├«ncep├ónd cu breslele sibiene ╚Öi impun├ónd un anumit standard de calitate, f─âr─â m─âcar s─â fie nevoie s─â scriem asta undeva sau s─â o reglement─âm. Se na╚Öte natural ╚Öi vine de la sine brandul ÔÇťprodus ├«n SibiuÔÇŁ. Consuma╚Ťi produse locale pentru calitatea lor, pentru c─â avem produse alimentare bune ╚Öi proaspete, aproape de noi, pentru c─â suntem sibieni ╚Öi putem fi ╚Öi ├«n acest mod al─âturi de comunitatea ├«n care ne place sa tr─âim.

PUBLICITATE

 

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT

Administra╚Ťie

├Än aten╚Ťia elevilor: Tursib schimb─â, de luni, orarul traseelor ╚Öcolare, din cauza aglomera╚Ťiei din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis s─â schimbe programul de circula╚Ťie pentru dou─â dintre traseele ╚Öcolare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul ╚Öcolilor la care trebuie s─â ajung─â elevii ╚Öi cu aglomera╚Ťia din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de func╚Ťionare pentru traseele ╚Öcolare E5 ╚Öi E7, care transport─â elevii din zonele Brosc─ârie, pe traseul spre centru, ╚Öi din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

ÔÇ×Dup─â o analiz─â a timpilor de sosire ├«n sta╚Ťie realizat─â de societatea Tursib, Prim─âria Sibiu ╚Öi Poli╚Ťia Local─â Sibiu, ├«ncep├ónd de luni, 20 septembrie se vor implementa modific─âri ├«n orarul a dou─â dintre traseeÔÇŁ, precizeaz─â reprezentan╚Ťii Tursib.

PUBLICITATE

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Brosc─ârie ÔÇô ╚Öcoala Regina Maria) ora de plecare din sta╚Ťia de cap─ât de linie ÔÇô IRMES 1, se modific─â. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu ÔÇô ╚Öcoala Regina Maria) ora de plecare din sta╚Ťia de cap─ât de linie ÔÇô L─âm├ói╚Ťei se modific─â. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

PUBLICITATE

ÔÇ×Aceste m─âsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea ├«n timp util ├«n sta╚Ťiile de la Colegiul Octavian Goga ╚Öi respectiv ╚ścoala Regina Maria, av├ónd ├«n vedere ├«nt├órzierile ├«nregistrate de autobuze ├«n s─âpt─âm├óna care se ├«ncheie cauzate de aglomera╚Ťia din zona celor dou─â unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt la ora intr─ârii la cursuri a elevilorÔÇŁ.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT

Administra╚Ťie

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este ÔÇ×fr─âm├óntatÔÇŁ ├«n ultimii ani de o mul╚Ťime de proiecte de infrastructur─â, unele pornite de la zero, altele destinate reabilit─ârii ╚Öi moderniz─ârii unor cartiere. Din p─âcate, companiile de cosntruc╚Ťii care au contractat lucr─âri ├«n aceste proiecte las─â ├«n urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrug├ónd uneori infrastructura existent─â.

Cititorii din zona ╚Üiglari ne-au sesizat faptul c─â recentele lucr─âri de modernizare a str─âzii ╚Üiglari ╚Öi a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zon─â. Compania care a efectuat lucr─ârile pe aceast─â strad─â, Terra Building, a l─âsat ├«n urm─â o mul╚Ťime ÔÇ×urmeÔÇŁ care le fac via╚Ťa mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblur─â r─âmas─â de la asfalt─âri, pete mari de ulei care sunt ├«mpr─â╚Ötiate pe strad─â ╚Öi pe trotuar, dar ╚Öi zone ├«n care asfaltul existent a fost distrus par╚Ťial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O alt─â lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada B├ólea. Aici a fost ├«nlocuit─â ╚Ťeava principal─â de gaze, o interven╚Ťie care a adus b─ât─âi de cap locatarilor ╚Öi celor care tranziteaz─â aceast─â strad─â. Dup─â ce s-au confruntat cu o lucrare ne├«ngrijit─â, care a ├«nsemnat gropi neprotejate, pietri╚Ö aruncat pe carosabil, spa╚Ťii neamenajate corespunz─âtor pentru trecerea pietonilor, la finalul lucr─ârilor, o bun─â parte din trotuare st─â acoperit─â cu praf ╚Öi p─âm├ónt, bordurile instalate ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani sunt distruse de ma╚Öinile de mare tonaj, iar repara╚Ťiile f─âcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ie╚Öi, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Prim─âriei Sibiu un punct de vedere referitor la r─âspunderea pe care o au aceste companii ╚Öi vom publica pozi╚Ťia institu╚Ťiei imediat ce va fi transmis─â, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, s─â repun─â infrastructura ├«n starea ini╚Ťial─â, dup─â astfel de lucr─âri. Am cerut prim─âriei inclusiv o situa╚Ťie a sanc╚Ťiunilor aplicate ├«n ultimii ani companiilor care au l─âsat ├«n urma lor resturi ╚Öi au distrus infrastructura existent─â.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA OR─é

CELE MAI CITITE