Connect with us

Turism

VIDEO Lecție de turism: Castelul Corvinilor aduce orașului Hunedoara mai mulți bani decât taxele și impozitele cetățenilor

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Un castel este mare lucru pentru turismul dintr-un județ. În Hunedoara, de exemplu, Castelul Corvinilor, atrage anual jumătate de milion de turiști. Din păcate, Sibiul nu a avut parte de un astfel de obiectiv turistic, însă are în schimb, din belșug, alte construcții care ar putea să-i aducă venituri la fel de frumoase.

Turiștii care intră în Castelul Corvinilor plătesc 35 de lei, dacă sunt adulți și 7 lei, dacă sunt elevi sau studenți. Așa a reușit primăria să încaseze niște sume greu de imaginat pentru un oraș cu venituri modeste. „Am făcut o analiză în cursul anului 2019, din care a reieșit că din încasările de la castelul Corvinilor pe tot ce însemna bilete, filmări, comerț, a depășit încasările din veniturile și taxele locale ale tuturor cetățenilor din municipiul Hunedoara, taxele pe proprietate, respectiv, casă, teren și mașină, doar persoanele fizice, nu și juridice. Practic, noi am dublat încasările pentru venitul primăriei și de acolo susținem acea finanțare pentru celelalte proiecte pe fonduri europene. Este fabulos!”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouțan, într-un interviu Digi24. Dar castelul nu aduce bani pentru că este acolo și-atât. Primăria a investit circa 5 milioane de euro, din fonduri europene, pentru refacerea lui.

“În mandatul trecut am atras, pe 22 de proiecte pe fonduri europene, 72 de milioane de euro, ceea ce pentru un oraș, un municipiu de rang doi, cum suntem noi, oraș intre 55 de mii și 100 de mii de locuitori, este fabulos. Înseamnă, de fapt, bugetul din venituri proprii pe 30 de ani. Nu se putea face așa ceva decât cu fondurile europene”, mai explică primarul Hunedoarei. Dar orașul nu câștigă doar din biletul de intrare, pentru că turiștii care vin aici consumă, se cazează, cheltuie bani. Și asta în condițiile în care, înainte de pandemie, circa 30 – 40% din turiști erau străini.

PUBLICITATE

Acum, autoritățile locale vor să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro.  Ce-i drept, mai puțin decât a costat stadionul din Sibiu, ridicat din bugetul primăriei și care nu o să aducă niciun turist, prea curând, și nici prea multe venituri primăriei.

De ce este important Castelul Corvinilor pentru turismul local și pentru cel al României? Este considerat unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România și chiar a ajuns să fie apreciat drept unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Pe lângă turism, castelul a ajuns să atragă numeroase echipe de filmare din toată lumea, pentru că arhitectura castelului se potrivește cu tot felul de povești medievale. „Atunci când ne imaginăm un castel medieval, eu cred că ne imaginăm cu toții castelul Corvinilor. Este castelul din povești”, spune Sorin Țincu, directorul muzeului Castelul Corvinilor.

PUBLICITATE

Planurile administrației sunt ambițioase, practic sunt niște ținte pe care în Sibiu nu le-am auzit pronunțate de cineva. Primarul hunedorean își dorește să crească cu 50% numărul de turiști, după finalizarea investițiilor în castel și în zona adiacentă.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Echipa de la „Anii Drumeției” a dezvoltat un prototip de bancă pentru traseele turistice

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

„Anii Drumeției”, un program pus în practică și finanțat de Consiliul Județean cu 1,5 milioane de lei, a făcut un nou pas în dezvoltarea turismului de drumeție. După ce ne-a arătat cum se vopsesc marcajele pe copaci, acum a prezentat un prototip de bancă de odihnă, care trebuie să fie un model pentru toate băncile de pe trasee.

Un buștean tăiat în două, realizat pe cât posibil din lemn de foiase, obținut indiscutabil din surse legale. Acesta este modelul de bancă de odihnă pe care l-a studiat și l-a pus în practică echipa de la „Anii Drumeției” împreună cu specialiștii de la Salvamont și cei de la Muzeul Astra – Centrul pentru Patrimoniu, Conservare și Restaurare. Prototipul a fost deja amplasat în natură, în Poiana Găujoara, unde se intersectează mai multe trasee de drumeție.

PUBLICITATE

Avem și un filmuleț în care putem vedea cât de simplu este să construiești acest tip de bancă de odihnă.

PUBLICITATE

https://www.facebook.com/105497168320482/videos/390075535796309

Banca respectă Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, un document adoptat de Consiliul Județean Sibiu.

PUBLICITATE

„Este important ca pe toate traseele de drumeție din județul Sibiu, să se folosească  același model de mobilier, și anume banca simplă din lemn, realizată după specificațiile regăsite în Ghidul de Bune Practici” spune Adrian Bibu, coordonatorul acestui program.

PUBLICITATE

„Mobilierul din lemn propus este menit să fie unul trainic, greu vandalizabil, ușor de realizat din materiale de la fața locului, specifice fiecărei regiuni din județul Sibiu”, mai spune cel care este administrator public al Județului Sibiu.

PUBLICITATE

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

PUBLICITATE

Consiliul Județean  Sibiu a alocat 1.500.000 de lei pentru prima etapă a programului pilot de promovare a ecoturismului în județul Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Info utile

O nouă cursă europeană cu plecare de pe Aeroportul Sibiu, din această toamnă

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Una dintre companiile care operează zboruri din Sibiu a anunțat extinderea operațiunilor de pe Aeroportul Sibiu, cu o nouă rută spre Dublin, care va fi operată cu două curse săptămânale.

Începând din luna noiembrie, Ryanair va pune în circulație două zboruri săptămânale cu destințai Dublin, cu plecare din Sibiu. Este a șaptea destinație a companiei, cu aviaone care pleacă din Sibiu. În prezent, Ryanair operează de la Sibiu zboruri directe spre Veneția Treviso – Italia în zilele de marți și sâmbătă, spre Corfu – Grecia în zilele de marți și sâmbătă și spre Bologna – Italia, în zilele de luni și vineri. Din sezonul de iarnă, compania aeriană va opera zboruri directe și spre Milano Malpensa – Italia, Liverpool – Marea Britanie, respectiv Billund – Danemarca.

PUBLICITATE

„Prezența Ryanair la Aeroportul Internațional Sibiu creează dinamică în rețeaua de rute, asigură accesul la noi piețe și, nu în ultimul rând, contribuie la deservirea corectă a fiecărei categorii socio-profesionale care utilizează serviciile aeroportului sibian. Dezvoltarea continuă a parteneriatului cu cel mai recent operator aerian la Sibiu este rezultatul unui efort susținut și integrat, la nivel instituțional și administrativ.”, a declarat Marius Ioan GÎRDEA, director general al Aeroportului Internațional Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Economie

Noi zboruri pe Aeroportul Sibiu. Curse spre Anglia și Italia, de la toamnă

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Una dintre companiile aeriene din ce în ce mai active în Sibiu, RyanAir, a anunțat lansarea a două noi curse aeriene către Marea Britanie și Italia, în sezonul de iarnă 2021.

Două noi rute aviatice vor fi deschise în această toamnă de pe Aerorportul Sibiu, cu destinația Milano Malpensa, Italia, începând cu 31 octombrie și Liverpool, Marea Britanie, începând cu 1 noiembrie. Noile rute vor fi operate cu câte două curse săptămânale fiecare.

PUBLICITATE

RyanAir, compania care aduce aceste două curse la Sibiu, mai operează zboruri directe spre Veneția Treviso – Italia, în zilele de marți și sâmbătă, spre Corfu – Grecia, în zilele de marți și sâmbătă, și spre Bologna – Italia, în zilele de luni și vineri. De asemenea, din sezonul de iarnă compania aeriană va opera zboruri directe și spre celebrul oraș Billund, Danemarca, locul de origine al celebrului Lego.

„Faptul că operatorii aerieni îndrăznesc să investească după aceste momente dificile este o dovadă clară a poziției și potențialului de trafic al aeroportului din Sibiu. De-a lungul pandemiei, am continuat să planificăm în avans cu partenerii noștri operatori aerieni noi oportunități de călătorie, rămânând încrezători că pasagerii se vor întoarce la călătoriile internaționale”, a declarat Marius Ioan GÎRDEA, director general al Aeroportului Internațional Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE