Connect with us

Administra╚Ťie

Vom avea din nou card de sanatate

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Sibienii ar putea avea de luna viitoare un nou card european de sanatate. Acesta va fi personalizat si va fi distribuit prin posta. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Sibiu, de la inceputul acestui an, mai mult de 7.000 de sibieni au solicitat insitutiei eliberarea acestui document. Cardul va fi valabil sase luni si va permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenta in alte state, fara sa fie nevoie de incheierea unei asigurari private de sanatate. Cardul european de sanatate a fost lansat in Romania, la inceputul anului trecut. Documentul a costat initial 2,2 lei.

PUBLICITATE

In august 2007, pretul acestuia s-a dublat, iar de la inceputul acestui an, cardul este gratuit. Contravaloarea documentului este suportata de catre Casa Nationala de Asigurari. ÔÇ×Pana la reorganizarea procesului de tiparire si distributie a cardului european, casele judetene de asigurari de sanatate elibereaza certificate provizorii de inlocuire a acestuia, document recunoscut de statele Uniunii Europene care confera aceleasi drepturi posesorului ca si cardul european. De la inceputul anului 2008 si pana in prezent, CJAS Sibiu a eliberat un numar de 7.318 certificate provizorii persoanelor asigurate inscrise la CJAS SibiuÔÇŁ, a declarat pentru Sibiu100%, Lacramioara Bogdan, purtatorul de cuvant al institutiei. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este, potrivit prevederilor Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, institutia competenta sa deruleze procedura legala si sa incheie Conventia pentru furnizarea, imprimarea si distribuirea cardului. Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, mai putin de 1 la suta dintre romani au card european de sanatate. ┬¬i asta in conditiile in care aproape toti italienii si toti austriecii folosesc acest serviciu. In Romania sunt in circulatie doar 55.000 de astfel de carduri europene de sanatate. Posesorul cardului are astfel aceleasi drepturi ca un rezident. Cardul poate fi utilzat doar in spitalele de stat si este distribuit gratuit de autoritatile din cele 27 de state europene. Cardul este folosit si in Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comenteaz─â

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administra╚Ťie

├Än aten╚Ťia elevilor: Tursib schimb─â, de luni, orarul traseelor ╚Öcolare, din cauza aglomera╚Ťiei din trafic

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Tursib a decis s─â schimbe programul de circula╚Ťie pentru dou─â dintre traseele ╚Öcolare pe care le-a introdus din 13 septembrie, pentru a se conforma cu programul ╚Öcolilor la care trebuie s─â ajung─â elevii ╚Öi cu aglomera╚Ťia din trafic.

Compania de transport local Tursib a modificat programul de func╚Ťionare pentru traseele ╚Öcolare E5 ╚Öi E7, care transport─â elevii din zonele Brosc─ârie, pe traseul spre centru, ╚Öi din zona Mihai Viteazu spre centru.

tursib trasee scolare

ÔÇ×Dup─â o analiz─â a timpilor de sosire ├«n sta╚Ťie realizat─â de societatea Tursib, Prim─âria Sibiu ╚Öi Poli╚Ťia Local─â Sibiu, ├«ncep├ónd de luni, 20 septembrie se vor implementa modific─âri ├«n orarul a dou─â dintre traseeÔÇŁ, precizeaz─â reprezentan╚Ťii Tursib.

PUBLICITATE

Modificări trasee școlare TURSIB:

Pe traseul E5 (cartier Brosc─ârie ÔÇô ╚Öcoala Regina Maria) ora de plecare din sta╚Ťia de cap─ât de linie ÔÇô IRMES 1, se modific─â. Autobuzul va pleca mai devreme, la ora 07.14.

Pe traseul E7 (bulevardul Mihai Viteazu ÔÇô ╚Öcoala Regina Maria) ora de plecare din sta╚Ťia de cap─ât de linie ÔÇô L─âm├ói╚Ťei se modific─â. Autobuzul va pleca la ora 07.14.

PUBLICITATE

ÔÇ×Aceste m─âsuri sunt necesare pentru a asigura sosirea ├«n timp util ├«n sta╚Ťiile de la Colegiul Octavian Goga ╚Öi respectiv ╚ścoala Regina Maria, av├ónd ├«n vedere ├«nt├órzierile ├«nregistrate de autobuze ├«n s─âpt─âm├óna care se ├«ncheie cauzate de aglomera╚Ťia din zona celor dou─â unit─â╚Ťi de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt la ora intr─ârii la cursuri a elevilorÔÇŁ.

Tursib va continua să urmărească traseele școlare pentru optimizarea operării autobuzelor pe aceste rute.

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT

Administra╚Ťie

FOTO & VIDEO Companiile care lucrează la infrastructura din Sibiu lasă în urma lor tot mai multe gunoaie și resturi

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Sibiul este ÔÇ×fr─âm├óntatÔÇŁ ├«n ultimii ani de o mul╚Ťime de proiecte de infrastructur─â, unele pornite de la zero, altele destinate reabilit─ârii ╚Öi moderniz─ârii unor cartiere. Din p─âcate, companiile de cosntruc╚Ťii care au contractat lucr─âri ├«n aceste proiecte las─â ├«n urma lor tot mai multe resturi, moloz, distrug├ónd uneori infrastructura existent─â.

Cititorii din zona ╚Üiglari ne-au sesizat faptul c─â recentele lucr─âri de modernizare a str─âzii ╚Üiglari ╚Öi a zonei adiacente au adus alte probleme locatarilor din zon─â. Compania care a efectuat lucr─ârile pe aceast─â strad─â, Terra Building, a l─âsat ├«n urm─â o mul╚Ťime ÔÇ×urmeÔÇŁ care le fac via╚Ťa mai grea celor care stau acolo. Este vorba despre criblur─â r─âmas─â de la asfalt─âri, pete mari de ulei care sunt ├«mpr─â╚Ötiate pe strad─â ╚Öi pe trotuar, dar ╚Öi zone ├«n care asfaltul existent a fost distrus par╚Ťial de camioanele companiei.

PUBLICITATE

O alt─â lucrare pe care ne-au sesizat-o sibienii este cea de pe strada B├ólea. Aici a fost ├«nlocuit─â ╚Ťeava principal─â de gaze, o interven╚Ťie care a adus b─ât─âi de cap locatarilor ╚Öi celor care tranziteaz─â aceast─â strad─â. Dup─â ce s-au confruntat cu o lucrare ne├«ngrijit─â, care a ├«nsemnat gropi neprotejate, pietri╚Ö aruncat pe carosabil, spa╚Ťii neamenajate corespunz─âtor pentru trecerea pietonilor, la finalul lucr─ârilor, o bun─â parte din trotuare st─â acoperit─â cu praf ╚Öi p─âm├ónt, bordurile instalate ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani sunt distruse de ma╚Öinile de mare tonaj, iar repara╚Ťiile f─âcute de firma care a lucrat la acest proiect sunt superficiale, cu asfalt care va ie╚Öi, probabil, la prima ninsoare.

Am solicitat Prim─âriei Sibiu un punct de vedere referitor la r─âspunderea pe care o au aceste companii ╚Öi vom publica pozi╚Ťia institu╚Ťiei imediat ce va fi transmis─â, pentru a afla cine trebuie, conform contractelor, s─â repun─â infrastructura ├«n starea ini╚Ťial─â, dup─â astfel de lucr─âri. Am cerut prim─âriei inclusiv o situa╚Ťie a sanc╚Ťiunilor aplicate ├«n ultimii ani companiilor care au l─âsat ├«n urma lor resturi ╚Öi au distrus infrastructura existent─â.

PUBLICITATE
str Tiglari Terra Building (1)
str Tiglari Terra Building (2)
str Tiglari Terra Building (3)
str Tiglari Terra Building (4)

Așa arată str Țiglari după plecarea muncitorilor.

str Balea gaze (1)
str Balea gaze (2)

Așa arată Str. Bâlea după plecarea muncitorilor.

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT

Administra╚Ťie

Prim─âria Sibiu: ÔÇ×Depune╚Ťi declara╚Ťii pentru imobilele nelocuite, pentru scutirea de la plata taxei de salubrizare!ÔÇŁ

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Administra╚Ťia sibian─â atrage aten╚Ťia celor care de╚Ťin imobile nelocuite c─â este nevoie de o declara╚Ťie anual─â ├«n care s─â precizeze c─â imobilele respective nu sunt locuite, astfel ├«nc├ót s─â fie scuti╚Ťi de plata taxei speciale.

Sistemul de taxare pentru ridicarea gunoiului în Sibiu a fost modificat la începutul acestui an, astfel că noul Regulament privind taxa de salubrizare, care a intrat în vigoare în 1 februarie 2021, prevede scutirea de taxă a proprietarilor de imobile nelocuite.

Pentru a beneficia de aceast─â prevedere cei care de╚Ťin imobile nelocuite/nefunc╚Ťionale au obliga╚Ťia s─â depun─â anual o declara╚Ťie de impunere. Obliga╚Ťia este ├«n vigoare chiar dac─â au fost depuse astfel de declara╚Ťii ├«n perioada 2016 – 2020. Potrivit prim─âriei, m─âsura a fost luat─â pentru ca situa╚Ťia acestor imobile s─â fie actualizat─â ├«n baza de date a Direc╚Ťiei Fiscale.

PUBLICITATE

Termenul limit─â de depunere a declara╚Ťiei pentru anul ├«n curs a fost prelungit p├ón─â ├«n 30 septembrie 2021. Sibienii care de╚Ťin imobile nelocuite sunt ruga╚Ťi s─â depun─â declara╚Ťia p├ón─â la data men╚Ťionat─â, ├«mpreun─â cu confirmarea din partea asocia╚Ťiei de proprietari/locatari ÔÇô ├«n cazul imobilelor ce fac parte din asocia╚Ťii sau orice alt document care s─â ateste faptul c─â imobilul este nelocuit/nefunc╚Ťional, ├«n cazul celorlalte imobile.

Formularul pentru aceast─â declara╚Ťie poate fi desc─ârcat de aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/Declaratie_de_impunere_stabilire_taxa_speciala_de_salubrizare.pdf

Pentru declara╚Ťiei exist─â ╚Öi op╚Ťiunea trimiterii online, pe email, la adresa declaratie.salubrizare@sibiu.ro sau pe portalul de e-administra╚Ťie, accesibil de pe site-ul sibiu.ro, pentru cei care au cont, la sec╚Ťiunea Taxe ╚Öi Impozite, prin mesaj.

PUBLICITATE

├Än situa╚Ťia ├«n proprietarii acestor imobile nu depun declara╚Ťia p├ón─â ├«n data de 30 septembrie, se va stabili din oficiu o tax─â de salubrizare pentru perioada 1 februarie 2021 – 31 decembrie 2021┬á ├«n cuantum penalizator egal cu dublul valorii abonamentului PRACTIC, adic─â 84 de lei/lun─â.

PUBLICITATE
CITE╚śTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA OR─é

CELE MAI CITITE