Connect with us

Cultura

Vom avea festival de teatru în 2021? “Desfășurarea online a FITS este singura certitudine pe care o putem oferi în acest moment!”

Andra Marinescu

Publicat

pe

Peste 3.000 de artiști și invitați speciali din toată lumea, aproximativ 500 de evenimente în zece zile și zeci de spații de joc – acestea sunt cifrele celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din acest an. Reprezentanții FITS spun, însă, că sunt pregătiți pentru orice scenariu – online sau fizic – și că așteaptă, nerăbdători, să vadă cum va evolua pandemia de coronavirus. Chiar dacă FITS se va desfășura în orașul de pe Cibin și va umple, din nou, Sibiul de turiști, evenimentul va ține cont de regulile impuse la nivel național, astfel că multe dintre evenimentele din agendă se vor desfășura online.

Străzile pline de turiști din toate colțurile străzii, spectacolele stradale sau la care abia mai apucai să prinzi un bilet – chiar și în picioare – sunt, acum, o amintire. Totuși, conducerea FITS este optimistă și speră că evenimentele din acest an, pregătite pentru perioada 11- 20 iunie, să fie puse în scenă de către artiștii din țară și străinătate.

“Programul pentru ediția FITS 2021 este pregătit și, după cum v-am promis, presupune o dublă dimensiune: online și fizică. Ne-am gândit deja la tot și, astfel, din program nu vor lipsi spectacolele indoor și outdoor din țări precum Israel, Anglia, Germania, Franța, Japonia, Spania ori Australia, spectacole celebre de teatru, dans și circ, concertele, spectacolele-lectură, conferințele, expozițiile ori lansările de carte. Indiferent de evoluția pandemiei care poate influența desfășurarea evenimentelor cu public pe care le-am pregătit, componenta digitală a festivalului este o certitudine. Asta este poate cea mai importantă lecție pe care am învățat-o pe perioada anului trecut, când am fost nevoiți să ne schimbăm cu o viteză năucitoare planurile, pentru a le oferi spectatorilor noștri de pretutindeni experiența unui FITS în variantă online. Am constatat cu mare bucurie că interesul publicului nu s-a diminuat și că forța teatrului, chiar și în format digital, poate să învingă orice. Astfel, ne-am propus ca fiecare ediție FITS, începând cu 2021, să conțină, în paralel cu evenimentele ținute fizic cu public, și această componentă digitală, dorindu-ne să ajungem cât mai aproape de iubitorii de teatru din întreaga lume”, explică reprezentanții Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Pandemia va decide…
Chiar dacă programul pentru FITS 2021 a fost definitivat – mai spun aceștia- atât pentru partea online, cât și pentru cea cu spectatori, evenimentul depinde, în mare măsură, de evoluția pandemiei, de legislație și de regulile impuse la nivel național și internațional.
“Toate acestea vor influența decisiv procentul de participare a publicului în cadrul spectacolelor ținute fizic indoor și outdoor. Spectacolele și evenimentele planificate pentru această ediție FITS vor presupune, la rândul lor, trei dimensiuni. Astfel, programul va conține mai multe spectacole transmise în direct pe site-ul oficial de streaming FITS, acestea fiind jucate fie pe scenele din Sibiu, fie pe scenele teatrelor în care au fost create. De asemenea, vom include în program și spectacole înregistrate în prealabil, special adaptate pentru mediul digital și, nu în ultimul rând, vom avea o serie de spectacole care pot oferi posibilitatea experienței VR pentru spectatorii care au acasă gadget-urile necesare. Multe dintre evenimentele pregătite vor fi transmise gratuit; mă refer, în special, la spectacolele de patrimoniu, conferințele, lansările de carte și spectacolele-lectură. După cum vedeți, depunem toate eforturile pentru a preîntâmpina orice problemă, gândindu-ne la toate scenariile posibile și la toate soluțiile pentru a oferi spectatorilor noștri o experiență de neuitat. Astfel, chiar dacă scenariul cel mai pesimist la care ne putem gândi va deveni o realitate și vom fi forțați să sistăm desfășurarea evenimentelor cu public, festivalul va avea loc în format online, la fel ca și în cazul ediției precedente. Desfășurarea online a FITS 2021 este singura certitudine pe care o putem oferi în acest moment. Totuși, încercăm să ne păstrăm speranța, să „Construim speranța împreună!” – aceasta este tema aleasă pentru FITS 2021 –, și să ne gândim că Sibiul va găzdui turiști în această vară, pentru a continua tradiția acestei celebrări internaționale a teatrului și frumosului”, au mai precizat reprezentanții FITS.

PUBLICITATE

An de an, peste 3.000 de artiști vin la FITS
Peste 3000 de artiști și invitați speciali soseau la Sibiu, an de an, cu ocazia festivalului.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din Romania, iar la nivel internaţional a ajuns să fie cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune şi calitatea evenimentelor. În 2015, Constantin Chiriac, președintele FITS, a primit Premiul Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor culturale dintre Japonia şi România, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. De asemenea, a fost distins la Tokyo, în calitate de preşedinte al festivalului, cu Premiul Fundaţiei Japonia pentru anul 2015.
În plus, producătorii festivalului au făcut estimări de peste 70.000 de vizitatori pe zi, cu peste 4.000 de înnoptări asigurate doar de biroul logistică al FITS.
„Dragii noștri spectatori – din Sibiu, din regiune, din România, din lume –, sunteți rațiunea noastră de a fi! Noi existăm pentru dumneavoastră și încercăm să vă aducem bucurie, speranță și frumos. Nu întâmplător, tema festivalului din acest an este «Construim speranța împreună!». Avem nevoie de emoția dumneavoastră, la fel cum și dumneavoastră aveți nevoie de emoția noastră. Vrem să fim împreună și de aceea ne gândim să inventăm toate posibilitățile. Pentru a ne reîntâlni cu bucurie, cu emoție, cu lacrimi, cu zâmbet. Fie în casele dumneavoastră, fie în teatrul nostru, în sălile de spectacol, în piețe ori pe pietonale. De aceea, festivalul va face tot ce e posibil ca să-și continue parcursul care a consacrat Sibiul ca unul dintre cele mai atractive orașe din lume. Vă iubim și vă așteptăm!”, a transmis Constanin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de la Sibiu și directorul Teatrului Național “Radu Stanca”.
Potrivit datelor transmise de organizatorii FITS, fiecare ediție din ultimii ani care s-a desfășurat în prezența publicului a reușit să adune circa 700.000 de participanți.

 

 

PUBLICITATE

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

PUBLICITATE
cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

PUBLICITATE
Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

PUBLICITATE

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

PUBLICITATE

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

PUBLICITATE

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

PUBLICITATE

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

PUBLICITATE

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE