Connect with us

Administrație

Vot pentru bugetare participativă, până în 28 octombrie

Diana Stancovici

Publicat

pe

Primăria Sibiu implementează, începând din anul 2019, conceptul de bugetare participativă. Asta înseamnă că va pune în aplicare zece proiecte propuse și votate de sibieni. Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 1 iulie – 30 august, fiind depuse 152 de proiecte, cele mai multe la la secțiunea “Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației” (36), la „Alei, trotuare și zone pietonale” (34), dar și la secțiunea „Spațîi verzi și locuri de joacă” (30).

Din 15 octombrie a început prima etapă a votului. Acum puteți alege câte un proiect din fiecare secțiune, votul urmând a se încheua 28 octombrie. În primele 24 de ore, peste 1.600 de persoane își exprimaseră opțiunea.

PUBLICITATE

Primele trei proiecte din fiecare categorie vor întră în cea de-a două etapă a votului, când fiecare dintre cei interesați va putea alege un singur vot. Primăria Sibiu a alocat acestui tip de buget suma de 1,5 milioane de euro. Fiecare proiect poate avea valoarea maximă de 150.000 de euro.

Vă prezentăm lista integrală a proiectelor:  

 • Secțiunea Alei, trotuare și zone pietonale – 5 proiecte
 1. Treceri pietonale supraînălțate în zona școlilor – treceri cu marcaj termoplast, foarte vizibile, pentru a avea zone mai sigure în apropierea școlilor.
 2. Treceri de pietoni iluminate inteligent – la care se adaugă indicatoare rutiere luminoase permanent (preferabil cu energie regenerabilă sau acumulatori solari).
 3. Loc de joacă pentru copii în zona cartierului Tilișca.
 4. 4.Panouri de graffiti în spații publice – asigurarea de panouri pe care artiștii (sau artiștii amatori) pot crea lucrări temporare.
 5. Panou de escaladă accesibil tuturor în mod gratuit –  va coagula comunitatea de pasionați ai cățăratului, încurajând sibienii să petreacă mai mult timp în aer liber.

 • Secțiunea Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației – 5 proiecte
 1. Sens giratoriu la intersecția străzilor Argeșului, Goga, Bahluiului.
 2. Benzi separate pentru autobuze și bicicliști pe Sos. Albă Iulia/Andrei Șaguna  – rămân numai 2 benzi pentru mașini individuale.
 3. Montarea unui gard de protecție – pe trotuarul de pe strada  A. Șaguna, în direcția de mers spre Alba Iulia, unde există riscul ca pietonii să fie acrosati de autovehiculele care vin din spate.
 4.  Stații de reparații și panouri de atenționare pentru un Sibiu bike-friendly  –  standuri pentru reparația bicicletelor și panouri la întrările în oraș care menționează cei 1,5 metri recomandați pentru depășirea laterală a bicicliștilor.
 5. Delimitatoare pentru pistele de bicicletă –  delimitatoare din cauciuc, inofensive atat pentru ciclisti, cat si pentru șoferi, dar care împiedică șoferii să pătrunda pe banda destinata bicicliștilor.

 • Secțiunea Spații verzi și locuri de joacă – 7 proiecte
 1. Sibiul verde – s-au tăiat toți copacii care erau la marginea trotuarelor și nu ai unde să te adăpostești de arșiță, iar aerul pe care-l respiri e plin de noxe.
 2. Aparate gimnstică persoane cu probleme medicale – în parcul de pe str Litovoi și reamenajarea acestuia pentru copii.
 3. Modernizarea parcului Piața Cluj – sunt câteva bănci, un spațiu de joacă pentru copii, dar într-o stare avansată de degradare, nu mai sunt nici alei, nici gazon.
 4. Teren fotbal/ baschet copii strada Viitorului – în zonă e un teren viran liber (plin de pământ de umplutură și pietre -impracticabil pentru orice sport ) care s-ar putea ușor amenaja.
 5. Spațiu verde în Turnisor – Piața Iancu de Hunedoara – planarea de copaci (pentru atenuarea zgomotului) și mobilarea cu câteva bănci.
 6. Plantarea de flori în zonele care separă traficul auto – Zona din Piața Unirii, pe axul principal de trafic, individualizată prin separatoare de sens din beton, ar putea fi folosită pentru plantare de flori sau gard viu. La fel, pe str. A. Șaguna.
 7. Joaca urbană e și pentru „oameni mari” – amplasarea de infrastructură pentru jocuri precum scrabble, șah, table, ping-pong și trambuline mari, în Parcul Tineretului.

 • Secțiunea Amenajare spații publice (mobilier urban, etc) – 8 proiecte
 1. Amenajare piață agroalimentară în Turnisor – în prima etapă se va amenaja o piață agroalimentară mobilă.
 2. Spațiu depozitare bagaje – în parcuri dulapuri metalice protejate împotriva condițiilor meteo nefavorabile, supravegheate video și cu încuietoare.
 3. Coș gunoi stradal/coș gunoi pentru resturile câinilor, zona Terezian.
 4. Amenajare și acces la monument Gușterița – Proiectul propune finanțarea studiului de fezabiluitate.
 5. Art parc – amenajare cu mobilier urban a Parcului Cetăţii.
 6. Aparate de fitness în aer liber în toate cartierele.
 7. Parcări modulare supraetajate – se pot identifica terenuri virane, prezente în fiecare cartier, care ar putea fi locuri perfecte pentru amplasarea unor parcări modulare pe structuri metalice.
 8. Leagăne muzicale – sunt niște instrumente muzicale colective, ce aduc aduc împreună trecătorii și îi îmbie să creeze echipe ad-hoc cu care să alcătuiască mici compoziții din sunetele produse individual, în timp ce se dau în leagăn.

 • Secțiunea Educație  – 6 proiecte
 1. Dotare curți școli și grădinițe cu jocuri educative playform – oferă o modalitate diferită de realizare a jocurilor educative şi distractive pentru copii, care să le stimuleze imaginația şi creativitatea.
 2. Ferma animalelor – Zoo Sibiu – crearea unui spațiu unde vizitatorii pot interacționa direct cu animalele domestice (oi, capre, iepuri etc.) prin hrănirea și observarea lor.
 3. Vrem o școală ca afară, la Colegiul „Terezianum” – dotarea cu mobilier școlar, videoproiector cu ecran de proiecție, softuri educaționale specializate pentru limbi străine și table interactive, la Colegiul „Terezianum”.
 4. Mâinile curate salvează vieți! Săpun în școli – se dorește dotarea spațiilor sanitare ale instituțiilor de învățământ cu dozatoare de săpun, iar voluntari ai Asociației Propediatria, prin Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, vor instrui copiii să se spele corect pe mâini.
 5. Căsuța de lectură – presupune instalarea și dotarea cu cărți a unor biblioteci stradale în miniatură, la care au acces liber toți doritorii.
 6. Amenajare și acces în curțile școlilor – proiectul își propune să deschidă curțile școlilor și să permită accesul liber al copiilor, în zonele unde nu sunt locuri de joacă și spații verzi

Legrand’s new Charging Station with Accent Light includes a small LED locator light to enable device charging during the day and after dark. The station stands out from traditional bollards by virtue of the accent light, which clearly indicates “charging.” (PRNewsFoto/Legrand)

 • Secțiunea Smart City – 5 proiecte
 1. Smart city bus – aplicație – crearea unei aplicații mobile privind transportul public și dotarea autobuzelor cu dispozitive GPS cu scopul de a permite urmărirea acestora în timp real. Pe harta trebuie să apară şi staţiile.
 2. Iluminare stralada solară – sistem de iluminare publică pe baza de tehnologie led cu alimentare solară.
 3. Aplicație – parcare inteligentă – constă în transmiterea în timp real a numărului locurilor de parcare disponibile în Piața Mică.
 4. Stații de încărcare pentru telefoanele mobile – amplasarea a 18 stații de încărcare USB în acele zone din oraș unde nevoia de a avea acces la propriul telefon este maximă – aeroport, gară, autogări, zonele turistice, dar și zonele cele mai aglomerate.
 5. Ecrane led de înaltă rezoluție pentru pasajul de la Bulevard – înlocuirea actualului sistem de afișaj cu 2 videowall-uri compuse din matrice de display-uri profesionale care vor putea fi folosite în diferite configurații

Lista de proiecte și detalii despre acestea găsiți pe https://bugetareparticipativa.sibiu.ro/.

Pentru a vota, trebuie să cont, introducând doar câteva date.

PUBLICITATE

A două etapă de vot se va desfășura în perioada 1-15 noiembrie. Rezultatele finale vor fi afișate pe platformă în 30 noiembrie. Proiectele care vor fi selectate în final vor fi finanțate de Primăria Municipiului Sibiu.

 

 

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Lucrări de întreținere pe strada N. Teclu. Circulație alternativă timp de 10 zile

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Primăria Sibiu a decis să înceapă lucrările de reparații și pe strada Nicolae Teclu, din Orașul de Jos, fără să oprească circulația.

O nouă stradă din zona centrală intră în reparații, în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, după cum anunță Primăria Sibiu. Începând de luni, 27 septembrie, traficul de pe str. Nicolae Teclu, inclusiv giratoriul de la intersecția dintre str. Ocnei și str. Târgu Fânului, va fi afectat de lucrările de asfaltare, ce se vor desfășura fără oprirea completă a circulației.

Primăria spune că se va circula alternativ pe una dintre cele două benzi disponibile pe această stradă cu sens unic. Lucrările presupun îndepărtarea stratului vechi de asfalt și asfaltarea cu un strat nou.

PUBLICITATE

„Șoferilor li se recomandă să aleagă rute ocolitoare, iar dacă trebuie să tranziteze zona în perioada lucrărilor, aceștia sunt rugați să circule cu atenție sporită și să dea dovadă de înțelegere”, transmite Primăria Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Datele sibienilor privind serviciul de salubrizare, accesibile online

Redactia Sibiu 100%

Publicat

pe

Sibienii au de-acum la dispoziție o platformă online pe care pot urmări în timp real informațiile la taxa de salubrizare și la cantitățile de deșeuri colectate. Informațiile sunt aceleași cu cele folosite de serviciul de salubrizare pentru taxare.

Primăria Municipiului Sibiu a lansat, în colaborare cu operatorul de salubrizare SOMA, o platformă electronică pe care sibienii vor avea posibilitatea să consulte în timp real informațiile referitoare la gestionarea deșeurilor pe care le generează în gospodării și cu privire la taxa de salubrizare pe care o datorează.

Accesarea platformei se face direct din site-ul primăriei, pe adresa salubrizare.sibiu.ro

PUBLICITATE
Ara_002

Informații online Salubrizare Sibiu 

Creând un cont pe această platformă, în câțiva pași simpli, sibienii pot beneficia de următoarele instrumente electronice:

 • Vizualizarea numărului de colectări a pubelelor pentru deșeuri reziduale (negru) pentru locul de consum respectiv
 • Consultarea tipului de abonament activ în prezent pentru locul de consum respectiv
 • Vizualizarea costului lunar al pachetului de servicii selectat
 • Depunerea declarațiilor pentru taxa de salubrizare, fie noi, fie rectificative
 • Comunicarea directă, electronică, cu operatorul de salubrizare Soma prin accesarea secțiunii CERERI ȘI AJUTOR. De asemenea, la dispoziția cetățenilor stă adresa management.salubrizare@sibiu.ro pentru comunicarea cu Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului.

CUM VĂ CONECTAȚI PE PLATFORMĂ:

Pasul 1. Solicitarea credențialelor necesare pentru crearea contului.

Dacă aveți deja cont pe platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, trebuie să transmiteți un e-mail către management.saubrizare@sibiu.ro și veți primi ca răspuns credențialele necesare pentru crearea contului: un număr personal și un cod unic.

PUBLICITATE

Utilizatorii care nu sunt înregistrați pe platforma de E-administrație cu adresa de e-mail, pot solicita în baza actului de identitate credențialele la sediul Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului (str.9 Mai, nr.16) sau la sediul Direcției Fiscale Locale Sibiu (str. Turismului, nr. 15A).  Deplasarea la ghișee este necesară pentru a proteja siguranța datelor dumneavoastră cu caracter personal.

Pasul 2.Creați un cont pe  www.salubrizare.sibiu.ro

Folosiți adresa dumneavoastră de e-mail, urmați instrucțiunile și verificați contul creat. Veți primi un e-mail care vă permite printr-un simplu click să confirmați acest cont.

PUBLICITATE

Pasul 3. Indicați locul dumneavoastră de consum

După ce ați confirmat contul, folosind numărul personal și codul unic pe care le-ați primit pe e-mailul dumneavoastră, puteți indica locul de consum pentru care plătiți taxa de salubrizare.

Pasul 4. Verificați datele și validați codul pubelelor

PUBLICITATE

După ce ați definit locul de consum, este important să verificați acuratețea datelor înregistrate. În cadrul platformei digitale puteți să vă gestionați declarația de salubrizare,  să confirmați codul pubelelor alocate sau platforma unde sunteți arondat să depuneți deșeurile. Găsiți codul pubelelor înscris pe autocolantul lipit pe pubela neagră, iar codul platformei unde sunteți arondat și locația acesteia se pot vizualiza în cadrul declarației de impunere.

Subliniem că, în conformitate cu noul Regulament privind taxa de salubrizare în municipiul Sibiu, este obligatoriu să fiți conectat la serviciile de salubrizare, ceea ce presupune depunerea unei declarații de salubrizare, iar dacă ați depus deja declarația este obligatorie verificarea datelor introduse în sistem prin declarațiile depuse anterior pentru ca acestea să corespundă cu realitatea curentă.

Reamintim că plata taxei de salubrizare este posibilă și în format electronic. Fără a vă deplasa la ghișeele Primăriei, prin platforma de e-administrație de pe sibiu.ro, puteți efectua plata sumelor datorate.

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Administrație

Acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor, în Sibiu

Avatar

Publicat

pe

În perioada 24-25 septembrie este programată cea de-a șasea campanie din acest an împotriva țânțarilor și cea de a treia împotriva căpușelor de pe domeniul public al municipiului Sibiu.

Firma contractată de Primăria Sibiu va împrăștia substanțele în parcuri, spații verzi, în zonele de blocuri, pe malurile râurilor și pârâurilor, în spațiile verzi ale unităților de învățământ, în Cimitirul municipal și Grădina Zoologică.

PUBLICITATE

“Deși substanțele folosite – Cymina Ultra și respectiv Deltatim Plus – sunt avizate de Ministerul Sănătății și nu prezintă pericol pentru populație, cei cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat.

În situația în care condițiile meteo sunt nefavorabile, cele două acțiuni vor fi reprogramate”, transmit reprezentanții municipalității.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE