5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Noi dovezi care arată că celebra creatoare de modă Coco Chanel a fost spion nazist

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Celebra creatoare de modă Coco Chanel a rămas în istorie datorită inspirației de care a dat dovadă în creațiile sale, dar și ca fiind prima persoană care a avut un parfum ce îi poartă numele. Mai puţin cunoscut este faptul că despre Coco Chanel există informaţii că ar fi fost spion nazist. Deşi Coco Chanel ar fi negat mereu că ar fi colaborat cu naziştii, se pare că există documente care demonstrează faptul că celebra creatoare franceză ar fi fost spioană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit unui documentar realizat de postul francez de televiziune France 3, există documente care dovedesc fără urmă de îndoială că designerul a fost membru al Abwehr, serviciul de informaţii al statului major german.
În documentar se menţionează că implicarea aceasteia în spionaj datează din perioada în care armata franceză a cedat teren, în 1940. Ea locuia la Paris, la hotelul Ritz, şi a început o relaţie amoroasă cu un spion german, pe numele lui Hans Günther von Dincklage. Coco Chanel, care avea 57 de ani în 1940, a devenit o prezenţă constantă în anturajul ofiţerilor nazişti, iar în 1943 a fost trimisă la Madrid, unde a încercat să exploateze faptul că îl cunoscuse pe Winston Churchill pentru a ajunge la o înţelegere cu ofiţerii britanici staţionaţi acolo.
Se pare că Churchill ar fi ignorat oferta, istoricul Henry Gidel spunând că celebra creatoare de modă a dat dovadă de „naivitate şi megalomanie” imaginându-şi că ar fi putut să-i influenţeze poziţia premierului britanic.
Potrivit documentului citat, ţinut secret în arhivele Ministerului francez al Apărării în ultimele şapte decenii, Coco Chanel era agentul F-7124, cu nume de cod Westminster, de la numele fostului ei iubit şi prieten, ducele de Westminster.
Un istoric susţine, în documentar, că celebra creatoare a sperat să se poată folosi de legăturile ei cu naziştii pentru a-şi recupera afacerea cu parfumuri, pe care o vânduse în 1924 unei familii de evrei, Wertheimer. Ea spera ca în urma deportării familiei respective, afacerea acestora să fie confiscată şi să îi fie returnată. Însă, între timp, familia Wertheimer a vândut partea ei din afacerea cu parfumuri Chanel unui om de afaceri german.
În documentar se menţionează, de asemenea, că şi alte personalităţi franceze, precum Edith Piaf, Chevalier sau Guitry, ar fi avut legături cu naziştii.  „Oficiali ai Guvernului francez susţin că aproape toate personalităţile din acea perioadă fie s-au alăturat rezistenţei, fie naziştilor”, susţine sursa citată.
În 2011, jurnalistul american Hal Vaughan a publicat o carte – “Sleeping with the Enemy, Coco Chanel”s Secret War” (În pat cu duşmanul, Războiul secret al lui Coco Chanel) – în care susţine, de asemenea, că, în 1940, Coco Chanel a fost recrutată de serviciul de informaţii al statului major german.
Hal Vaughan afirma că a folosit numeroase documente din arhivele franceze, engleze, germane şi americane la scrierea cărţii sale.
Potrivit acestuia, Chanel spera să obţină eliberarea unui nepot de-al ei, Andre, închis într-un lagăr german. Ea s-a folosit de relaţia cu baronul Hans Gunther von Dincklage, alias “Spatz”, pentru a putea locui în anii ocupaţiei la hotel Ritz din Paris, hotel de lux frecventat îndeosebi de Goering şi Goebbels.
Coco Chanel a decedat în anul 1971, la vârsta de 88 de ani.
(Sursa Mediafax)

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Egal pentru FC Hermannstadt cu Botoșani. Gol fenomenal marcat de Neguț

FC Hermannstadt a terminat la egalitate, scor 1-1, partida de vineri după amiaza cu FC Botoșani. Sibienii au evoluat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect