fbpx
Acum citesti:
Petiţie pentru dreptul de a alăpta în public
Intreg articolul 3 minute de lectura

Petiţie pentru dreptul de a alăpta în public

Peste 3.000 de persoane au semnat deja o petiţie prin care cer o lege care să le permită mămicilor să îşi alăpteze copiii în public

Petitia poate fi consultata AICI

Iniţiatorii petiţiei au pornit de la un incident din Cluj-Napoca, unde o mamă care încerca să-și alăpteze copilul pe holul unui hotel de lux a fost apostrofată de angajații unității și trimisă la toaletă. Petiția a fost lansată miercuri, 6 iulie, iar în 24 de ore s-au strâns peste 2.000 de semnături. La aceasta ora peste 3300 de persoane au semnat petitia. 

Semnatarii petiției spun că este „mare nevoie de această lege în România pentru a sprijini alăptatul, libertatea femeilor ca mame şi respectul pentru copii”.

De curând, o mamă care îşi alăpta copilul în autobuz a fost fotografiată şi a apărut în presă cu titlu de scandal, fiind acuzată că i-a dezgustat pe ceilalţi călători. O altă mamă a fost ameninţată de către angajaţii unui hotel din Cluj-Napoca când şi-a alăptat copilul în holul acestuia. Mai multe mame au povestit pe Facebook despre reacţiile celor din jur în momentul în care au alăptat în public. Astfel, mi-am dat seama că e nevoie şi în România de o lege care să protejeze aceste mame. Ea există deja în multe ţări civilizate. În prima lună de viaţă a copilului meu, am locuit şi noi într-una. Acolo, să interzici unei mame să alăpteze în spaţii publice ca parcuri, mall-uri, cafenele, instituţii, mijloace de transport în comun, ori să îi ceri să se acopere este considerat discriminare. În România, să fie doar subiect bun pentru presa de scandal? Cu siguranţă, nu. De asta, e nevoie de ceva care să pună punct dezbaterilor. Fiindcă unde-i lege, nu-i tocmeală”, afirmă Miruna Ioani, inițiatoarea petiției.

Miruna mai spune şi că această lege este dedicată exclusiv mămicilor. Ele sunt cele care suferă de pe urma unei acţiuni despre care ea spune că este ceva firesc – alăptatul.

Legea aceasta e pentru mame, nu pentru cei care se uită urât la ele atunci când nu-şi lasă copiii să plângă. E o lege care să le protejeze pe ele, să se simtă în siguranţă pentru a face un lucru firesc şi minunat: să îşi hrănească puiul oricând acesta o cere, fără a fi nevoite să se acopere sau să se ascundă prin toalete. E o lege pentru copii, care nu ştiu să aibă răbdare când li se face foame, sete, frig sau teamă. E o lege pentru normalitate. Mulţumesc tuturor mamelor, taţilor, bunicilor, unchilor şi mătuşilor care semnează petiţia şi susţin legea alăptatului în public”, a mai declarat Miruna.

Între 1 – 7 august este Săptămâna Mondială a Alăptării, iar mamele din România speră să strângă cât mai multe semnături până atunci.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.