Site-ul ediției americane a revistei „Cosmopolitan” a alcătuit o listă cu 22 de destinații turistice din întreaga lume care merită să fie văzute pe parcursul unui an sabatic. Anul sau concediul sabatic este acel concediu prelungit pe care angajații și-l iau pentru a se plimba prin lume, pentru a studia sau pentru a se desprinde temporar de rutina zilnică de la serviciu. Concediile sabatice sunt populare mai ales în Occident. Pe lista realizată de editorii „Cosmopolitan” se află și un obiectiv turistic din România, localitatea Biertan, unde se află o biserică fortificată celebră, scrie www.greatnews.ro. „Biertan seamănă cu un orășel dintr-un film Disney, însă dacă vrei să cauți și alte scene care să pară desprinse din cărțile de povești, vizitează biserica fortificată din localitate, care este incredibil de frumoasă”, scriu editorii „Cosmopolitan”. Site-ul revistei „Cosmopolitan” are peste 30 de milioane de vizitatori pe lună. Pe listă se mai află obiective turistice precum cascada Angel din Venezuela, câmpurile cu lavandă din Provența (Franța), Insulele Seychelles, Parcul Național Zhangjiajie (China), stâncile „Cei 12 Apostoli” (Australia), Cinque Terre (Italia), Insulele Phi Phi (Thailanda), Salar de Uyuni (Bolivia), Palau (Micronezia), Santorini (Grecia), Burj Khalifa, Dubai sau Insula Bora Bora.
Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală, ocupa partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil. Construcție monumentală, de mari dimensiuni, are trei hale de înălțimi egale. Intrarea se face prin trei porți: de vest, de nord și de sud. Recunoscută la nivel internațional este ușa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizată de meșterii locali în anul 1515 și care a stârnit un interes deosebit, fiind premiată la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris și care constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepționalelor intarsii și a sistemului original de închidere, care funcționează și astăzi. Fortificațiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate țărănească. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul și clopotele. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est și are la parter un mausoleu care adăpostește, din 1913, mormintele prelaților acestei biserici. Lespezile au fost realizate de Nikolaus Elias din Sibiu. Turnul catolicilor, situat pe latura sudică, a a adăpostit capela rezervată catolicilor netrecuți la reformă.
Pe vremuri, în bastionul estic se afla „carcera”, unde erau închiși, timp de două săptămâni, cuplurile (soț și soție) care se certau și intenționau să divorțeze. În camera de mici dimensiuni, având o masă mică și un singur pat, comunitatea sașilor le punea la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Se spune că, în acele circumstanțe, doar o singură pereche a rămas neclintită în hotărârea inițială de a divorța, toate celelalte cupluri ieșind de acolo împăcate, fără a se mai apela la justiție.