Autoritățile județene au anunțat că în județul Sibiu crearea infrastructurii pentru proiectul de gestionare a deșeurilor este pe cale să se finalizeze în luna mai. Până atunci trebuie închise toate cele 5 vechi gropi de gunoi, de la Agnita, Tălmaciu, Avrig, Remetea și Cisnădie. În plus, trebuie să fie gata cele două stații de compostare, la Șura Mică și Târnava, precum și stația de sortare de la Șura Mică. Pe lângă acestea, vor fi achiziționate și echipamentele de colectare separată a deșeurilor, însemnând 70 870 de containere și pubele și 25 500 de unități de compostare individuală, acestea fiind distribuite în toate cele 64 de localități din județul Sibiu. Printre beneficiile majore pe care le aduce acest proiect se numără un mediu mai curat și o ieftinire a costului final al deșeurilor pentru cetățean, însă populația va fi implicată efectiv în acest proiect abia de anul viitor, termenul final fiind anul 2015. Acesta este cel mai mare proiect derulat de Consiliul Județean, valoarea sa fiind de aproape 18 milioane de euro.
”Pot să afirm că acest proiect de realizare a unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu a fost o provocare pentru mine şi pentru echipa pe care o conduc. La scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte am găsit acest proiect blocat, fiind, totodată, unul dintre cele mai dificile proiecte derulate de Consiliul Judeţean. În aceste condiţii, este important să se știe că în iunie 2012 proiectul avea un stadiul fizic de realizare, din păcate, de doar 2%, dar am reușit să ajungem astăzi la un stadiu de 81% şi suntem în grafic. Ne apropiem de finalizarea lucrărilor în câteva luni, urmând ca de anul viitor în toate cele 64 de localităţi, și anume 53 de comune, nouă orașe și municipiile Sibiu și Mediaș să avem un sistem modern, european, de colectare selectivă a deşeurilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.
Noul sistem va duce la colectarea deşeurilor menajere de la întreaga populaţie a judeţului Sibiu, deşeurile reciclabile fiind colectate separat, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Vor exista 4 tipuri de pubele pentru colectarea selectivă – galben pentru plastic și metal, verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie și carton, maro pentru deșeuri biodegradabile.
„Sistemul integrat cuprinde colectare selectivă, transport la stațiile de sortare pentru deșeuri menajere, de unde se recuperează materialele reciclabile și se valorifică, restul de deșeuri se depun la depozitul conform existent de la Cristian. Cât privește partea de compost, aici se selectează deșeurile de origine organică, biodegradabile, urmând ca materialele provenite din stațiile de compost să fie valorificate în agricultură și silvicultură”, a explicat Ioan Banciu, vicepreședinte Consiliul Județean.
Contract semnat în anul 2010
Contractul de finanţare pentru proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu” a fost semnat în 25 mai 2010 cu Ministerul Mediului și Pădurilor, iar valoarea sa este de 80,3 milioane lei fără TVA. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean la acest proiect este de 10,7 milioane lei, iar Uniunea Europeană şi bugetul de stat al României contribuie cu 69,6 milioane lei.
Astfel, 46,4 milioane de lei sunt direcționați pentru un contract de lucrări pentru instalații de tratare și închiderea depozitelor de deșeuri în județul Sibiu, alți 8,4 milioane de lei pentru un contract de Asistență tehnică și supervizarea lucrărilor de construire, iar pentru un contract de audit au fost alocați 91,2 mii de lei.
Licitație în curs pentru achiziția de containere, pubele și stații de compostare
În prezent, este în derulare licitația pentru atribuirea contractului de furnizare de echipamente de precolectare a deșeurilor, în valoare de 17,1 milioane de lei. Semnarea acestui contract va avea loc în luna aprilie. Termenul de finalizare a proiectului este august 2015, dată de la care Consiliul Județean va preda către toate cele 64 de localități din județul Sibiu un sistem modern care să permită fiecărei comunități colectarea selectivă și reciclarea tuturor deșeurilor potrivit celor mai exigente norme al Uniunii Europene.