Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-a calificat pentru a patra oară consecutiv în optimile de finală ale Campionatul European de Robotică – EUROBOT OPEN 2017.
PowerBot și CyberTech, două echipe formate din studenți ai facultății de Inginerie din Sibiu, au reușit o nouă performanță la Campionatul European de Robotică – s-au calificat pentru a patra oară în optimile de finală și au terminat competiția pe locurile 9 și 21. Echipele sibiene au fost formate din 10 respectiv 14 studenți, iar puterea feminină nu a lipsit, 3 fete făcând parte din cele 2 echipe. Ana Maria Cucu este studentă în anul III la Inginerie și spune că este foarte mulțumită de reușita echipei ei, dar că mai e loc de mai bine.
„Următorul pas este să ne pregătim mai bine pentru anul viitor și vrem să îmbunătățim proiectul”, explică Ana Maria.
În ceea ce privește componența feminină a echipei, tânăra spune că nu este nimic ciudat și că promovează astfel egalitatea.
„Dorim să fim egali, pentru că dorim să învățăm cât mai multe și să ajungem cât mai departe. Tocmai de aceea am și ales ingineria, pentru că putem să facem asta. Eu fac parte și din echipa de roboți a facultății. Nu este foarte dificil să lucrăm în acest format, mai ales pentru că băieții din echipă ne ajută mult”, povestește studenta.
Pasiunea și dorința de a fi cât mai buni i-au adus aici
Băieții sunt mult mai tehnici și merg foarte mult pe explicații detaliată. Totuși, ei recunosc că sunt pasionați de ceea ce fac și că asta îi face să meargă mai departe.
„Am ales ingineria pentru că e de viitor, lucrurile se dezvoltă în jurul nostru și pentru asta avem nevoie de ingineri. Lucrurile noi apărute sunt făcute de ingineri, la fel ca aproape orice lucru făcut în lumea asta”, povestește Fineas Morariu, cu mult entuziasm.
„Este foarte dificil să duci la bun sfârșit un astfel de proiect. Dacă partea mecanică e pusă la punct, programarea devine mai ușoară, dar dacă avem dificultăți și acolo e cu atât mai greu. Ne compensăm unul pe altul în muncă, deși suntem din ani diferiți, pentru că acolo unde nu știu eu, e un coleg dintr-un an mai mic care poate e mai bun la programare, spre exemplu”, explică Paul Coldea.
Cele două echipe ale Facultății de Inginerie au obținut locul 9 (PowerBot) și locul 21 (CyberTech), ambele fiind conduse de prof. dr. ing. Gabriel Racz și asist. dr. ing. Mihai Crenganiș. La concursul desfășurat la La Roche sur Yon, Franța, au participat echipe din țări precum: Franța, Germania, Elveția, Serbia, Spania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Rusia, Polonia, Canada, Tunisia.
Cristina Bălău