2.9 C
Sibiu
sâmbătă, noiembrie 30, 2024

Studiu: Elevii – încrezători în forțele proprii, dar au nevoie de consultanță

Cele mai citite

Tinerii români cu vârste între 14 și 19 ani sunt încrezători în forțele proprii și consideră că fac pași concreți în direcția alegerii carierei, dar au nevoie de consultanță profesională, potrivit unei cercetări realizate de Fundația „Dreptul la Educație” la nivel național în rândul elevilor participanţi la cursurile organizate de fundaţie.
Faptul că 87% dintre participanți sunt conștienți de atuurile lor, reflectă încrederea tinerilor în forțele proprii.
În ceea ce priveşte criteriile de alegere a carierei, 76% dintre tineri se informează singuri.
Cu toate acestea, se remarcă nevoia de informare în legătură cu oportunitățile disponibile pe piața muncii din România, doar 44% afirmând că sunt familarizați cu astfel de ocazii.
De asemenea, deși 73% din elevi consideră ca fac pași concreți în alegerea carierei, 75% dintre ei sunt de părere că i-ar ajuta consultanţa în orientarea profesională sub formă de sesiuni de training în grup (55%), consultanță individuală (53%) sau prezentări (44%).
Planurile a 81% din respondenţi sunt să urmeze cursurile unei facultăți sau unități postliceale după absolvirea liceului, în timp ce 70% dintre ei și-ar dori să plece din țară.
În ceea ce privește alegerea carierei, doar 20% vor să devină angajați, cei mai mulți urmărind să-și deschidă o afacere sau să fie investitori.
Așteptările salariale depășesc însă valoarea medie a pieței, tinerii dorindu-și să primească, în calitate de debutanți în domeniile alese, aproximativ 3.000 de lei net pe lună.
Venitul real pe care cred însă că îl vor primi este mai mic, ajungând la o medie de 2.000 de lei net lunar.
„Credem cu tărie în necesitatea dezvoltării educației financiare a tinerilor, iar această cercetare ne ajută să înțelegem mai bine percepția elevilor privind piața muncii și să dezvoltăm noi module de cursuri special pentru a-i ajuta să ia decizii privind cariera. De altfel, ne propunem să continuăm acest studiu, astfel încât să avem o imagine dinamică asupra beneficiarilor principali ai proiectelor dezvoltate de fundaţie şi să ne ajustăm modulele de traininguri în consecinţă”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România şi Președinte al Fundației „Dreptul la Educație”.
Pe baza studiului privind experienţa şi aşteptările tinerilor legate de piaţa muncii, Fundația „Dreptul la Educație” va implementa noi sesiuni de training de orientare în carieră pentru elevii cu vârste între 10 și 18 ani. Cercetarea a fost efectuată în perioada octombrie–decembrie 2015 de Fundația „Dreptul la Educație” în parteneriat cu Fundaţia „OTP Fáy András” din Ungaria în contextul programului Erasmus+, în cadrul proiectului european „Career Programme – Going beyond borders”.
Eșantionul de respondenţi este format din peste 150 de elevi din toată țara cu vârste între 14 și 19 ani, beneficiari ai cursurilor organizate de fundaţie.  Fundația „Dreptul la Educație”, lansată de OTP Bank în 2014, beneficiază de experiența de mai mult de 20 de ani a fundației „OTP Fáy András” din Ungaria și oferă cursuri gratuite de educaţie financiară pentru tineri cu vârste între 10 şi 18 ani din toată țara.
În 2015, aproximativ 800 de elevi din 22 de licee aflate în 8 județe au beneficiat de cursurile fundației. OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare.
Grupul oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Pericol extrem de Valea Oltului. Cad stânci de pe versanți, un TIR a fost lovit

UPDATE: "În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă mai pot avea loc alunecări de pietre, arbori sau grohotiș în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect