7.9 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Tabere pentru copiii de pe Valea Hârtibaciului

Cele mai citite

Centrul de educație non-formală „Arca lui Anca”, deschis în localitatea Ilimbav din județul Sibiu, găzduiește în această perioadă 4 tabere de creație pentru copiii din satele de pe Valea Hârtibaciului. Perioada de desfășurare a taberelor este 17 iulie – 4 august, până în prezent fiind înscriși 70 de copii. Aceștia au șansa să învețe să confecționeze diferite obiecte artizanale, prin meșteșuguri tradiționale uitate, să deprindă obiceiuri bune pentru sănătate și viață și să fie informați cu privire la valorile autentice și cultura poporului român.

„Este un centru de educație non-formală după vechi cutume românești, destinat celor care sunt în așa-numita criză de identitate, pentru că ne aflăm într-o criză de identitate națională. În vremuri în care toată lumea se dorește a fi globalizată, dar nimeni nu vrea să se globalizeze, din când în când ai nevoie să-ți încarci bateria la rădăcini, la seva acestui pământ. Aici oamenii vin și îți aduc aminte ce înseamnă să fii român”

, declară managerul de proiect Anca Vasilescu.
Arhiepiscopia Sibiului sprijină proiectul acestor tabere și oferă organizatorilor alimente pentru masa copiilor.

„Sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului, prin Asociația «Filantropia Ortodoxă» Sibiu, a venit încă de la începutul acestui proiect, în mod special prin alimente și diverse ajutoare. La toate evenimentele mari am fost aproape de acest centru, pentru a oferi copiilor jucării și haine. La aceste tabere le-am adus alimente, pâine, produse de patiserie și dulciuri”

, spune inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului Marius Talmațchi.
PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR UNEI TABERE DE CREAȚIE
Alături de organizatori sunt mai mulți voluntari care sprijină tinerii în activitățile lor zilnice. Copiii participanți sunt selectați de către școala din sat.
În fiecare zi a taberelor, copiii au parte de diferite activități. În prima zi programul conține activități de cunoaștere, muzică de relaxare, povești, atelier practic prin care băieții vor amenaja spațiile pentru activitățile sportive și de joacă, iar fetele vor confecționa mărgele, activități de tip „open-space”, în care fiecare copil își alege ce vrea să facă, de la jocuri în aer liber, discuții despre igienă, sănătate, până la vizionare de film și sesiuni sportive. Seara au loc focus-grupuri prin care se împărtășește experiența din grupurile de lucru.
A doua zi a taberei este ziua atenției. Echipele fac un clasament cu lucrurile bune și frumoase care le-au atras atenția în mod deosebit, iar lista este prezentată în mod festiv, într-o manieră grafică plastică și artistică.

„ Avem în această zi atelierul de fete în care vor face păpușile și vor inventa modele, din material textil, cele mai cerute produse pe piață, pentru că sunt ecologice, fără plastic. Avem apoi atelierul de olărit și vom face obiecte ceramice. Important este ca cei mici să intre în contact cu lutul, cu elementele primordiale”

, spune Anca Vasilescu.
Miercuri este „Ziua fericirii”, iar copiii vor face o expoziție de desene cu ceea ce-i face pe ei fericiți. Întrega zi are aceeași matrice, dar cu teme diferite de studiu, ateliere și activități diverse.
În a patra zi a unei tabere, echipele vor inventa propria țară, cu nume, legi, port, limbă și obiceiuri. La sfârșitul zilei vor prezenta momente artistice specifice țării lor. Se va organiza un foc de tabără, iar în ultima zi, cea a prieteniei, copiii vor vedea ce știu despre ceilalți și vor face schimb de obiecte confecționate în ateliere.
Tabăra se închide cu un joc în care fiecare va spune ceea ce îi place să audă în acel moment.
Inițiatorii și finanțatorii atelierelor de vară sunt membrii asociației olandeze „Stichting Proemenie -SKR” (Salvați copiii României), una din cele mai active și longevive asociații de sprijin pentru copiii din medii defavorizate din România.„Ne bucurăm și ne onorează colaborarea cu SKR, o asociație de la care învățăm practic ce înseamnă caritatea, inimia deschisă, dar și managementul unor acțiuni sociale de amploare. Vreau să mulțumesc domnului Teus Versloot, presedintele SKR și voluntarilor Lidia Sandru, Adina Lazăr, Elena Mircea și Alexandru Vasile pentru efort, dăruire și prietenie”, spune Anca Vasilescu.
La organizarea taberelor din acest an de la Ilimbav mai sunt implicate Primăria Marpod, Consiliul Județean Sibiu, Biblioteca Județeană „ASTRA” Sibiu, Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Asistență Socială, și Asociația „Filantropia Ortodoxă” Sibiu.


Sursa: www.mitropolia-ardealului.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Spectacol grandios de Ziua Națională la Sibiu. Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Ionuț Dolănescu și Andra printre invitați

Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Mariana Anghel sau Andra sunt printre invitații spectacolului de Ziua Națională de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect