• aproape 178 de milioane de euro, disponibile pentru reședințele de județ din Regiunea Centru
ADR Centru anunță că cele șase municipii resedință de județ din Regiunea Centru au la dispoziție 16 luni și 177,84 milioane euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea oraselor. Prin 4 prioritati de investitii si cinci obiective specifice, Axa prioritara 4 a Programului Operational Regional 2014-2020 a fost deschisa depunerii de cereri de finantare, iar proiectele prin care se pot cere fonduri de catre primariile municipiilor Alba Iulia, Brasov, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu si Targu Mures se pot depune in perioada 21 august 2017 – 31 decembrie 2018.
Cele sase municipii vor putea solicita fondurile doar daca au elaborat la nivel de municipiu sau zona metropolitana, o Strategie Integrata de Dezvoltare Urbana si un Plan de Mobilitate Urbana Durabila.
Aceste doua documente reprezinta conditia de baza principala pentru acordarea finantarii pe aceasta axa. Atat Strategia, cat si Planul se depun la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre municipiile ce doresc finantare, intr-o etapa premergatoare depunerii cererilor de finantare. Perioada de depunere a acestor documente a fost lansata in februarie 2017, urmand a se incheia in 21 august 2017.
”Pe parcursul lui 2016 si 2017, expertii ADR Centru au desfasurat o serie de intalniri la nivelul fiecarui municipiu sau la nivel regional, pentru a discuta elementele cuprinse in strategii si in planurile de mobilitate urbana. Am discutat cerintele de baza impuse de program si ghiduri, corelate cu nevoile municipiilor si ideile de proiecte, fundamentarea investitiilor propuse in cadrul Planurilor de Mobilitate Urbana. In cadrul intalnirilor, am convenit cu reprezentantii primariilor, urgentarea elaborarii si aprobarii SIDU si PMUD la nivelul fiecarei municipalitati, precum si identificarea proiectelor prioritare, iar ulterior am demarat procesul de pregatire al acestor proiecte. Desi pana la acest moment municipiile nu au reusit sa depuna nici o Strategie sau Plan, avem angajamentul lor ca documentele sunt pregatite urmand a fi depuse in termen. In momentul de fata se afla in faza de verificare preliminara aceste documente pentru 4 municipii.”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
O alta conditie impusa de ghid pentru a putea solicita finantare este ca proiectele depuse sa fie combinate pe cele 4 obiective tematice, municipiile selectand domeniile relevante pentru dezvoltarea orasului. In acest sens, proiectele trebuie sa urmareasca o economie cu emisii reduse de carbon; conservarea si protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei si a discriminarii si investitii in educatie; formare si formare profesionala pentru competente si invatare pe tot parcursul vietii. Municipiile au posibilitatea sa isi stabileasca domeniile pe care intentioneaza sa le dezvolte, din cele cinci obiective specifice aferente Axei prioritare 4, obiectivul de mobilitate urbana durabila fiind obligatoriu pentru municipii, iar celelalte sunt optionale. Obiectivele care nu sunt obligatorii pot fi negociate intre municipii, la nivel regional, daca vor sa cedeze in integralitate alocarile pentru celelalte obiective specifice pe care nu doresc sa depuna fise.
La nivelul Regiunii Centru, Axa 4 se adreseaza exclusiv municipiilor resedinta de judet, care vor trebui sa realizeze Strategii Integrate de Dezvoltare Urbana (SIDU), conditie obligatorie pentru obtinerea finantarilor nerambursabile in domeniul dezvoltarii. De asemenea, pe langa acest document strategic, municipiile mai au nevoie si de un Plan de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD), in special pentru obtinerea finantarii pe prioritatea de investitii 4.1 – mobilitate urbana, care are o alocare de 80% din Axa Prioritara 4. Pe langa aceste documente strategice este necesara si elaborarea unui plan de investitii, denumit Document Justificativ pentru FESI 2014-2020, care cuprinde modul de implementare a SIDU si lista proiectelor prioritare care vor fi finantate prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020.
4.1 – Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila – mobilitate urbana.
Alocare la nivelul Regiunii Centru: 143,40 milioane euro
Valoarea minima eligibila/proiect: 1.000.000 euro;
Valoarea maxima eligibila/proiect: 20.000.000 euro;
4.2 – Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului
Alocare la nivelul Regiunii Centru: 15,93 milioane euro
Valoarea minima eligibila/proiect: 100.000 euro;
Valoarea maxima totala/proiect: 5.000.000 euro.
4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale
Alocare la nivelul Regiunii Centru: 8,13 milioane euro
Valoarea minima eligibila/proiect: 100.000 euro;
Valoarea maxima totala/proiect: 5.000.000 euro;
4.4 Cresterea calitatii infrastructurii in vederea asigurarii accesului sporit la educatie timpurie si sprijinirea participarii parintilor pe piata fortei de munca – crese si gradinite
Alocare la nivelul Regiunii Centru: 7,32 milioane euro
Valoarea minima eligibila/proiect: 100.000 euro;
Valoarea maxima eligibila/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depasi echivalentul a 30 mil. lei
4.5 Cresterea calitatii infrastructurii educationale relevante pentru piata fortei de munca – licee tehnologice
Alocare la nivelul Regiunii Centru: 3,06 milioane euro
Valoarea minima eligibila/proiect: 100.000 euro;
Valoarea maxima eligibila/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depasi echivalentul a 30 mil. lei