Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Sibiu că , în contextul actual, în care industria alimentară s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp, avem nevoie şi de o latură a producţiei care să facă faţă ritmului în care s-a dezvoltat industria alimentară. Pentru aceasta, la nivel de guvern şi de minister se analizează oportunitatea şi posibilitatea reducerii TVA, treptat, la produsele de bază de consum alimentar.
„Pe carne, încă România importă foarte mult şi avem datoria ca pe fonduri europene să dezvoltăm zona de producţie ca să reducem importurile. Pe zona de lapte, aşa cum arată statisticile, lucrurile s-au îmbunătăţit, s-au redus importurile şi au crescut raportările interne de producţie de lapte. Analizăm , în momentul de faţă, reducerea TVA la mai multe produse. La carne impactul este ceva mai mare şi trebuie să facem o analiză profundă ca să nu venim cu taxe suplimentare. Suntem aproape de definitivarea analizei privind reducerea TVA la legume şi fructe, la lapte. Analizăm şi pentru carne şi sper să putem să introducem toate aceste reduceri, la un moment dat, sau, cel puţin treptat”, a declarat Daniel Constantin, fără să dea un termen pentru aceste produse.
„Nu risc un termen…Definitivăm o analiză şi vedem dacă ne permite bugetul pentru 2014 sau 2015 să introducem o asemenea măsură la care eu, ca ministru al Agriculturii, ţin foarte mult pentru că, dincolo de ajutorarea celor care vor avea un preţ mai mic, evaziunea fiscală probabil că va fi combătută masiv. În industria alimentară şi agricultură evaziunea fiscală este încă la cote destul de ridicate”, a mai precizat ministrul.
Referindu-se strict la producţia de lapte şi la schimbarea modalităţii de subvenţionare a crescătorilor, acesta a spus că măsura are un scop stimulativ.
„Am schimbat în acest an modalitatea de subvenţionare. Dacă crescătorii de bovine aveau, anul trecut, un sprijin unitar pe cap de animal, în acest an, pe lângă sprijinul unitar, există şi un sprijin pentru cei care raportează producţia de lapte, în acest fel fiind stimulaţi să producă mai mult. Dacă anul trecut ajutorul era de 500 de lei pe cap de animal, în acest an este cuprins între 700 şi 1.300 de lei pe cap de animal, deci stimulativ spun eu pentru cei care vor să crească efectivele şi producţia de lapte”, a explicat ministrul.
Daniel Constantin a mai declarat că trebuie continuate investiţiile în tehnologie şi genetică pentru a creşte producţia pe cap de animal şi a scădea în timp costurile de producţie.
Declaraţiile au fost făcute în contextul organizării la Sibiu, în perioada 11-12 iunie, a celei de-a treia ediții a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk. Eveniment a fost găzduit de Hotel Hilton din Sibiu, sub titlul ”Finanțare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare într-o piață globalizată”.
Problemele aduse în dezbateri de producători, procesatori şi retaileri din industria alimentară prezenţi la conferinţă au avut în vedere TVA ridicat peste nivelul de suportabilitate, evaziunea care macină profitul companiilor care respectă legea, finanțarea în condițiile noului PNDR, siguranța alimentară, poziția fermierilor și procesatorilor din România în raport cu ponderea multinaționalelor, nivelul dotărilor și accesul la noile tehnologii, au fost punctele pe care s-au axat dezbaterile .