Joi, 12 iunie, la sediul Casei Corpului Didactic din Sibiu a avut loc festivalul „Educația inclusivă în școală și comunitate”. Este vorba despre rezultatul unor acțiuni care s-au desfășurat în școlile și grădinițele din județ, în decursul a 3 ani. Toate aceste acțiuni s-au desfășurat atât în unitățile de învățământ, cât și la sediul CCD. Scopul proiectului este acela de a crea un centru de formare în care copii să-și dezvolte abilitățile creative, cât și cultivarea unui mediu educațional inclusiv atât în învățământul de masă, cât și în cel special. În cadrul proiectului Dorothy Fraser, un formator voluntar, venită din Scoția a instruit cadrele dicactice, pentru ca acestea, la rândul lor să învețe copiii să-și dea frâu liber imaginației, în ateliere de creație.
De-a lungul timpului copiii au făcut măști, marionete, cărți POP-UP (în format 3D) cu povești create de copii, au fost lecturi filmate iar toate acestea au fost prezentate joi în cadrul festivalului județean. „Promovăm exemple de bună practică, prin care se scoate în evidență importanța școlii incluzive. Ce au făcut copiii coordonați de profesori voluntari vă este prezentat aici. De asemenea, organizăm astăzi ateliere de creație, în care îi puteți vedea pe copiii din învățământul de masă, alături de cei din învățământul special și chiar copii cu dizabilități, integrați în învățământul de masă lucrând împreună”, spune prof. Carmen Voinea, director CCD.
La eveniment au participat pe ateliere 55 de copii din 17 unități școlare. Proiectul este organizat de CCD și este cuprins în Calendarul Activităților Educative la nivelul județului Sibiu și se va finaliza în luna august 2014.
Unitățile școlare partenere acestui proiect sunt: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Școlar de Educație Inclizivă nr. 1 Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 14, Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 26, Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 39, Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 28, Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 38, Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 33 Sibiu, Grădinița cu program prelungit nr. 41 Sibiu, Școala nr.13, Sibiu, Grădinița cu program prelungit „Bucuria Copiilor” Mediaș, Grădinița cu program prelungit „Dumbrava minunată”, Mediaș, Școala Gimnazială Roșia, Clubul Copiilor Mediaș, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu și Grădinița „Inocența” Găiești.„Prin acest proiect am dorit să motivăm cadrele didactice și elevii să se implice în acest proiect pentru a promova activități bazate pe respect, pe toleranță, nu în ultimul rând pe voluntariat, pentru a crea un mediu incluziv.
Intenția noastră a fost de a lucra atât cu elevi din învățământul de masă, dar și cu elevi din învățământul special sau elevi cu cerințe educative speciale întegrați în învățământul de masă”, mai spune proF. Carmen Voinea.