A început distribuirea în județul Sibiu a containerelor și pubelelor destinate colectării selective a deșeurilor. În cursul zilei de miercuri, în prezenţa conducerii Consiliului Judeţean Sibiu şi a directorului operatorului de salubritate Eco-Sal, Jozsef Balog, a avut loc la Stația de Sortare și Transfer a Deșeurilor Mediaș, recepţia parțială a unui proiect POS Mediu care vizează Sistemul Integrat de Management a Deșeurilor şi livrarea recipienților pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile și biodegradabile, precum și a unităților de compostare individuală.
Practic, proiectul prevede distribuirea în județul Sibiu, până la jumătatea lunii octombrie, a unui număr de 3.300 de containere, 64.000 de pubele și 25.000 de compostoare, la cinci amplasamente: Mediaș, Șura Mică, Avrig, Agnita şi Săliște, unde va avea loc recepția și testarea acestora, ulterior fiind distribuite tuturor celor 64 de localități sibiene.
La amplasamentul din Mediaş au fost distribuite 254 containere pentru deşeuri de hârtie şi carton; 139 pentru deşeuri de plastic şi metal; 144 containere pentru deşeuri de sticlă; 290 containere pentru deşeuri biodegradabile; 9.076 pubele pentru deşeuri din plastic şi metal; 910 pubele pentru deşeuri biodegradabile; 7.270 pubele pentru deşeurile biodegradabile.
După efectuarea probelor de testare şi recepţie la amplasamentul din Mediaş, containerele, pubelele şi unităţile de compostare individuală, vor fi livrate şi predate conform graficului de livrare prezentat de furnizor, la fiecare primărie din zona Mediaş, respectiv 20 unităţi administrativ teritoriale.
4 culori, ușor de recunoscut și folosit
Recipienții sunt dotați cu autocolante informative, cu imagini și text, care explică codul culorilor pentru colectarea separată a deșeurilor, făcând astfel mai ușoară utilizarea corectă a lor: albastru pentru hârtie și carton; galben pentru plastic și metal; verde pentru sticlă; maro pentru deșeuri biodegradabile. În ajutorul locuitorilor din cele mai populate localități, municipiile Sibiu și Mediaș, în zilele următoare se va face și distribuția unui număr de 50.000 de pliante informative, care conțin explicații despre cum trebuie făcută colectarea separată a deșeurilor în municipii.
Prin punerea în aplicare a acestui proiect se urmărește îmbunătățirea calității vieții și stării de sănătate a locuitorilor județului Sibiu. Beneficiarii vor primi recipienţii în mod gratuit, iar rezultatul implementării acestui proiect va duce la ieftinirea preţului pe care sibienii îl plătesc pentru gunoiul menajer.
Investiţie de 17 milioane lei
Valoarea totală a acestei investiţii este de aproape 17 milioane de lei. Cel mai mare procentaj, 85% din sumă este asigurată din fonduri europene, 13% de Guvernul României și 2% de Consiliul Județean Sibiu. Investiția este o componentă a celui mai mare proiect derulat în prezent de Consiliul Județean Sibiu, ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Sibiu” , valoarea totală a acestuia fiind de 80,3 milioane lei fără TVA. Contractul a fost semnat în anul 2010, iar termenul de finalizare a proiectului este august 2015.
Citeste și Proiectul gestionării deșeurilor, realizat în proporție de 80%