Avrigul vrea să devină un oraș “verde”. Autoritățile locale au început demersurile pentru un viitor verde incă de acum câțiva ani iar primele rezultate se văd deja însă se dorește înființarea unei regiuni SMART. Acest plan dar și rezultatele proiectului RENERGY care se va încheia în toamnă au foste prezentate în cadrul unui simpozion ce a avut loc la Avrig. La eveniment au participat zeci de membrii din întreaga țară ai Asociației Generale a Inginerilor din România dar și reprezentanți ai orașului.
În cadrul simpozionului a fost prezentat Proiectul Regiunii SMART Avrig, dar şi realizările şi o parte din concluziile Proiectului RENERGY, care se va încheia la toamnă. “Prin RENERGY s-a dezvoltat un plan de acţiune care cuprinde proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro, proiecte care să fie implementate în diferite tehnologii – soarele, vântul, biomasa şi apa (hidro). Aceste patru potenţialuri trebuie să fie corelate şi trebuie creată o sinergie între ele. Cele mai mari investiţii sunt propuse în domeniul solar şi în biomasă. Este propusă colectarea deşeurilor biodegradabile şi biomasa din regiunea Avrig, care prin bioreactoare să fie transformate în biogaz. Acest concept va fi propus spre finanţare în cadrul Programului Orizont 2020, care necesită o sumă de 6 milioane de euro pentru studiile de fesabilitate şi transformarea acestui plan de acţiune într-un plan de afaceri cu rezultate imediate pentru comunitate“, a declarat Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig.
Prin SMART Avrig, autoritățile locale vor să revitalizeze agricultura din zonă iar beneficiile sunt pe termen lung. “Prin SMART Avrig vrem, în primul rând, să revitalizăm suprafeţele agricole. Între 40 şi 50 la sută din suprafeţe sunt nevalorificate. Vrem să facem planul de afaceri pentru proprietarii terenurilor, să-i organizăm în asociaţii agricole care să poată accesa alte mecanisme financiare şi deşeurile din producerea de alimente să devină materia primă pentru bioreactoare. Aici investiţiile se ridică la peste 120 de milioane de euro. Institutul Naţional de Cercetare a decis să aducă un prototip de bioreactor care să fie instalat până la sfârşitul anului, probabil în comunitatea Săcădate“, a mai spus primarul oraşului, Arnold Klingeis.
Proiectul pentru Regiunea SMART Avrig ar urma să fie implementat până în anul 2030 însă deja există primele instalaţii pilot funcţionale. Astfel, Avrigul produce energie verde, produce biomasă pe plantaţiile de miscanthus, valorifică această biomasă prin centrala pe biomasă de la Liceul din Mârşa. Deasemenea sunt instalate trei centrale solare care produc apă caldă pentru două grădinite şi Primăria oraşului Avrig. Mai mult decât atât, orașul a beneficiat de un program naţional pilot implementat de Societatea Electrica, astfel toate contoarele au fost înlocuite cu contoare inteligente de tip “smart“. Toate aceste rezultate, prin proiectul RENERGY vor fi transpuse într-o platformă de monitorizare a consumurilor şi a energiei regenerabile produse la nivelul Avrigului şi centralizate cu alte oraşe din Europa. Împreună cu Asociaţia Inginerilor din România, cu Institutul Naţional de Cercetare, pentru Energie Electrică ICPCE.CA, Primăria Avrig va întocmii o notă de fundamentare prin care oraşul Avrig să devină pilot naţional şi să aibă un acces mai facil la fondurile europene şi alte programe naţionale disponibile pentru dezvoltarea oraşelor inteligente. “Ceea ce se întâmplă aici nu este deloc întâmplător, este o preocupare de mai mulţi ani a inginerilor şi a autorităţilor de aici şi ea se înscrie în gândirea generală de a renunţa la energia fosilă şi de a utiliza energia verde, energia vântului, energia solară, deci energia “curată“. Acesta este viitorul omenirii şi ceea ce se doreşte se să facă la Avrig merită toată susţineea şi toată lauda iar noi, inginerii din România, trebuie să susţinem acest proiect.“ a declarat Mihai Mihăiţă, preşedintele AGIR
Regiunea SMART ar putea să devină un proiect de dezvoltare durabilă în cadrul programului Horizon 2020, program în care colaborează instituţii de cercetare şi inovare din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi China.