2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Clădirea școlii 21 din Sibiu va fi eficientizată energetic din fonduri europene

Cele mai citite

Primarul Astrid Fodor și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu au semnat miercuri, 16 mai contractul de finanțare din fonduri europene pentru eficientizarea energetică a clădirii școlii generale nr. 21 situată pe strada Luptei. Proiectul are o valoare de 7.459.258,93 lei și a primit finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 3.1.B. Finanțarea nerambursabilă din fonduri europene și de la bugetul de stat se ridică la 7.310.073,75 lei, restul de 149.185,18 lei fiind contribuția Municipiului Sibiu.
“Este al treilea proiect de acest tip pentru care obținem finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Până în prezent, din această sesiune de finanțare am obținut 5 milioane de Euro pentru oraș. Proiectele pentru eficientizarea energetică a școlii Radu Selejan și a unor clădiri de blocuri sunt foarte aproape de contractare, însemnând încă 2 milioane de Euro. Alte 5 proiecte pe care le-am depus și care însumează 8,6 milioane de Euro, se află încă în evaluare”, a precizat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european, deoarece duce la o dezvoltare durabila, imbunatateste competitivitatea si sustine economia resurselor de energie, alaturi de reducerea emisiilor poluante. Toate proiectele de eficienta energetica au un rol important pentru protectia mediului si a climei, generand inclusiv noi locuri de munca si dezvoltarea economiei. Impact mai mare au aceste investitii in domeniile educational si medical, deoarece aproape toate cladirile publice din invatamant si sanatate au fost construite mult inainte 1990, avand performante energetice slabe, cu costuri mari ale energiei. Pentru administratia publica locala investitiile in infrastructura educationala din Regiunea Centru reprezinta o prioritate, un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru fiind, in prezent, o parte contractate si o alta parte in diverse etape de evaluare, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate fiind de peste 182%. Odata lucrarile finalizate, de la jumatatea anului viitor vom incepe sa vorbim de cursuri desfasurate intr-un cadru adecvat studiului si performantei scolare. Curand, elevii vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura copiilor educatie in intr-un mediu mai bun”, a declarat la rândul său, Simion Crețu, director general ADR Centru.
Obiectivul general al proiectului de față este creșterea confortului elevilor și profesorilor și, implicit, reducerea costurilor cu utilitățile asigurate din fonduri publice, dar și folosirea utilităților cu economie și eficiență, plata acestora fiind asigurată din fonduri publice. Concret, proiectul vizează scăderea consumului anual de energie primară din surse neregenerabile, creșterea consumului de energie din surse regenerabile prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei, precum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 40%, generând astfel un efect pozitiv asupra mediului.
Pentru a atinge acest obiectiv, proiectul prevede următoarele lucrări:
* Izolarea termică a fațadei și a plăcii peste ultimul nivel încălzit;
* Reabilitarea termică a sistemului de încălzire și a celui de furnizare a apei calde;
* Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă);
* Instalarea unui sistem de ventilare forțată cu recuperarea căldurii în grupurile sociale;
* Reabilitarea instalației de iluminat, inclusiv prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;
* Montarea unui sistem de management și control al consumului de utilități (Building Management System);
De această investiție vor beneficia peste 700 de elevi care frecventează școala, 35 de cadre didactice și 10 persoane care alcătuiesc personalul auxiliar al acestei unități de învățământ. Următorul pas în acest proiect este organizarea procedurii de achiziție pentru proiectul tehnic și pentru lucrările de construcție propriu-zise. Lucrările vor fi finalizate până în martie 2020.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect