Tiroida este una dintre principalele glande ale organismului uman, având capacitatea de a secreta hormoni responsabili pentru reglarea întregului metabolism. De aceea, atunci când această glandă nu funcționează, sunt afectate numeroase alte organe. Care semne indică faptul că tiroida suferă, dar și ce rol are iodul în afecțiunile tiroidiene ne spune dr. Iulia Enăchescu, medic specialist endocrinolog și medic primar Medicină de Familie.
Care este rolul glandei tiroide pentru organismul uman?
Descriind rolul unei glande de aproximativ 25-30 grame la adult, ce produce şi apoi eliberează ȋn sânge hormonii tiroidieni ce vor ajunge la nivel celular determinând efectele specifice, putem avea o vedere de ansamblu asupra rolului complex al acestei relativ mici glande endocrine. Hormonii tiroidieni sunt, în principal, responsabili de reglarea metabolismului. Acționând cu hormonul de creștere, hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea creșterii osoase, în procesele de diferențiere și dezvoltare neurocognitivă, fiind, de asemenea, esențiali pentru o bună dezvoltare a tuturor celulelor corpului uman. Acești hormoni reglează metabolismul proteinelor, hidraților de carbon cât si al grăsimilor, interferând și în metabolismul vitaminic.
Cum ne putem da seama că tiroida noastră suferă și care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la un consult de specialitate?
Pacienții se adresează endocrinologului pentru acuze ce pot fi legate de loja tiroidiană: creșterea de volum a tiroidei, senzația de constricție cervicală (asociată sau nu cu modificări ale vocii, ganglioni latero-cervicali modificați, uneori durere locală, posibil cu tulburări de respirație). Pacienții observă, de asemenea, creștere sau scădere în greutate, cardiacii nu mai pot obține un bun control al tensiunii și al pulsului, diabeticii nu își mai pot ajusta tratamentul specific și au risc crescut de a dezvolta complicații, pacientele care își doresc o sarcină sau gravidele întâmpină dificultăți majore. Copiii proveniți din mame cu patologie tiroidiană (cunoscută sau nu) nu se pot dezvolta armonios, atât în ceea ce privește dezvoltarea somatică, cât și neurocognitivă. Nediagnosticată la timp, boala nu mai poate fi tratată astfel încât recuperarea sa fie integrală, în cazul acestor copii. De asemenea, osteoporoza poate fi cauzată de o glandă tiroidă hiperfuncțională. Vorbind de bărbați, trebuie recunoscut rolul important al bolilor de tiroidă în cazul disfuncției erectile, cât și al infertilității masculine. În cazul vârstnicilor, semnele unei tiroide cu patologie pot fi atipice, dar așa cum am menționat anterior, există numeroase interferențe interdisciplinare .
Cum este afectată starea de sănătate a organismului când glanda tiroidă nu funcționează normal?
Starea de sănătate este afectată secundar deficitului sau hiperfuncției tiroidiene. Deficitul hormonilor tiroidieni are răsunet de intensitate variată asupra funcției tuturor aparatelor și sistemelor, aceasta variind după gradul și durata deficitului hormonal. Instalându-se gradual și fiind uneori nespecific, diagnosticul se poate suspiciona mai târziu în cazul hipofuncției tiroidiene versus hiperfuncție tiroidiană. Extrem de rare în prezent sunt comele ce apar secundar unei patologii tiroidiene, dar totuși sunt încă diagnosticate.
Cercetătorii au descoperit că afecțiunile tiroidei pot genera chiar și boli neurologice. Care este explicația și la ce alte consecințe nebănuite poate duce îmbolnăvirea acestei glande ?
Corelația între bolile endocrine și apariția cazurilor de autism este una din temele de interes în studiile în desfășurare, acțiunea disruptorilor endocrini, cât mai ales limitarea efectelor acestora, făcând parte din acțiunile recente ale politicilor de sănătate publică ale Uniunii Europene .
Cum pot influența atât lipsa, cât și excesul de iod, sănătatea tiroidei ?
Vreau să mă refer în primul rând (și să accentuez pe cât posibil) aspectele legate de deficitul iodat. Pornind de la faptul că în timpul sarcinii producția de hormoni tiroidieni materni crește cu 50 %, aportul iodat trebuie să crească în mod adecvat datorită aspectelor legate de efectele adverse ale acestei carențe asupra funcției cognitive, cât și a dezvoltării somatice a descendenților. Tiroidologia implică o atenționare deosebită referitor la: gravide tireopate și gravide provenind din zone cu deficit iodat (zonele montane). Un studiu recent publicat în literatura de specialitate, studiu desfășurat în 7 zone geografice din România, cuprinzând gravide în trimestrul trei de sarcină, având media de vârstă 29 de ani, a relevat un deficit ușor de iod încă prevalent la nivelul țării noastre. Asociațiile de specialitate, cât si OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au ca recomandare actuală utilizarea suplimentelor vitaminice specifice în sarcină și la lactație cu conținut adecvat de iod. În cazul bolilor tiroidiene autoimune (aici se încadrează și tiroidita cronică autoimună – Hashimoto) și a hipertiroidiei (boala Basedow-Graves) trebuie semnalat faptul că iodul interferează negativ cu funcția glandei tiroide.
Care sunt motivele pentru care se recomandă în timpul sarcinii atenta monitorizare a hormonilor tiroidieni ?
Necesarul metabolic crescut specific acestei perioade impune screeningul tiroiditei cronice Hashimoto, a hipo și hipertiroidiei în zonele cu deficit iodat. Este indicată menținerea T.S.H. la valori mai mici de 2,5 mU/l primul trimestru de sarcină și mai mici de 3 mU/l în trimestrele doi si trei de sarcină (în limitele valorilor normale cât și FT4 ). Acestea se recomandă, știut fiind faptul că hipotiroidismul în cazul copiilor este tratat cu succes dacă se încadrează în anumite grade de deficit și un anumit timp de evoluție. În caz contrar, leziunile neurocognitive și somatice ale hipotiroidismului, vor persista pe toată durata vieții adulte.
Ce alimente sunt benefice pentru tiroidă ? Dar contraindicate ?
În principiu, pe lângă aportul iodat substanțial din alge și fructe marine, trebuie menționată sarea iodată, substanțe de contrast iodate, dezinfectante: Betadine, medicamente: Amiodarona, suplimente alimentare și vitamine cu conținut iodat. Pacienții hipotiroidieni pot contribui la susținerea unei bune funcții tiroidiene și printr-o alimentație – factor de sanogeneză, incluzând alimente bogate în seleniu: nuci braziliene, carne, ouă, pește, cereale, ciuperci, orez brun, crustacee, semințe de floarea soarelui .
Pot fi prevenite afecțiunile tiroidei ? Ce sfaturi aveți pentru menținerea sănătății acestei glande ?
Un stil de viață sănătos protejează inclusiv tiroida de apariția bolilor la acest nivel, dar, în general, prevenirea evoluției agravate și nefavorabile a unei boli a tiroidei este posibilă și printr-un screening activ. Screeningul tiroidian periodic (recomandat) permite detecție precoce și tratament adecvat. În cazul familiilor în care s-au înregistrat cazuri de cancer tiroidian este posibilă, prin test genetic, depistarea existentei mutației genetice predispozante care permite o abordare modernă și eficientă a acestei boli. Pacienților cu diabet zaharat tip 1 le este recomandat screeningul anual, iar pacienților cu diabet zaharat tip 2, screeningul tiroidian este recomandat: la momentul diagnosticului, apoi repetat la un interval de 5 ani. Frecvența controalelor endocrine va crește odată cu avansarea în vârstă a pacienților diabetici (incidența tiroidopatiilor crește cu vârsta). Pacienților peste 60 de ani le este recomandat screeningul anual. Statusul de insulinorezistență este corelat și cu creșterea decelării nodulilor tiroidieni și a riscului tulburărilor majore de vedere din boala Basedow – Graves.