4.1 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sinagoga din Sibiu, obiectiv turistic extrem de apreciat de turisti dar aproape necunoscuta localnicilor

Cele mai citite

Putini sunt sibienii care stiu ca, Sinagoga Mare din Sibiu, desi nu mai este neaparat un spatiu destinat exclusiv oficierii actelor religioase, este un punct de maxima atractie al orasului. Anual mii de vizitatori ii trec pragul. Mai ales ca este deschisa zilnic, de luni pana vineri, de la primele ore ale diminetii si pana la orele pranzului.
„Pe peretele ei este mentionat faptul ca este un monument istoric. Si sinagoga isi are un rol foarte bine pus la punct. In sensul ca, in fiecare zi intre 09.00 si 12.00 si in mod exceptional este deschisa pentru vizitatori. Avem enorm de multi vizitatori mai ales ca Sibiul este un oras cu foarte multi oameni care vin in vizita, este bagata in circuitul turistic al Sibiului, vin autocare din alta parte care viziteaza Sibiul si automat vin si la sinagoga. Noi am pus o taxa simbolica, de 4 lei si cu taxa asta reusim sa intretinem ceea ce mai putem intretine. (…) Se tin conferinte in cadrul sinagogii si in special vizite ale unor scoli cu profesorii care vin nu sa vada numai sinagoga si cum este ea construita, si ce semnificatie are  dar si unele prezentari ale istoriei evreilor in Sibiu, contribjtia lor la viata sociala, politica, cultural, personalitati evreiesti si asa mai departe.”, spune Otto Deutsch, presedintele comunitatii evreiesti din Sibiu.
De ani buni aici nu s-au mai efectuat servicii religioase. Si nu pentru ca nu ar avea cine sa le oficieze ci pentru ca la momentul de fata comunitatea evreiasca din orasul nostru este extrem de restransa.
„Sinagoga nu mai este in functiune. Nu se mai oficiaza serviciul religios in sinagoga din varii motive. In primul rand, numarul evreilor, si in special al barbatilor care ar trebui sa participe, de minim 10, pe care in momentul de fata nu-l mai avem, n-ar avea sens sa se tina intr-o sinagoga in care ar incapea toti in primul rand. Mai sunt in jur de 12 barbati evrei, ori, tineti cont ca ca unul dintre ei are 92 de ani, cred ca se roaga sa poata sa coboare din pat nu sa vina la sinagoga.”, adauga, mai in gluma mai in serios, Otto Deutsch.
Slujbele se tin acum intr-o incapere special amenajata in spatele sediului, un spatiu suficient de incapator pentru cei cativa oameni care mai pot participa la actele religioase. Primii evrei s-au stabilit in zona Sibiului in secolul XIX. La inceput insa nu le-a fost permis sa locuiasca in oras ci doar in afara lui. Abia dupa anul 1850 au primit dreptul de a se stabili in periferiile burgului de atunc iar din 1880 se poate vorbi cu adevarat despre o comunitate evreiasca. In 1898 evreii au primit dreptul de a-si construi o sinagoga.
 
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibiancă de 73 de ani, rănită în timp ce traversa pe roșu

O sibiancă a fost rănită într-un accident rutier produs vineri seara pe Bulevardul Corneliu Coposu, în municipiul Sibiu.Din primele...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect