11.2 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

Peste 20 de milioane de euro, pentru monumentele din Sibiu

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

În 2018, se sărbătorește „Anul European al Patrimoniului Cultural”, iar Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a transmis date cu privire la monumentele istorice care au fost reabilitate în județul Sibiu din fonduri europene.

„Imaginați-vă un tablou pe care-l vedeți destul de des și din care, datorită timpului, s-a șters un colț care era interesant pentru povestea acelei bucăți lipsă. Așa ar fi și în cazul în care patrimoniul cultural al României s-ar șterge, prin neglijență sau lipsă de fonduri, din tabloul european al istoriei europene. Patrimoniul nostru cultural joacă un rol important în construirea viitorului Europei”, au transmis reprezentanții ADR Centru.
Începând cu anul 2007, Uniunea Europeană a investit în Regiunea Centru, adică în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, prin proiectele de restaurare ale patrimoniului cultural-istoric, circa 100 milioane de euro. Peste 20 de milioane de euro s-au cheltuit în județul Sibiu.
Au fost reparate, conservate, moderizate și incluse în circuitul turistic, în cadrul mai multor proiecte, Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie (7,12 milioane lei), Biserica Fortificată Agnita (6,52 milioane lei), Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului (2,09 milioane lei), Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Șaroșul pe Târnave (1,33 milioane lei), Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Ruja (1,14 milioane lei) și Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Șeica Mică (1,91 milioane lei).
Proiecte deosebite care au presupus cheltuieli consistente și mari desfășurări de forțe s-au derulat la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale din Dumbrava Sibiului (3,92 milioane lei) și la Mediaș unde s-a lucrat pentru reabilitarea turnurilor și zidurilor de fortificație medievală Mediaș (25,94 milioane lei).
„Conservarea, protejarea şi punerea în valoare a monumentului patrimoniu naţional Biserica Evanghelică Sibiu prin două proiecte implementate de Parohia Evanghelică Sibiu, investiții având o valoare totală de 34,33 milioane lei, din care 26,95 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate”, este un alt proiect major derulat cu fonduri europene în Sibiu.
De asemenea, Uniunea Europeană a finanțat reabilitarea a 18 biserici fortificate din Apold, Archita, Ațel, Bunești, Cârța, Cincișor, Curciu, Criț, Cârța, Dealu Frumos, Gârbova, Mâlâncrav, Ighișu Nou, Meșendorf, Netuș, Sebeș, Stejărișu, Valchid, în cadrul proiectului „Tezaure Fortificate Redescoperite”, în valoare de  a fost implementat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România și a avut o valoare totală de 22,06 milioane lei, din care 14,39 milioane lei reprezintă fondurile europene alocate.
 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect