-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dr. Gabriel Diaconu: Ce afecțiuni pot fi depistate prin examinarea ecografică

Cele mai citite

Ecografia este o procedură  neinvazivă și nedureroasă pentru pacient, oferă o vedere de ansamblu a țesuturilor moi și este bine tolerată de organism, fiind cea mai bună metodă pentru monitorizarea unei sarcini. Care sunt tipurile de afecțiuni ce pot fi descoperite în urma examinării ecografice, cât de periculoase sunt ultrasunetele pentru sănătate și în ce situații ecografia trebuie completată cu o tomografie computerizată (CT) sau cu RMN, ne spune dr. Gabriel Diaconu, medic primar radiolog în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Ce presupune examinarea ecografică și când se impune investigația prin intermediul acestei metode?
 Examinarea ultrasonografică (ecografia) este metoda imagistică cel mai larg utilizată. Ecografia este o procedură medicală de diagnostic, care este sigură şi eficientă, nu foloseşte radiaţii şi este relativ ieftină. Ultrasunetele sunt unde sonore imperceptibile cu urechea umană, unde de înaltă frecvență (frecvență mai mare de 20 000 Hz) care pot fi emise și detectate de dispozitive speciale (transductori). Aceste unde sonore emit vibrații care pătrund în corp iar când ajung în contact cu țesuturile, în funcție de densitatea lor, undele sunt reflectate înapoi sub formă de ecouri, care sunt preluate de transductor și transformate în imagini. Cu ajutorul acestei metode putem investiga aproape orice din interiorul organismului uman (excepție făcând organele care conțin aer și oasele). Ecografia este utilă ca metodă de diagnostic, screening și în scop explorator (intervențională).
 Care sunt tipurile de afecțiuni ce pot fi descoperite în urma examinării ecografice?
 O banală ecografie de rutină (în cadrul uni screening)  sau o ecografie indicată ca urmare a apariției unor semne și simptome, poate să releve o multitudine de afecțiuni în funcție de ecografia indicată. Ca și tipuri de ecografii avem:
Ultrasonografia de sarcină
Este indicată pentru confirmarea prezenței unei sarcini și ulterior pentru monitorizarea sarcinii, oferind imagini ale fătului sau embrionului din uter.
Ecografia abdominală
Este indicată pentru vizualizarea organelor interne din cavitatea abdominală (rinichi, ficat, vezică biliară, pancreas, splină, intestine, apendice, aortă abdominală sau alte vase de sânge din abdomen) pentru stabilirea diagnosticului pentru anumite probleme ca:dureri sau distensie abdominală, funcție anormală a ficatului, mărirea în volum a unui organ, pietre la vezica biliară sau rinichi, anevrism de aortă.
Ecografia pelvină
În cazul femeilor, ecografia pelvină este realizată pentru a evalua:• uterul• cervixul•ovarele• vezica urinară• monitorizarea sănătății și dezvoltării fătului
Poate fi indicată și pentru dureri pelvine, sângerări vaginale anormale sau alte probleme menstruale, pentru a identifica mase palpabile că chisturi ovariene sau fibrom uterin.
În cazul bărbaților, ecografia pelvină este utilizată pentru a evalua:• vezica urinară• veziculele seminale• prostata
 Alte indicații ale ecografiei:
• Ecografie părți moi pentru examinarea ligamentelor, suprafețelor osoase, maselor de țesuturi moi, mușchi, tendoane, mase sau acumulări de fluide, inflamații articulare, diagnosticarea sindromului de tunel carpian, tumori benigne sau maligne ale țesuturilor moi, hernii, depistarea corpilor străini în țesuturile moi (ex. cioburi de sticlă);
• Ecografie mamară – analiză structurii interne a sânului, evaluarea și depistarea nodulilor sau chisturilor, determinarea naturii unor anomalii mamare, screening suplimentar pentru cancerul mamar, pentru persoanele cu risc crescut de cancer mamar;
• Ecografie tiroidiană pentru depistarea nodulilor tiroidieni și analiză tiroidei, pentru a analiză nodulii;
• Ecografie oculară pentru o imagine detaliată în regiunea din spatele ochiului (rețină), pentru pacienții cu cataractă, detașări de retină sau asistare în intervențiile chirurgicale de cataractă;
• Determină natură unui nodul mamar – este un test pentru diferențierea unui nodul canceros de  unul necanceros;
• Ghidajul biopsiilor interne (biopsia este prevelarea de probe de țesut) – unele sunt luate cu un ac subțire,  iar acul este ghidat la locul potrivit cu ajutorul unor scanări simultane cu ultrasunete;
• Aspirație cu ac ghidată ecografic pentru a ghida direcția acului în acumulările de fluid din corp care trebuie drenate;
• Acces intravenos ghidat ecografic pentru liniile venoase dificil de accesat;
• Asistare chirurgicală pentru o vizualizare mai profundă a structurilor.
 În ce constă pregătirea pacientului înaintea unei ecografii, pentru că rezultatul să fie cât mai bun?
 Recomandările generale cuprind:
–          Pacientul să consume apă și să nu urineze înainte de ecografie – de obicei, pentru ecografiile fetale și pentru cele pelvine și renale; Vezica și regiunile din jur sunt dificil de analizat când este goală, astfel că pentru o examinare completă, se recomandă consumul de lichide și evitarea urinării înainte de ecografie. Când este plină, vezica acționează ca o fereastră ecografică și permite obținerea de imagini mai clare și pentru alte organe pelvine.
–          Evitarea consumului alimentar cu până la 12 ore înainte de ecografie – pentru ecografiile abdominale, inclusiv pentru ficat și vezică biliară.
–          Dacă urmați un tratament medicamentos, acesta trebuie administrat doar cu apă.
–          În ziua precedentă și ziua investigației nu consumați băuturi carbogazoase, alimente greu de digerat, alimente cu conținut ridicat de grăsimi, produse dulci, fructe care fermentează ușor sau alimente care ar putea cauza balonare și evitați gumă de mestecat.
La ce intervale de timp trebuie repetate ecografiile, atunci când vorbim despre monitorizarea anumitor chisturi detectate în organism?
 Chistul este o acumulare de lichid ce poate avea perete propriu sau nu și care poate să apară în orice parte a organismului. În marea lor majoritate sunt benigne (necanceroase) și trebuiesc monitorizate ecografic o dată la 6 luni sau anual. Chisturile se pot infectă, sângera (hemoragie intrachistica), pot să formeze alte vezicule în interior (chistul hidatic), se pot mări considerabil într-un timp scurt (degenera malign) sau atunci când ating dimensiuni foarte mari pot exercita compresiuni asupra organelor din jur, punând probleme destul de mari. Bineînțeles că se impune de multe ori completarea datelor imagistice cu explorări CT, IRM, ecografie cu substanță de contrast și analize de laborator pentru un diagnostic cât mai precis.
  Care sunt riscurile la care se expun cei care sunt supuși unui examen ecografic?
 Nu sunt riscuri sau complicații asociate ecografiei. Singurul risc, care este minor, este că energia ultrasunetelor are potențialul de a produce efecte biologice, mai exact poate încălzi ușor țesuturile, poate produce mici bule de gaz în fluidele corpului sau țesuturi, dar, de obicei, după expunere prelungită.
Deși este sigură în sarcină, se recomandă limitarea lor și efectuarea doar la recomandarea medicului și în scop medical, pentru că efectele pe termen lung nu se cunosc. În cazul ecografiilor 3D sau 4D expunerea la ultrasunete este mult mai mare pentru făt şi poate favoriza încălzirea ţesuturilor fătului. Singurele îngrijorări ale ecografiei în sarcină vizează ecografiile frecvente, fără indicații medicale, doar pentru obținerea de imagini din rațiuni personale sau emoționale ale părinților, cu expunerea inutilă a fătului la ultrasunete.
Ultrasunetele sunt periculoase pentru sănătate?
 Nu sunt date care să ateste că ultasunetele sunt dăunătoare. Deși ultrasunetele sunt considerate sigure și cu riscuri minime, riscul poate crește odată cu expunerea prelungită ne-necesară la energia ultrasunetelor, sau când este efectuată de personal necalificat sau slab calificat. Nu sunt cunoscute efecte adverse ale ecografiei.
În ce situații pacientul trebuie să completeze ecografia cu investigații prin intermediul RMN sau CT și ce aduce fiecare dintre aceste 2 metode în plus?
 Deși este o procedură extrem de utilă, are unele limitări. Una ar fi că undele sonore nu traversează bine aerul și osul, astfel că sunt ineficiente pentru anumite regiuni care au gaze sau sunt acoperite de os. Pentru astfel de regiuni sunt mai indicate radiografiile, CT sau RMN.
Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități. Printre punctele forțe se numără: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificari intratisulare sau litiază renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar. Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă, de aceea este contraindicat femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast.
Rezonanța Magnetică (RMN sau IRM) este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor. Cu ajutorul Rezonanței Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistică de elecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale.
Care considerați că este principalul beneficiu pe care îl aduce ecografia în domeniul diagnosticării și prevenirii problemelor de sănătate?
      Ca și beneficii, putem menționa că este în general o procedură  neinvazivă
nedureroasă, este sigură pentru pacient și nu folosește radiații ionizante.
De asemenea, oferă o vedere de ansamblu a țesuturilor moi, ceea ce nu este posibil la radiografie, fiind tehnica preferată pentru monitorizarea sarcinii, sigură pentru pacientă și copil. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că este o investigație ieftină, rapidă, conferă imagini în timp real, este bine tolerată de organism și poate fi folosită că o metodă eficientă de screening a populației. Ecografiile se pot efectua gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie (formular special) și cardul de sănătate, în baza contractului cu CAS, în limita plafonului și în funcție de cabinet/clinică.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Ce mașini vor avea polițiștii din România pentru intervenții. Primele imagini au apărut deja

Cel mai nou model Dacia va fi folosit de polițiștii din România, câteva imagini cu un asemenea transport de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect