Pesta porcină africană, cea mai periculoasă boală la porc, nu afectează sănătatea omului. Aceasta duce la decesul porcinelor iremediabil, pentru că nu există vaccin contra acestei boli.
Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu a transmis un comunicat de presă prin care înștiințează populația despre cum pot lua măsuri pentru a preveni pesta porcină africană.
Virusul rezistă între 6-10 zile în fecalele de porc, zece săptămâni în cadavre, 3 – 6 luni în carnea sărată și afumată, 6-12 luni în corpul căpușelor din genul Ornithodoros, 18 luni în sânge la temperatura de 4 grade Celsius, 6 ani în sângele congelat și peste doi ani în carnea congelată. Virusul este inactivat de la 80 grade Celsius.
Simptomele bolii sunt: respirație îngreunată, febră mare, apatie, imposibilitatea de a sta în picioare, diaree, tuse, pete roșii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului, vomă, lipsa poftei de mâncare.
Contaminarea porcilor se face prin: hrănirea cu resturi alimentare contaminate, circulația porcilor fără control sanitar veterinar, contact direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi, hrănirea cu regulile din zona cu risc de contaminare, contact cu materiale contaminate sau cadavre de animale, comercializarea cărnii sau subproduselor fără ștampila sanitar – veterinară și contactul cu oamenii care poartă haine sau încălțăminte contaminate.
Dacă depistați anumite simptome, este bine să contactați imediat medicul veterinar. DAJ Sibiu recomandă să nu vă opuneți uciderii și spune că veți primi despăgubiri pentru animalul ucis.
Pentru a proteja gospodăria, trebuie să vă asigurați că porcii nu intră în contact cu cei mistreți, iar vânătorii și câinii de vânătoare să nu se afle în preajma porcilor din gospodărie. Fermierii trebuie să se asigure că achiziționează furaje, așternut și porci din unități verificate.
Atunci când ANSVSA consideră că prezența pestei porcine africane într-o exploatație nu se poate infirma, exploatația trebuie imediat plasată sub supraveghere oficială și dispune de următoarele măsuri: efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploatație, menținerea în adăposturi a tuturor porcilor din exploatație și interdicția mișcării, interzicerea intrării porcilor în exploatație sau ieșirea lor din aceasta, interzicerea ieșirii din exploatație a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, respectarea cu strictețe a regulilor de filtru sanitar pentru circulația personalului, utilizarea unor mijloace corespunzătoare de dezinfecție la intrările și ieșirile clădirilor ce adăpostesc porcii și ale exploatației.
În cazul în care se va confirma pesta porcină africană, toate porcinele din exploatație vor fi ucise, sub control oficial și într-o manieră care să evite riscul propagării virusului. Se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploatație și perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploatație înainte de notificarea bolii. Carcasele porcilor morți sau uciși trebuie să fie distruse. Materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploatație în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploatație și adoptarea măsurilor oficiale să fie marcate sau distruse sub supraveghere oficială. Orice substanță sau deșeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, așternutul, să fie supuse procesării. Toate materialele de unică folosință care pot fi contaminate și, în special, cele utilizate pentru operațiunile de ucidere, să fie distruse. După uciderea porcilor, adăposturile și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul trebuie dezinfectate, iar așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse.
FOTO – mediafax