Sibienii sunt așteptați în primul weekend din septembrie, în Piaţa Mare a oraşului la mult așteptata întâlnire cu meșterii olari. Târgul Olarilor, cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural, se deschide în zilele de 1 şi 2 septembrie, între orele 9-20. Cei care vor fi prezenți vor putea admira şi procura produse ceramice, să urmărească demonstrații la roata olarului şi să ia parte la atelierele oferite de ceramiști.
În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, cea de-a 52 –a ediţie a „Târgului Olarilor” se remarcă a fi manifestarea ce unește prin cultură locuitori români, maghiari și germani din toate zonele istorice ale țării. Ca în fiecare an, la început de septembrie, timp de două zile, Piaţa Mare a oraşului Sibiu va găzdui peste 100 de meşteri olari din cele mai renumite centre de olărit din ţară, care vor recrea spiritul târgurilor de odinioară.
Vizitatorii târgului, localnici şi turişti, vor avea, astfel, oportunitatea de a se familiariza cu tehnicile olăritului tradițional, dar şi cu ceramica modernă, și de a achiziționa produse decorative sau utilitare specifice acestui meșteșug: oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței, instrumente muzicale etc.
Din perimetrul târgului nu va lipsi roata olarului, aşa că publicul va avea prilejul să urmărească transformarea unei bucăţi de lut în vas, în timpul demonstrațiilor oferite de meșteri. De asemenea, pe parcursul celor două zile, artiști ceramişti vor îndruma copiii să își descopere talentul si îndemânarea, să își dezvolte imaginația şi inventivitatea, în cadrul unor ateliere de modelaj în lut şi pictură pe obiecte ceramice.
Ediția 2018 a „Târgului Olarilor” este organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Evenimentele sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu, acţiunea fiind cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.