Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Sibiu, colonelul Cosmin Balcu spune că la momentul de față, la 3 ani de la tragedia din clubul Bucureștean ”Colectiv” în urma căruia și-au pierdut viața un număr de 65 de persoane, 159 de unități din tot județul nu au încă autorizația de securitate la incendiu. Vorbim aici despre zone comerciale, spații de recreere, școli, instituții publice și bineințeles cluburi.
În ceea ce privește spațiile de distracție destinate în special tinerilor, din 34 de clădiri din județ în care funcționează cluburi, 14 nu au la momentul de față autorizația de securitate la incendiu emisă conform legii, de către ISU Sibiu.
”Avem 34 de clădiri în care funcționează cluburi. Dintre acestea 14 obiective, 14 clădiri, nu dețin autorizație de securitate la incendiu dar care intră sub incidența Legii 28 din 2018 pentru completarea Legii 307 din 2016 privind cerința esențială de securitate la incendiu.”, spune Cosmin Balcu, șeful pompierilor sibieni.
Motivele pentru care aceste unități funcționează în continuare chiar cu riscul de a pune în pericol viața celor care le calcă pragul sunt multiple. În fruntea tuturor stă însă un fel de vid legislativ. Practic, dacă o clădire îndeplinește câteva dintre cerințele minime de securitate ea poate funcționa pe mai departe. La fel se întâmplă și în cazul unităților pentru care s-a depus parte din documentație și s-a obținut avizul de securitate. Atenție însă! Avizul nu trebuie confundat cu autorizația! Vestea bună este că lucrurile au început cât de cât să se miște de la momentul la care a crescut cuantumul amenzilor.
”Sunt foarte multe motive pentru neintrarea în legalitate. De exemplu, sunt foarte puțini verificatori, arhitecți și proiectanți abilitați pe cele două cerințe, de construcții și instalații. Sunt foarte multe lucrări la nivel național… Poate fi și o mică delasare din partea unora, poate și la noi la Inspectorat nu am stat întotdeauna în termenele de 15 și 30 de zile pentru că depindem de volumul de lucrări iar resursa noastră umană este limitată. Motivele pot fi ample atât din partea noastra instituțional, dar în special este în partea beneficiarilor care poate nu au avut un ritm, să spunem, asiduu. Aici intervine și mentalitatea noastră: lasă că merge și așa. După ce au fost sancționați au aplicat legea.”, mărturisește inspectorul șef Laurențiu-Cosmin Balcu.
Valoarea amenzilor a urcat de la câteva sute de lei la sume cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei.
Printre cele 159 de unități care nu dețin autorizația de securitate la incendiu se numără construcțiile din zona comercială a Șelimbărului și chiar Sala Transilvania. În cazul celei de pe urmă, la fiecare eveniment important,șeful ISU dispune prezența pompierilor la fața locului pe timpul desfășurării evenimentului tocmai pentru a putea preveni o tragedie similară celei din Colectiv.
”Și săptămâna trecută, și în această saptămână avem cel puțin două echipaje complete cu autospeciale cu apa și spumă care sunt la fața locului pe toată perioada desfășurării acestor activități în așa fel încât să nu împiedicăm ci să sprijinim și să fim alături de comunitatea din care facem parte.”, explică șeful ISU.
La polul opus se situeaza Sala Thalia. Instituția a reușit să obțină autorizația de securitate la incendiu. În ceea ce privește școlile, acolo unde spațiul a permis s-au construit scări exterioare, din fier.
Date fiind condițiile actuale, până la momentul la care toate unitățile unde au loc aglomerări de persoane vor intra în legalitate în ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu, inspectorii ISU nu au altceva de făcul decât să ofere consiliere și să facă prevenție. Dar și așa riscul există!
”De întâmplat se poate ăntâmpla orice și oricând. Nu putem prezice viitorul. Însă printr-o politică de prevenție, prin impunerea legii și prin conștientizarea tuturor cetățenilor asupra riscurilor existente, prin această atitudine am putea reduce astfel de tragedii.”, a mai adătugat Balcu.
În lipsa autorizației, unitățile publice au obligația de a afișa la intrarea în clădire un mesaj prin care cei care intră acolo să știe că se află într-un imobil care prezintă un potențial risc.