7.9 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Focare de scrapie la Sibiu

Cele mai citite

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spun că în județul Sibiu au fost depistate 5 focare de scrapie, o boală letală a ovinelor, în localitățile Șalcău, Presaca, Loamneș și Bogatu Roman. Scrapia este o boală neurodegenerativă, foarte ușor transmisibilă care afectează oile și caprele și care le este fatală. Boala se manifestă prin incoordonări în mers, prurit, scrâșniri din dinți, hemipareze și la final decesul animalului.

Primul focar a fost descoperit în localitates Șalcău. Aici au fost luate deja masurile necesare. Au fost asanate un număr de peste 80 de ovine în încercarea de a împiedica extinderea maladiei. Un al doilea focar a fost confirmat și în localitatea în Bogatul Român. Aici vor fi sacrificate joi 188 de oi.
Asanările vor continua și în localitatea Presaca.
”Pentru exploatarea din localitatea Presaca, cu acceptul ANSVSA, s-a ales optiunea genotipării efectivului iar în urma testăriis-a constatat că un număr de 89 de capete au gene puțin rezistente sau genetic susceptibile iar 99 de capete au gene rezistente.”, anunță reprezentanții DSVSA Sibiu.  Aici vor fi sacrificate doar cele 89 de animale care ar putea avea boala restul putând rămâne în exploatație însă numai sub atenta supraveghere a veterinarilor.
Exploatațiile din localitatea Loamneș așteaptă încă rezultatele testărilor de genotipare. Și aici vor fi sacrificate animalele despre care se consideră că ar putea avea boala.
Fermierii care și-au pierdut animalele vor fi despagubiți în urma unei evaluări a exploatației realizate de către membrii unei comisii din care fac parte medici și alți specialiști. Animalele sunt duse apoi la abator pentru sacrificare. Abatorul oferă un preț iar diferența până la prețul stabilit de către comisie va fi plătită fermierului din bugetul de stat.
Boala ovinelor vine chiar în momentul în care țara noastră se confruntă din plin cu un focar de pestă porcină.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect