3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Avem cu cine, n-avem unde!

Cele mai citite

Institutul Național de Statistică arată, în ediția 2018 a documentului „Repere economice şi sociale regionale: Statistica teritorială”, că în județul Sibiu sunt 5.878 de sportivi legitimați la diferite secții și cluburi sportive. Sunt, de asemenea, înregistrați 123 de antrenori profesioniști, 133 de instructori, 222 de arbitri și 170 de secții sportive. Acestea sunt doar datele care țin de Ministerul Tineretului și Sportului și fac referire strict la cluburile publice sau private afiliate la federaţiile naţionale și care participă în competițiile naționale. În rândul acestora, nu sunt cuprinşi sportivii aflaţi în evidenţa comisiilor judeţene constituite pe ramuri de sport sau cei care practică activităţi sportive necompetiţionale. Dacă ar fi să-i calculăm pe toti, numărul ar fi cu mult mai mare. Infrastructura sportivă, însă, este insuficientă și, de cele mai multe ori, a rămas la stadiul de acum 20 – 30 de ani. Pentru sporturile de sală, avem doar Sala Transilvania, sala de sport de la Teatru și săli de sport ale unităților școlare, dar nici aici nu stăm prea bine. De aici apar problemele.
„Pentru noi este extrem de greu și victoria asta vine oarecum ca o minune pentru că nu ne antrenăm în sala în care jucăm”, a declarat, vinerea trecută, Dan Fleșeriu, antrenorul BC CSU Sibiu, după ce echipa de baschet a învins Steaua București, într-un meci care a avut loc în Sala Transilvania.
BC CSU este singurul club din municipiul Sibiu care activează în prima ligă la sporturile de sală, iar Sala Transilvania este cel mai mare loc în care pot avea loc antrenamentele și meciurile acestei echipe.
Problema este, însă, mult mai adâncă. CSU are sportivi profesioniști care au nevoie de condiții optime de pregătire, Sala Transilvania le-ar putea asigura, însă nu este disponibilă în permanență. Sala Transilvania, ca serviciu public aflat în subordinea Consiliului Județean Sibiu, trebuie să-și asigure finanțarea. Ca să facă asta, sala poate organiza evenimente sportive, culturale, educative, politice, religioase, expoziții și spectacole.
„În timpul în care Sala Polivalentă a Județului Sibiu nu organizează evenimente, sala este dată pentru antrenamente, atât echipei CSU cu titlu gratuit, atât celor de la CSȘ cu titlu gratuit (…) Anul acesta am avut un total de 7 târguri, dar dintre acestea doar 5 au fost în sezon. Doar 5 au afectat efectiv competițiile. Spre exemplu, când a avut loc play off-ul în primăvară, am anulat toate târgurile în așa fel încât echipa să aibă toate condițiile, să poată să se antreneze. Echipa, din punctul meu de vedere, merită să se poată antrena tot timpul, dar eu, ca manager, am făcut tot ce a fost posibil să pun la dispoziție Sala Transilvania cât s-a putut”, a declarat, într-o conferință de presă, Adrian Bibu, managerul Sălii Transilvania.
Acesta a explicat că, în ultimul an, 85% dintre evenimentele găzduite în sală au fost sportive, 9% au fost expoziții, concerte, baluri și 6% au fost târguri Expotricotex.
Alt sport – aceeași problemă
Dar infrastructura sportivă din municipiul Sibiu este o problemă și pentru alte sporturi. FC Hermannstadt, cel de-al doilea club sibian de seniori aflat în prima ligă, joacă la Târgu Mureș toate mecurile, întrucât reparațiile de la Stadionul Municipal se prelungesc. Noul termen avansat pentru finalizarea lucrărilor din prima etapă este martie 2019.
„Infrastructura sportivă din Sibiu nu s-a schimbat de 20 de ani. Așteptăm să se finalizeze lucrările la Stadionul Municipal și să putem juca acasă. Este foarte greu pentru sportivi să joace în permanență în deplasare, departe de suporteri. Fără suporteri este foarte, foarte greu. Jucăm cu aproximativ două sute de suporteri, în deplasare, în condițiile în care noi și în liga a treia aveam două mii de susținători”, a declarat Marius Lungu, team managerul FC Hermannstadt.
La seniori, pentru sporturile de sală, mai avem echipe doar în liga a doua – volei și handbal, dar avem foarte, foarte mulți juniori.
Așa cum spun oamenii din sistem, stăm prost la capitolul infrastructură sportivă, iar echipele „se calcă în picioare” pentru a face antrenamente și a juca meciurile în puținele săli care există. Orice bază sportivă în plus este binevenită.
În municipiul Sibiu există sala de sport de la Teatru, care aparține Clubului Sportiv Școlar, Clubul Sportiv Municipal nu are o sală proprie, dar are echipă de volei de seniori în divizia B. CSM Volei Sibiu joacă tot în sala de la Teatru. Aceeași sală este folosită pentru antrenamente și de către CSU Sibiu când Sala Transilvania nu este disponibilă. Avem 18 săli de sport ale unităților de învățământ din municipiul Sibiu, dar, potrivit datelor transmise de către Inspectoratul Școlar Sibiu, doar șase dintre acestea sunt de mari dimensiuni. Sala Transilvania are 1.800 de locuri, dar aici au loc competiții de tot felul și joacă meciurile inclusiv echipa de volei Alba Blaj.
Fără infrastructură, nu ai performanță
Într-un singur punct toată lumea este de acord: fără infrastructura potrivită, nu ai performață. Așa că avem nevoie de mai multe săli. Nici o sală polivalentă multifuncțională – așa cum are Clujul, cu 10.000 de locuri – nu ne-ar strica. Iar la Iași, doar în acest an se construiesc șapte săli de sport!
„Din păcate, la nivel național, sportul se confruntă cu lipsa unei infrastructuri sportive sănătoase, iar rezultatul se poate vedea. Nu poți face performanță dacă nu te poți pregăti la standarde decente. La Sibiu, noi avem o sală care ne poate asigura condiții de pregătire la nivel de performanță, însă, din păcate, aceasta nu este destinată exclusiv sportului, așa cum ar fi normal. Indiferent câtă susținere financiară avem din mediul privat, câți suporteri înflăcărați și dedicați avem de 40 de ani de când existăm în prima ligă, indiferent câtă dorință de a progresa și de a atinge performanțe înalte au sportivii, antrenorii și staff-ul, fără condiția de bază, aceea de a te antrena constant în sala în care joci meciuri oficiale, nu ai cum să progresezi”, a declarat Horațiu Floca, directorul BC CSU Sibiu.
„Sala Transilvania nu poate duce toată cererea de evenimente sportive, culturale, târguri și tot ce doriți, a întregului județ, nici măcar a municipiului Sibiu. Trebuie să se adune autoritățile și toți oamenii de bine, ONG-uri, asociații și oameni de afaceri și să facă un plan, care să fie pus în aplicare de întreaga comunitate. Până una alta, trebuie amenajate niște săli pentru că echipa CSU are nevoie de o sală numai de antrenamente. (…) Totodată, trebuie găsite soluții pentru copii. De 20 de ani există problema asta”, a spus, la rândul său, Adrian Bibu.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect