Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că aşteaptă declaraţii din partea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, referitor la suspendarea executării pedepselor în cazul mai multor inculpaţi condamnaţi definitiv, printre care foştii miniştri Dan Şova şi Elena Udrea şi fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
„Aşteptăm să vedem ce ne va spune preşedinta ÎCCJ despre suspendarea executării pedepselor pentru Udrea, Bica, Şova….etc…etc, suspendare dispusă de către instanţele de judecată în urma deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători? PS: Sper să ne spună ca procesele vor fi rejudecate cu respectarea legii; Sper să ‘nu ne spună’ că îşi da demisia ‘de onoare’!”, a scris Toader, într-o postare pe Facebook.
Elena Udrea şi Alina Bica, aflate de pe 3 octombrie în arest preventiv în Costa Rica, au fost eliberate luni după ce Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, revocarea cererilor de extrădare.
În România, Curtea Constituţională a admis, la începutul lunii noiembrie, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă, constatând că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.
CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.
Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.
La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.
Prin urmare, instanţele de judecată au dispus ulterior, în baza deciziei CCR, suspendarea executării pedepselor în cazul mai multor inculpaţi condamnaţi definitiv, printre care foştii miniştri Dan Şova, Elena Udrea şi Constantin Niţă sau fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a decis suspendarea executării pedepsei în cazul fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care a fost judecată pentru favorizarea făptuitorului şi condamnată la patru ani de închisoare. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Elenei Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Prin urmare, Tribunalul Bucureşti a decis revocarea cererilor de extrădare.
Pe 23 decembrie, Tudorel Toader afirma că în cazul stabilirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a fost vorba de o eroare, ci de o sfidare.
„Eu nu aş vorbi de cuvântul eroare, că judecătorii, la nivelul acela, nu pot fi în eroare când citesc un text care spune limpede să tragă la sorţi aleatoriu. Deci eroarea este, după părerea mea, exclusă. (…) După părerea mea, a fost o evidentă sfidare”, a declarat Toader, la Antena 3.
El şi-a exprimat regretul că procedura folosită de Instanţa Supremă, declarată ulterior neconstituţională, are ca efect suspendarea executării pedepselor în multe dosare, multe dintre ele de notorietate.