-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Trăiri de porțelan: „Privighetoarea” de la Teatrul Gong

Cele mai citite

Miercuri, 27 martie, de la ora 18:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă o nouă premieră în regia lui Gavriil Pinte, „Privighetoarea”, după Hans Christian Andersen.
Dacă emoția și autenticitatea trăirii românești au fost resimțite în „Harap Alp”, iar gingășia și aventura au fost redate în „Povestea lui Rapunzel”, regizorul Gavriil Pinte revine cu un spectacol inedit. „Privighetoarea” este un spectacol de teatru de animație cu un imaginar fabulos, ce invită spectatorul să pășească în lumea de basm a scriitorului danez. Cadrul temporal al poveștii este China unor vremuri străvechi, într-un palat „clădit numai din cel mai scump porțelan”. În acea împărăție trăia o privighetoare al cărei cântec fascina călătorii și îi făcea pe pescari să uite de năvod. De îndată ce împăratul află că în împărăția lui există o astfel de privighetoare, dă ordin să fie găsită și adusă la el. Cu ajutorul unei fete de la bucătărie, slujitorii împăratului găsesc pasărea și o aduc în fața împăratului. Când o aude cântând, împăratul este profund emoționat și își dorește să o țină aproape de el. Însă privighetoarea nu își dorește să trăiască în captivitate, ci vrea să plece, fiind izgonită de la palat după ce refuză ofrandele în aur ale împăratului. Mai târziu, acestă își dă seama că doar privighetoarea îi poate alina suferința și îi dă libertatea de a alege să vină lângă el.

Basmul într-un imaginar spațial chinezesc: lampioane și porțelan

Spectacolul de la Sibiu deschide cortina spre o lume de porțelan fin, construită pe un text aproape poetic, ancorat în muzica instrumentelor tradiționale chinezești. La fel ca în cazul spectacolului „Harap Alb”, în care muzica autentică românească amplifica trăirea personajelor și conexiunea cu spectatorii, și aici regizorul realizează o coloană sonoră ce-i susține pledoaria pentru natural, autentic și adevărat. Spectacolul pune în contrast lumea mecanizată, prin falsa privighetoare, și lumea vie, prin cântecul aproape vindecător al adevăratei privighetori. „Spectacolul separă și pune în dialog o lume automatizată, mecanizată și manechinizată, și una vie”, declara Gavriil Pinte, în timpul repetițiilor, acesta realizând și adaptarea scenică a textului.
Scenografia spectacolului poartă semnătura Roxanei Ionescu, cu ajutorul asistentului de scenografie, Adrian Vlad. Imaginarul înfățișat spectatorului pune accent pe motive inspirate din porțelanurile chinezești, într-o cromatică alb-albastru, atât în construcția măștilor din policarbonat modelat la cald printr-o tehnică experimentală, cât și a costumelor. Lumea de porțelan este redată așadar și prin lipsa de flexibilitate a actorilor, care, prin mișcările lor fine amintesc de grija pentru maniere și aparențe a Chinei antice. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucia Barbu, Paul Bondane, Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Răduca, Alexandra Șerban. Acestora li se mai adaugă vocile înregistrate ale lui Andrei Hansel, Adrian Prohaska, Dan Hândoreanu, Gavriil Pinte, Horațiu Dancu, Claudiu Rusu Costea și Raluca Pavel.

Ziua Mondială a Teatrului marcată de o premieră la Teatrul Gong

„Anul trecut prezentam, tot de Ziua Mondială a Teatrului, premiera cu „Visând Glasuri”. Anul acesta venim cu un nou spectacol și mi-aș dori ca acest șir de premiere să devină o tradiție.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu. Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961. A fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Națiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști și public deopotrivă, celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Înființat în 1948 la inițiativa UNESCO și a unor personalități de seamă din domeniul teatrului, Institutul Internațional de Teatru este cea mai importantă organizație internațională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relații oficiale de consultare și asociere cu UNESCO.
 
Accesul publicului la premieră se face pe baza biletelor puse în vânzare online prin teatrulgong.ro sau la sediul Agenției Teatrale din str. Al. Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 – 18:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00, iar duminica de la 10:00 la 14:00. Prețul unui bilet este 9 lei, tarif unic. Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect