Prima conferință de presă a Summit-ului UE de la Sibiu a fost susținută de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Liderul european consideră că Uniunea trebuie să se reformeze din temelii și că acesta este cel mai prielnic moment, în condițiile în care au loc în luna mai a acestui an alegerile europarlamentare.
„Ajung atâtea polemici între statele membre și nu acesta este modul de rezolvare a problemelor de fond”, a afirmat Antoni Tajani. Totodată, susține președintele Parlamentului European, „puterea nu trebuie să fie într-o singură mână (n.r. – în mâna Comisiei Europene), mai ales că membri Comisiei Europene sunt numiți, nu aleși așa cum sunt eurodeputații Parlamentului”.
Apărarea UE trebuie întărită
Antonio Tajani, consideră că lupta împotriva schimbărilor climaterice este extrem de importantă, dar nu trebuie să ajungem la un extremism climateric. „Mai important este să întărim apărarea UE. Am pierdut o partidă în 1954, nu ne mai putem permite în acest moment să o mai pierdem încă o dată”, Tajani, sugerând necesitatea înființării unui Comandament de Apărare a Uniunii. O altă inițiativă care ar trebui să preocupe UE este acea de a submina ofensiva comercială a Chinei „care ne afectează și pe noi și Statele Unite ale Americii, chiar și Africa”, consideră șeful Parlamentului European.
Nici Marea Britanie nu știe ce vrea
Ieșirea Marii Britanii din UE este un subiect nu tocmai agreat de Antonia Tajani. Întrebat de reporterul Sibiu 100%, ce se va întâmpla cu locurile eliberate de europdeputații englezi, în urma Brexit-ului, Tajani a afirmat: „în cadrul lucrărilor Summit-ului nu s-a discutat despre acest subiect, dar în mod normal ar trebui să ne gândim la un Parlament European cu 705 locuri, în loc de 751, diferența urmând a fi distribuită ori tuturor țărilor, ori țărilor subreprezentate. De exemplu, Italia ar trebui să primească 3 mandate în plus după Brexit”. Desigur, acest subiect va fi luat în discuție în cadrul Consiliului European din iunie.