Reprezentanți ai mai multor instituții muzeale și de cultură din țară se vor reuni la Sibiu, în perioada 26 – 28 septembrie, când va avea loc cea de-a zecea ediție a sesiunii de comunicare „Marketingul și educația în muzee”. Evenimentul se va desfășura în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în Aer Liber și este organizat de Muzeul ASTRA, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.
Invitații sunt reprezentanți de la Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Teatrul Național „Radu Stanca”, FITS – Sibiu, Muzeul de Artă Cluj Napoca, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău – Republica Moldova, Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Complexul Astronomic Baia Mare, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Muzeul Național al Aviației Române, Secția Istorie şi Muzeografie, Rachete şi Cercetări Spațiale „Hermann Oberth”, Muzeul Național „Brukenthal” – Muzeul de Artă Europeană – Sibiu, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” – București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Artă din Tulcea, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, Casa Avramide și Augmented Space Agency Romania, Universitatea București și Asociația SINAPTICA.
„Principalul scop al evenimentului este realizarea unui schimb util de experienţă între specialiştii din muzee implicate în activităţi educaţionale sau de marketing. La eveniment participă și instituții care derulează proiecte specifice domeniului muzeal”, a explicat Eliza Penciu, muzeograf al Muzeului ASTRA.
Evenimentul se desfășoară sub egida „Conferințele ASTREI” și are loc în perioada 26-28 septembrie, între orele 9 – 20. În cadrul evenimentului participă 18 muzee și asociații culturale din țară și din Republica Moldova.
Timpul alocat fiecărei prezentări este de zece minute, urmate apoi de cinci minute de discuții.
Potrivit organizatorilor, în programul „Marketingul și educația în muzee se regăsesc și două ateliere interactive, respectiv „Mâncarea tradițională – Gust. Miros. Văz. Auz. Povestea Mămăligii”, reprezentând o incursiune în universul expoziției „Atelier. Mâncarea Tradițională”, de la Pavilionul Muzeal Multicultural, și la Târgul de țară, joi, 26 septembrie, între orele 17.30 – 20, dar și workshop-ul „Implicarea muzeelor în comunitățile locale”, o excursie documentară și un atelier tematic la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului, vineri, 27 septembrie, între orele 16 – 20.
Rezultatele sesiunii de comunicare vor fi publicate de Editura „ASTRA Museum”.