La începutul anului viitor, o echipă de cercetători australieni va trimite celule canceroase în spațiu pentru a confirma reacția lor în condiții de gravitație zero. Experimentele efectuate până în momentul de față, pe pământ, au fost promițătoare. Între 80 și 90 la sută din celulele canceroase supuse unui mediu cu gravitație aproape de zero au murit.
Noi cercetări privind posibilitatea tratării de cancer încep să dea speranțe medicilor și pacienților. În curusul acestui an, experimentele au demonstrat că plasarea în imponderabilitate duce la moartea celulelor din tumorile maligne.
Există un număr de riscuri de sănătate la care este supusă o persoană care călătorește în spațiu. În afara expunerii crescute la radiații solare și raze cosmice, există și efecte notabile pe care micro-gravitația le poate avea asupra psihicului uman. După cum Scott Kelly, fost astronaut american, a arătat, efectele includ degradarea mușchilor și oaselor, a funcțiilor organelor, a vederii, dar și schimbări la nivel genetic.
Potrivit publicației Science Alert, în ciuda acestor dezavantaje există și potențiale beneficii medicale derivate din lipsa gravitației. Din 2014, Joshua Chou, profesor în inginerie biomedicală la Universitatea de Tehnologie din Sydney a studiat modul în care micro-gravitația afectează medicina și celulele din corpul uman.
La începutul anului viitor el și echipa sa vor testa o nouă metodă de combatere a cancerului ce se bazează pe microgravitație. Celulele vor fi trimise la bordul Stației Spațiale Internaționale, într-o rachetă special construită pentru această ocazie. Transportul va fi pus la dispoziție de compania SpaceX, a celebrului Elon Musk. Timp de șapte zile, cât va dura experimentul, Chou, alături de colegii săi vor monitoriza progresul experimentului de pe Pământ.
„Suntem foarte entuziasmați de direcția în care se îndreaptă cercetarea și, cel mai important, de implicațiile și potențialul impact pe care l-ar putea avea asupra comunității.” a declarat doctorul Joshua Chou.
Celulele vor fi plasate într-un dispozitiv mai mic decât o cutie de șervețele și transportate pe orbită, pe Stația Spațială Internațională, la începutul anului viitor. Potrivit celor doi cercetători, celulele canceroase ce vor fi trimise în spațiu provin de la formele bolii cel mai dificil de tratat. Nu este cunoscut deocamdată motivul pentru care celulele canceroase se comportă diferit atunci când sunt în imponderabilitate, însă cercetătorii speră ca acest experiment să aducă răspunsuri cu privire la posibilitățile de tratare ale bolii.
După finalizarea experimentului, celulele vor fi înghețate și readuse pe pământ, unde cercetătorii le vor examina pentru a descoperi dacă au avut loc schimbări genetice. Dacă rezultatele vor fi pozitive, medicii australieni speră că vor putea să dezvolte noi tratamente ce vor avea același efect ca și gravitația scăzută.
Ideea doctorului Joshua Chou, care a dezvoltat-o împreună cu unul din studenții lui, Anthony Kirollos, a plecat de la descoperirea că un simulator de micro-gravitație, din laboratorul Universității de Tehnologie Sydney (UTS) a avut efecte remarcabile asupra celulelor canceroase.
„Am testat patru tipuri diferite de cancer – ovarian, de sân, de nas și de plămâni și am descoperit că în 24 de ore, în condiții de micro-gravitate, între 80 și 90 la sută din celulele canceroase au murit fără tratament medicamentos”, a explicat dr. Chou.
Un simulator de micro-gravitație imită condițiile din spațiu prin reducerea artificială a gravitației. Dr. Chou și studentul său cred că gravitația redusă omoară celulele canceroase deoarece le oprește comunicarea.
În termeni simpli, cancerul este o boală ce determină celulele să se dividă incontrolabil și apoi se extind spre anumite părți ale corpului și le invadează. Celulele canceroase se unesc în timp și formează o tumoră solidă, ce mai apoi crește până când celulele încep să blocheze țesuturile sănătoase, precum inima, plămânii, creierul, ficatul sau pancreasul.
Doctorul Chou are experiență în cercetarea medicală bazată în spațiu. În timp ce lucra la Harvard, a luat parte la un proiect în urma căruia a fost descoperit un medicament ce poate trata osteoporoza. Parte din procesul de cercetare a fost efectuat pe Stația Spațială Internațională.
„Atunci când suntem în spațiu, corpul nostru intră într-o stare numită descărcare mecanică. Înseamnă că nu mai există unele forțe, din cauza lipsei de gravitație. Acest fapt afectează modul în care celulele se mișcă, funcționează și supraviețuiesc. Ipoteza noastră este că celulele nu mai simt legătura cu ce le înconjoară și astfel intră într-o stare de apoptoză sau moarte celulară.” a declarat dr. Chou.
„Dacă ai fost vreodată într-un carusel și ai avut acel sentiment de picaj până în centrul pământului, în esență dorim ca celulele să treacă prin aceeași experiență” a explicat Kirollos.
În perioada scursă de la anunțul primelor rezultate ale experimentelor și până la lansarea în spațiu, echipa de cercetători spune că are foarte multe de pregătit. Dimensiunea și greutatea dispozitivului ce poate fi trimis este limitată, așa că echipamentul necesar trimiterii celulelor vii în spațiu va trebui să fie miniaturizat. Costul aproximativ pentru întreaga operațiune este de 200.000 de dolari. Dr. Chou speră ca rezultatele promițătoare obținute în laborator să fie repetate în spațiu și astfel să pună bazele unei noi alternative pentru tratarea cancerului.
„Nu cred că rezultatele vor duce neapărat la un leac, un glonț magic pentru a învinge cancerul, dar va putea funcționa în paralel cu terapii deja existente, tratamente medicamentoase și așa mai departe, pentru a crește eficiența tratamentului disponibil în mod curent.” declara Kirollos pentru ABC News Australia.
Lansarea rachetei ce conține celulele canceroase va marca o premieră pentru cercetarea spațială australiană. Aceasta va fi prima misiune de cercetare din Australia ce va ajunge la Stația Spațială Internațională.
„Atunci când am început acest proiect mulți oameni m-au crezut nebun. Să pot fi martor la fructificarea eforturilor și lansarea rachetei va fi o adevărată piatră de hotar în viața mea. Voi plânge puțin, dar voi fi foarte fericit.” a concluzionat dr. Chou.