32 de artiste din Sibiu și din țară își vor expune lucrările la Muzeul Național „Brukenthal”. Vernisajul „Sens și sensibilitate. Artiste din Sibiu și invitatele lor” va avea loc vineri, 6 martie, de la ora 14, în Sălile de Expoziții Temporare ale Palatului „Brukenthal” din Piața Mare.
„E luna martie, luna renașterii, a înnoirilor, a frumuseții. E perioada în care, prin gesturi de dragoste, soarele este înduplecat să ne dăruiască sănătate, frumusețe, veselie și poftă de viață. E luna în care ne amintim să regândim valorile feminine, de la gingășie și sensibilitate, la capacitatea de a crea, de a da naștere și a dărui. Refuzând stereotipul și propunându-ne să acordăm dimensiunea adevărată, profundă și complexă sărbătorii feminității și primăverii, Muzeul Național Brukenthal vă oferă o expoziție semnată de un grup de 32 de artiste, pictorițe, graficiene, artiste decorative din Sibiu și invitatele lor din țară”, spune Iulia Mesea, curator al expoziției, alături de Celestina Albișor.
Cine sunt expozantele
Protagonistele expoziției sunt: Cristina Abrihan, Celestina Albișor, Daniela Bădilă, Andreea Bernarth, Roxana Câmpean, Olimpia Coman Sipeanu, Veronica Costea Cordali, Lavinia Crețu, Cristina Fău, Marcela Froman, Anca Giura, Antonela Giurgiu, Mirela Miclăuș, Maria Manea, Maria Matei, Maria Modi, Crina Oprean, Elena Oros, Raluca Oros, Diana Pantea, Ileana Selbing, Anca Ioana Serfozo, Cristina Simu, Alexandra Stoica, Alexandra Zidariu, din Sibiu, și invitatele lor: Daniela Frumușeanu, Alina Nealcoș, Cristina Gloria Oprișa, Adela Popp, Eliza Racz, Ana Maria Rugescu și Monica Suciu.
„Pe simezele expoziției veți avea prilejul să întâlniți creații de mare diversitate din punct de vedere al tehnicii, genului, stilului și abordării. Veți cunoaște „voci” feminine limpezi și senine, calde și catifelate, sprințare și tumultuoase sau sobre și riguroase, atitudini autoreflexive, solitare sau angajate, în funcție de felul în care fiecare dintre expozante înțelege și simte să își valorifice și să-și exprime realitatea interioară, cu multiplele ei valențe, și raporturile cu lumea, transformate în artă. Ne propunem ca această expoziție să fie o primă ediție a unui nou proiect, un salon anual care să promoveze valorile feminine, care să readucă în atenție artele mai puțin cunoscute, cum sunt arta bijuteriei și textilele; un salon a cărui calitate și prestigiu să crească cu fiecare nou eveniment, cu scopul de a susține arta contemporană românească şi de a valorifica potenţialul creator al artistelor din România. Ne asumăm acest demers în virtutea unei tradiții a orașului în care artistele nuanțau cu prezența creației lor imaginea vieții cultural artistice încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, expuneau pentru prima oară la o manifestare internațională, la „Prima expoziție de Artă de la Sibiu”, din 1887, și aveau curajul de a adera la cele mai avangardiste curente ale epocii, la începutul secolului XX. Atunci, în anul 1918, expoziția personală a pictoriței Grete Csaki-Copony – artistă de calibru european, una dintre cele mai interesante reprezentante ale artei din România interbelică –, organizată la Muzeul Brukenthal, scandaliza latura conservatoare a vizitatorilor, iar pe de altă parte, provoca aclamații în rândurile tinerilor și publicului modern. Dorim și noi să vă provocăm să pășiți în spațiile care găzduiesc expoziția Sens și sensibilitate, pentru a trăi emoția începutului de primăvară transfigurată artistic, în ambianța operelor artistelor contemporane”, a adăugat dr. Iulia Mesea.
Expoziția „Sens și sensibilitate. Artiste din Sibiu și invitatele lor” va fi deschisă la Palatul „Brukenthal” până în 3 mai.
Proiectul este realizat în colaborare cu Cristina Fău și Alexandra Stoica.
FOTO http://www.sibiu-turism.ro/