5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ce se întâmplă cu bolnavii COVID-19 care aleg externarea? Teoretic se tratează acasă, practic, după 4 zile, nimeni nu mai știe ce fac

Cele mai citite

Pacienții infectați cu Covid-19 au acum libertatea de a alege dacă vor să rămână internați sau nu. Decizia CCR a deschis ușile spitalelor și la Sibiu, mai multe persoane solicitând să fie externate, în primele zile după intrarea în vigoare a noilor dispoziții. Întrebarea care stă acum pe buzele multora este dacă reprezintă aceștia un pericol pentru comunitate. Ce se întâmplă cu ei la externare și ce recomandări trebuie să urmeze, ne-a lămurit conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, medic șef al Secției Clinice Boli Infecțioase a SCJU Sibiu.

Imediat ce Ministerul Sănătății a dat dispoziții DSP-urilor și spitalelor să externeze pacienții la cerere, ca urmare a deciziei CCR, bolnavii nu au așteptat prea mult. În doar câteva zile, la Sibiu, 11 pacienți confirmați cu Covid-19 solicitaseră externarea. Nouă dintre aceștia au plecat de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, un copil de la Spitalul de Pediatrie și încă unul de la Spitalul de Pneumoftiziologie, rămânând sub supravegherea medicilor de familie sau a Direcției de Sănătate Publică încă 4 zile de la externare.
 „Pacienții externați la cerere, pozitivi, sunt supravegheați de medicul de familie încă 4 zile sau, dacă nu au medic de familie, Direcția de Sănătate Publică se ocupă de monitorizarea acestora, autorități pe care le informăm imediat când pacientul a decis externarea”, a explicat șeful Secției de Boli Infecțioase, dr. Victoria Bîrluțiu.
Chiar dacă solicită externarea, persoanele confirmate cu Covid-19 vor trebui să urmeze un tratament la domiciliu, dacă se confruntă cu manifestări restante. Potrivit medicului, medicația specifică pentru Covid-19 se administează pe o durată de 10 zile, adică exact perioada de spitalizare a cazurilor asimptomatice care doresc externarea indiferent de prezența sau nu a virusului în exudatul nazal.
„Tratamentul la domiciliu este de obicei al manifestărilor restante – tuse, oboseală, unele dificultăți în respirație. Externarea la solicitare, conform ordinului MS 555/2020, cu modificările ulterioare, se consemnează în foaia de observație a pacientului de către medicul curant, precum și în biletul de externare al pacientului (niciun document medical nu se completează în zone de contagiozitate – respectiv în saloanele pacienților COVID)”, a mai spus conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu.
Cât despre regulile pe care pacienții ar trebui să le respecte la externare, acestea sunt legate de măsurile personale de protecție (mască), dar și de prevenire a transmiterii bolii la alte persoane cu care ar veni în contact (măsuri de distanțare socială). Pacienților externați la cerere nu li se mai fac însă teste ulterior, pentru a se stabili dacă au scăpat sau nu de virus, excepție făcând anumite categorii de persoane.
„Din nefericire, reevaluarea cazurilor nu este prevăzută în acele acte normative de care vorbeam. Pacienții care sunt activi social sunt testați de firmele angajatoare înaintea reînceperii activității profesionale sau intră în programele de retestare conform legislației (cei care lucrează în instituții sociale, personal medico-sanitar, pacienți hemodializați, oncologici etc.). Pentru restul cazurilor, nu este stabilită reevaluarea. Este motivul pentru care noi insistăm asupra externării pacienților după obținerea a două teste negative, în deplină siguranță pentru familie și societate”, spune medicul Victoria Bîrluțiu.
O veste liniștitoare este că majoritatea pacienților de la Sibiu infectați cu noul coronavirus nu s-au avântat să beneficieze de posibilitatea externării la cerere, aceștia preferând să aștepte rezultatul negativ al testului înainte de a pleca acasă. Iar numărul celor care au ales să părăsească spitalele, pozitivi fiind, nu pune în pericol evoluția infecției în comunitate, potrivit medicului sibian.
„Majoritatea pacienților înțeleg perfect riscurile și agreează externarea doar ca vindecați, cu două teste negative, chiar dacă uneori așteaptă 3-4 săptămâni aceste rezultate. Le mulțumesc prin dumneavoastră pentru acest mod de reacție. Numărul celor care au plecat din secția noastră pozitivi, este foarte mic – 9 cazuri, care nu pun în pericol evoluția infecției în comunitate”, a mai declarat șeful  Secției Clinice Boli Infecțioase a SCJU Sibiu.
Reamintim că, în județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 689 de persoane (dintre care 643 adulți și 46 copii). Până la data curentă, au fost declarate vindecate și externate 517 de persoane, iar 53 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect