Programul de bugetare participativă a fost pus pe pauză anul acesta de Primăria Sibiu. Reprezentanții municipalității spun că eforturile administrației s-au concentrat pe acțiunile de prevenire și luptă împotriva pandemiei de coronavirus, precum și pe continuarea și finalizarea proiectelor ample aflate în curs.
Primăria Sibiu a inițiat programul de bugetare participativă în 2018, a doua ediție urmând în 2019. Anul acesta, programul nu a mai fost organizat din cauza pandemiei de Covid-19.
„Anul acesta Primăria Sibiu nu a organizat o nouă ediție a programului de bugetare participativă în contextul în care eforturile administrației s-au concentrat din punct de vedere al resurselor financiare pe acțiunile de prevenire și luptă împotriva pandemiei de coronavirus, precum și pe continuarea și finalizarea proiectelor ample, aflate în curs”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, la solicitarea Sibiu100%.
Bugetarea participativă este un proces prin care cetățenii municipiului Sibiu sunt încurajați să identifice și să semnalizeze neajunsurile comunității, și apoi să propună rezolvări ale acestora – prin soluții sub forma de proiecte. Acestea urmează să fie validate de autoritatea locală, iar apoi supuse unui proces de votare, prin care se va asigura reprezentativitatea rezultatelor.
La prima ediție au intrat în implementare nouă proiecte, potrivit site-ului bugetareparticipativa.sibiu.ro. Tot acolo se precizează că cinci proiecte sunt finalizate, unul este în lucru, iar alte trei se află în faza lansării procedurilor.
La ediția din 2019 au fost aprobate șase proiecte, dintre trei care sunt în lucru, două în faza de studiu și design, iar unul a fost realizat.
Proiecte finalizate sau în curs de realizate
Unul dintre proiectele realizate în prima ediție a programului de bugetare participativă este „Sibiul Verde”, propus de Traian Moga, prin care s-a dorit „ca trotuarele, unde lățimea acestora permite, să fie „împădurite” cu pomi, zone verzi, culoar verde”.
„Sibiul Verde este un proiect multianual început în 2019 și care va continua în vederea întreținerii și extinderii spațiilor verzi. În paralel cu lucrările de infrastructură și modernizare a străzilor, Primăria Municipiului Sibiu intervine în fiecare caz și pentru revigorarea zonelor verzi”, se precizează pe site-ul menționat.
Unul dintre proiectele realizate prin intermediul programului de bugetare participativă 2019 este „Citytree sau dispozitiv similar”, propus de Mircea-Radu Scortar. „CityTree este un filtru de aer biologic, un spațiu inovativ de comunicare și o măsură de sustenabilitate economică, toate într-unul singur. CityTree poate fi adaptat la cerințele specifice ale orașului iar valoarea adăugată este întotdeauna aceeași: o îmbunătățire semnificativă a calității vieții”, se arată în descrierea proiectului.
Primăria Sibiu a implementat acest proiect, instalând șase filtre de aer pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraș. Dispozitivele au formă cilindrică și au fost montate pe stâlpii de iluminat public, fiind conectate la rețeaua de electricitate. Acestea vor atrage și vor reține prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătății, creând astfel o perdea de protecție pentru parcul dintre str. Gimnasticii și bulevardul Coposu.
Sibienii vor putea transmite propunerile de proiecte pentru oraș anul viitor
Primăria Sibiu a transmis că cetățenii vor putea să facă propuneri de proiecte pentru oraș anul viitor, când vor avea loc consultări publice pentru actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului pentru perioada 2021-2030, precum și a Planului de Mobilitate Urbană al Municipiului.
„De asemenea, precizăm că ne pregătim de ample consultări publice pentru actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului pentru perioada 2021-2030, precum și a Planului de Mobilitate Urbană al Municipiului, acestea urmând să fie organizate în prima jumătate a anului 2021. Astfel, cetățenii vor avea ocazia să ne transmită propunerile de proiecte pentru oraș”, a mai spus Mirela Gligore.