Statele Unite ale Americii au finalizat studiul clinic al vaccinului AstraZeneca, iar rezultatele arată că serul este sigur și are o eficiență crescută, potrivit unei informații transmisă de BBC.
Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca a fost obiectul unui studiu realizat în sUA, pentru ca acesta să poată primi autorizarea de administrare pe această piață. Au participat peste 32.000 de persoane, voluntari, din SUA, Chile și Peru. Potrivit datelor finale ale studiului, vaccinul a dovedit o eficiență în 79% din cazuri, persoanele dobândind imunitate confirmată în fața virusului SARS-COV-2, prevenind astfel îmbolnăvirea în forme grave. Studiul a arătat că nu au existat efecte secundare privind apariția trombozelor (cheagurilor de sânge), situație reclamată în Europa.
Studiul din SUA a inclus și persoane cu vârsta peste 65 de ani, spre deosebire de studiul similar din Europa, unde numărul de persoane cu această vârstă a fost redus. În acest fel, studiul consfințește că vaccinul este sigur și pentru această categorie de persoane.
Profesorul Andrew Pollard, șeful comisiei care investighează modul în care s-a desfășurat studiul clinic din Europa al vaccinului Astra Zeneca, spune că rezultatul din SUA este o veste bună. „Aceste rezultate sunt o știre bună pentru că arată eficacitatea remarcabilă a vaccinului pe o populație nouă și sunt similare cu rezultatele studiului făcut de Oxford (n.r. în Europa)”.
„Ne așteptăm la un impact puternic împotriva Covid-19 pe toate categoriile de vârstă și la persoane cu istoric diferit, odată cu răspândirea utilizării vaccinului”, a mai spus Pollard.
Reprezentanții companiei care a creat vaccinul AstraZeneca susțin că în cazurile de îmbolnăvire după administrarea vaccinului nu există o legătură, ci este doar o situație cauzată de numărul mare de persoane cărora le-a fost adminsitrată, fiind vorba doar despre o coincidență statistică. „Este foarte important să oferim șansa oamenilor de ase proteja cât mai rapid posibil. Vaccinul va salva vieți”.
Săptămâna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că vaccinul este sigur și poate fi administrat, dar a cerut ca pe prospectul acestuia să fie menționat riscul de apariție a cheagurilor de sânge. În urma acestui aviz al agenției, ami multe state au reînceput adminsitrarea vaccinului. În România, a fost oprit de la administrare doar un lot, cel din care fusese injectat pacienților din mai multe țări, care au generat cazuri grave de tromboze.