-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ce transmit autoritățile sibienilor, pentru zilele de Paști: păstrarea distanței, portul măștii, dar și mai multe interdicții

Cele mai citite

Autoritățile din Sibiu au transmis cetățenilor o serie de recomandări, din partea specialiștilor DSP. În general, este vorba despre măsuri de păstrare a distanței, de protecție personală și de evitare a aglomerațiilor, în perioada următoare, în care oamenii vor fi nevoiți să meargă la magazine.

Principalele recomandări ale specialiștilor sibieni vizează evitarea aglomerațiilor, a contactului cu persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19, respectarea măsurilor de protecție (mască, distanțare, igienă). Pentru noaptea de Înviere este interzisă deplasarea în grupuri mai mari de 6 persoane. De asemenea, sunt interzise reuniunile și evenimentele cu participarea mai multor persoane.

Reamintim că potrivit legislației care reglementează restricțiile aplicate în starea de alertă, în noaptea de Paști circulația va fi liberă între orele 20.00 și 5.00. De asemenea, magazinele sunt deschise după un program normal, în ziua de vineri.

Toate măsurile care se aplică în municipiul Sibiu și în județ pot fi regăsite AICI.

Iată lista completă a recomandărilor oficiale:

«Recomandăm populației, inclusiv persoanelor vaccinate, să evite zonele aglomerate, contactul cu persoanele bolnave și să respecte cu strictețe măsurile preventive cunoscute (portul corect al măștii, distanțarea fizică, igiena mâinilor) pe toată perioada în care se află în afara locuinței. Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase tradiționale din noaptea de Paști (01-02.05.2021), este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, în intervalul orar 20.00-05.00, fără a se forma grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

În timpul participării la slujbele care se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, solicităm tuturor participanților aplicarea regulilor de protecție sanitară, conform legii. De asemenea, vor fi respectate normele de prevenire a incendiilor de către toate persoanele care doresc să ducă acasă tradiționala Lumină de Paști.

În acest an, fiind stare de alertă, vom petrece sărbătorile care se apropie în cerc restrâns, cu familia, întrucât reuniunile în spații publice sau private nu sunt permise.

Respectând aceste restricții, inclusiv pe perioada Sărbătorilor Pascale, și acceptând vaccinarea, vom contribui substanțial la efortul comunității, pentru a putea să petrecem sărbătorile viitoare, alături de toți cei dragi, așa ca în “vremurile bune”.»

De asemenea, medicii DSP ne transmit și câteva reguli elementare de igienă privind alimentele specifice perioadei Sărbătorilor Pascale:

„Ținând cont de contextul epidemiologic actual, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu îndeamnă populația la cumpătare și responsabilitate, evitând excesele alimentare, cu atât mai mult cu cât aceste sărbători sunt precedate unei perioade lungi de post, prin care am trecut majoritatea dintre noi. Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”. Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să treceți cu bine aceste sărbători:

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

3. Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

4. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).

5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!

6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!

7. După o masă bogată nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri.

8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

· nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;

· nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;

· nu consumaţi carne insuficient tratată termic;

· nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;

· păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;

· menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.”

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect