5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, nu vrea certificat verde pentru persoane cu teste negative

Cele mai citite

Certificatul verde digital, cel care certifică statutul unei persoane din România din punct de vedere al Covid-19, ar putea să-și piardă una dintre trăsăturile sale în momentul adoptării restricțiilor pentru accesul angajaților. Colonelul Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare din România, crede că testele negative ar trebui excluse de pe acest certificat.
Accesul restricționat pentru angajați, din punct de vedere al vaccinării anti-Covid, ar putea fi limitată doar la vaccinați și trecuți prin boală. Cei care vor avea teste negative ar putea să fie excluși, după cum susține medicul Gheorghiță, care este de părere că „doar în anumite situații” ar trebui acceptată testarea, deoarece aceasta „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care are un test negativ. Altfel spus, persoanele cu test negativ se pot îmbolnăvi prin contact cu persoane infectate, ceea ce nu mai corespunde intențiilor de restricționare.
„Populația are nevoie de certificatul verde pentru a avea o viață cât mai apropiată de normal cu riscuri minime din punctul de vedere al bolii. Majoritatea țărilor europene au implementat de câteva luni certificatul verde digital pe plan intern. Este cât se poate de evident că acolo trebuie să ajungem și noi, pentru că acest lucru este viitorul și pentru că este absolut firesc ca pe perioada pandemiei, cât avem încă un risc de infectare și de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, noi nu putem să ținem toate activitățile închise, nu putem să mergem la nesfârșit în această logică de restricții, de izolare, de carantină, de risc de lockdown, și așa mai departe”, a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o intervenție la Digi24.
„În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.
Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, dar nu au niciun fel de protecție. De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul.
Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante: fie ești vaccinat, fie ai istoric de trecere prin boală. Doar aceste persoane au posibilitatea să participe la activități neesențiale”, a explicat Gheorghiță.
O formă inițială a unui proiect de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice și în clădirile de birouri a fost respinsă de Senat în 27 octombrie, la doar un vot diferență. Legea a ajuns însă în Camera Deputaților, unde poate suferi modificări, înainte de adoptare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect