-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Pușcărie cu suspendare, în dosarul de mită de la Poliția Locală Sibiu, pe baza unui acord de recunoaștere a vinovăției

Cele mai citite

Cazul consilierului juridic de la Poliția Locală Sibiu, care a fost prins în flagrant în timp ce primea 600 de lei pentru a face trafic de influență s-a finalizat într-un mod fericit pentru inculpat. Procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției care presupune și o pedeapsă cu suspendare a executării.

Luna decembrie a adus în atenția publică un nou caz de corupție „mică”, respectiv prinderea în flagrant a unui angajat al Poliției Locale Sibiu, care ceruse mită de la un sibian. Sibianul fusese amendat de polițiști pentru că nu avea autorizație pentru unele modificări ale locuinței. Conflictul juridic între sibian și autorități părea să se finalizeze în defavoarea contribuabilului, astfel că un consilier local l-a contactat pe bărbatul respectiv pentru a-l „ajuta”.
„În  cursul lunii noiembrie 2021, un angajat al Poliţiei Locale Sibiu (bărbat, în vârstă de 36 ani) l-a abordat pe denunțător şi i-a relatat că îl poate ajuta în cadrul procedurii de intrare în legalitate pe care acesta din urmă era obligat să o urmeze în ipoteza în care nu dorea să îi fie desființată construcția nelegal edificată”, anunțat Parchetul la acel moment.
Cei doi s-au întâlnit, iar consilierul poliției a primit cei 600 de lei. Atunci a fost reținut de procutori în flagrant, însă judecătorii au decis cercetarea sub control judiciar.
Ulterior, procurorii și inculpatul au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției, care este permis de Codul Penal și care scurtează procesul penal, scutind statul român de cheltuieli suplimantare. În același timp, persoana cercetată penal primește o pedeapsă privativă cu suspendare, dar și o serie de condiții drastice pe care trebuie să le respecte.
La data de 03.12.2021, organele de cercetare penală din Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, urmare a unui denunţ, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.
„La data de 06.01.2021, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului pentru comiterea infracțiunii de  trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, s-a încheiat între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi inculpat acordul de recunoaştere a vinovăţiei”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Iată ce cuprinde acordul semnat de inclulpat și procutori:

  • Condamnarea, în baza art. 291 alin.1 C.pen, raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, cu referire la art. 480 alin.4 teza a I-a C.proc.pen., la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
  • Aplicarea pedepselor complementare prev. de art.66 alin.1 lit. a și b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare;
  • Aplicarea pedepselor accesorii prev. de art. 65 alin.1 C.pen., raportat la art.66 alin. 1 lit. a și  b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare și până la executarea pedepsei;
  • Aplicarea prevederilor art. 91 și urm. C.pen. față de inculpat, și anume:

–            suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere pe o durată de 3 ani;
–            stabilirea măsurilor de supraveghere pe care inculpatul are obligația de a le respecta pe perioada termenului de supraveghere, prev. de art.93 alin. 1 lit. a-e C.pen., respectiv:

  1. să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, la datele fixate de acesta,
  2. să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa,
  3. să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile,
  4. să comunice schimbarea locului de muncă,
  5. să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;

–            stabilirea, în baza art.93 alin.2 lit. a  C.pen., a obligației inculpatului să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
–            stabilirea, în baza art.93 alin.3 C.pen., a obligației inculpatului de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere.

  • în baza art.94 alin 1 C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin 1 lit. c – e C.pen., se comunică Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu;
  • în baza art.404 alin 3 C.proc.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., i se va atrage atenția inculpatului asupra consecințelor nerespectării măsurilor de supraveghere și ale săvârșirii de noi infracțiuni în cursul termenului de supraveghere;
  • în baza art.274 alin 1 C.proc.pen. inculpatul va achita cheltuielile judiciare avansate de stat (cheltuielile judiciare în timpul urmăririi penale sunt în cuantum de 1.000 de lei).”

Acest mod de soluționare a dosarului penal este prevăzut de Codul Penal și de Procedură Penală dar trebuie aprobat de judecători.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Un incendiu violent a distrus o anexă și a afectat acoperișul unei case

UPDATE: "Pompierii au tușit să salveze casa care era amenințată de flăcări.Focul izbucnit la o anexă gospodărească în urma...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect