Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Tineret BECOME, actorul Cătălin Grigoraş, a absolvit Actoria la Sibiu în cadrul Universităţii „Lucian Blaga”, în 2008, ca şef de promoţie la clasa profesorului Marian Râlea. Încă din anii studenţiei a colaborat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca”, unde a şi jucat în spectacole montate de regizori ca Silviu Purcărete, Gavriil Pinte sau Cristian Theodor Popescu. Din 2010 a înfiinţat Compania de Teatru BECOME, o companie de teatru independentă.
Reporter: Eşti preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Tineret BECOME. Când ai decis să înfiinţezi asociaţia şi cui se adresează ea?
Cătălin Grigoraş: Asociaţia a fost înfiinţată acum 3 ani. Zâmbesc pentru că am senzaţia că au trecut 10 ani de atunci. Alături de alţi doi prieteni foarte buni, Radu Nechifor şi Cristina Roşu, am decis să punem bazele unui ONG care să vină în sprijinul tinerilor artişti. Printre principalele obiective ale asociaţiei aş vrea să amintesc dezvoltarea şi promovarea programelor de educaţie artistică, crearea unei platforme de exprimare publică prin organizarea de spectacole, dezbateri, workshop-uri, tabere de creaţie sau festivaluri.
În cadrul acestei asociaţii s-au pus bazele unor trupe de muzică coordonate de Radu Nechifor şi Marius Tuţă. Tot aici, a luat naştere şi compania de teatru care poartă acelaşi nume cu asociaţia. Viitorul este al teatrelor independente, exact aşa cum este în prezent în Europa sau în America.
Rep.: Cum decurge o zi din viaţa actorului Cătălin Grigoraş?
Cătălin Grigoraş: În prezent lucrez la spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de W. Shakespeare, la Teatrul din Petroşani, care va avea premiera în februarie. Asta înseamnă repetiţii dimineaţa, repetiţii seara. Între aceste repetiţii organizez programul Companiei de Teatru BECOME, caut texte noi pentru a fi puse în scenă, mă gândesc la soluţii financiare, caut parteneri care să sprijine bruma de teatru independent din ţara asta. Asta înseamnă un program care începe la 8 sau 8.30 şi se încheie târziu în noapte, după 1. De foarte multe ori, atunci când nu repet, nopţile mă prind pe drumuri, colind prin ţară dintr-un capăt în altul să găsesc spaţii de joc. Deci, nu fac mare lucru! (zâmbeşte).
Rep.: Câţi elevi/ studenţi participă la cursurile de teatru pe care le organizezi la Centrul de Tineret AICI Sibiu? Cum evoluează ei?
Cătălin Grigoraş: Proiectul „Drama School” sprijinit de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret prin programul P2, este un proiect ce constă în predarea unor module de actorie pentru tinerii din Sibiu. Crearea acestor module are la bază principiul dezvoltării personale şi al educaţiei non-formale prin intermediul artei. Cursurile durează 3 luni şi sunt structurate în 3 etape, cu rezultate cumulative de la o etapă la alta. La fiecare nouă serie începem cu un număr de 30 de cursanţi. Unii dintre ei se pierd pe traseu. Da!, pentru că actoria nu o alegi tu, te alege ea pe tine, este o selecţie naturală. Dar hai să părăsesc tonul de profesor. Noi nu îi pregătim să dea la teatru, nici nu-i sfătuim. Mai degrabă venim cu aplicabilitate pe domeniile în care studiază studenţii sau elevii ce ne trec pragul. Joaca asta de-a teatrul te ajută foarte mult să comunici, să poţi trece peste anumite momente de timiditate, mai ales atunci când ţii discursuri sau vorbeşti în cadrul unui grup organizat. Fiecare cursant evoluează într-un fel sau altul. Poate unii mai mult, alţii mai puţin. E plăcut să îi vezi la final în spectacolul cu public. Sunt frumoşi şi de fiecare dată mă gândesc la cum eram şi eu în anul I.
Rep.: Ce program are Compania de Teatru BECOME pentru anul 2013?
Cătălin Grigoraş: Dacă în 2012 Compania de Teatru BECOME a dezvoltat un spaţiu de joc pentru producţiile teatrale proprii în cadrul Centrului de Tineret Sibiu, a produs 7 spectactacole, 6 turnee naţionale şi a realizat două turnee internaţionale, unul în Canada cu spectacolul „Război să fie!!!” şi celălalt în Chicago – SUA cu spectacolul „O aventură galantă”, sperăm ca 2013 să fie cel puţin la acelaşi nivel, dacă nu mai productiv.
Cât de greu îmi este să mă gândesc la un viitor al teatrului independent în condiţiile în care autorităţile nu numai că nu te ajută, dar de multe ori îţi bagă şi beţe în roate, în condiţiile în care oamenii nu numai că sunt comozi şi stau în casă la căldurică, dar şi atunci când vin la teatru, vin pentru că e frumos în foaier şi se poartă ţol festiv.
În 2013, la BECOME nu e frumos în foaier şi nici nu ne etalăm ţinutele de seară, doar o să ne bucurăm de teatru. Ne-am propus dezvoltarea unui spaţiu teatral nou pentru producţiile Companiei de Teatru, ne-am propus să continuăm să ajutăm la dezvoltarea Centrului de Tineret Sibiu prin crearea unui „centru de cercetare în artele spectacolului”, ne-am propus dezvoltarea festivalului de teatru independent, „Sibiu Internaţional Fringe Festival”, în care vor participa doar trupe şi companii de teatru independente şi care este singurul de acest gen din Sibiu. Iar dacă vom mai face rost de finanţări, vom onora şi cele două turnee, în SUA şi Canada.