„Breaking the Wall” nici un alt nume nu ar fi putut exprima mai bine ceea ce fac tinerii implicaţi în această organizaţie umanitară, cu proiecte unice în judeţul Sibiu. Mâini întinse spre neputinţă, lumini aprinse în întuneric, ziduri dărmate şi noi orizonturi descoperite. Toate acestea pentru oameni ai străzii sau pentru oameni ce nu pot vedea dincolo de ziua de mâine.
Asociaţia Breaking the Wall (BTW) este o asociaţie umanitară care are drept scop dezvoltarea de activităţi sociale pentru categoriile de persoane defavorizate. Vorbim aici despre persoane fără adăpost sau persoane extrem de sărace. O mână de tineri, puţini, dar determinaţi, fac tot posibilul în cadrul acestei asociaţii să ajute cât mai mulţi oameni, pentru care drumul vieţii este o continuă şi dură provocare. Scopul lor şi implicit al asociaţiei este acela de a acorda suport material, emoţional şi spiritual tuturor acelora care au nevoie disperată de el, fie că este vorba despre persoane, familii, comunităţi sau societăţi civile. De asemenea, cei de la BTW promovează drepturile omului, femeii şi copilului, minorităţilor naţionale, pe de o parte şi sensibilizează, formează, influenţează opinia publică în acest domeniu, pe de altă parte. „De la înfiinţarea asociaţiei şi până în prezent, am reuşit să ajutăm un număr foarte mare de oameni, persoane fără adăpost sau persoane care deşi au unde locui prezintă un grad ridicat de vulnerabilitate socială. De exemplu, evacuarea din cauza imposibilităţii plătirii taxelor, condiţii improprii de trai, boală, riscul pierderii locului de muncă. Astfel, unii oameni au fost ajutaţi la procurarea de alimente, plata unor medicamente, plata unor facturi, iar alţii au fost/sunt beneficiari ai proiectului social „Casa bună”, în care care aceştia sunt sprijiniţi să se reintegreze în comunitatea din care provin. În prezent, susţinem un număr foarte mare de beneficiari externi şi 7 beneficiari interni în cadrul proiectului „Casa Bună”, spune asistent social Alina Maria Severin, coordonator de proiect Casa Bună.
Unic în judeţul Sibiu
„Casa bună” este cel mai important proiect al asociaţiei „Breaking the Wall”. În cadrul proiectului se reintegrează psiho-social oamenii fără adăpost. Este singurul proiect de acest gen din judeţul Sibiu. Cei care ajung la „Casa Bună” au, pe lângă o locuinţă temporară, trei mese pe zi, acces la utilităţi pentru uz general, duş, maşină de spălat rufe şi utilităţi necesare reintegrării, telefon, fax, internet, ziare etc. Dar nu se opresc aici. „Pe lângă sprijinul material-logistic, un lucru la care mai au acces aceşti oameni prin intermediul nostru este materialul uman. Asistenţi sociali, psihologi, iar atunci când este cazul consiliere juridică, servicii medicale sau de dezintoxicare. În schimb, fiecare beneficiar are obligaţia de a găsi un loc de muncă cu contract, iar banii câştigaţi sunt depuşi într-un depozit personal urmând să fie utilizaţi atunci când se vor muta în chirie”, mai spune Alina Maria Severin. Gradul în care se implică voluntarii asociaţiei Breaking the Wall este ridicat. Cei care ajung să apeleze la ei au tot sprijinul pentru reabilitare. După ce-şi găsesc un loc de muncă şi reuşesc să strângă o sumă suficientă de bani, sunt ajutaţi să găsescă o chirie şi chiar după mutarea în noua locuinţă monitorizarea continuă până ce persoana respectivă trece de la starea de dependenţă de serviciile proiectului la o viaţă independentă. Este sprijinit şi ajutat să-şi calculeze optimal bugetul astfel încât să nu fie pus în situaţia de a ajunge din nou pe stradă. Pentru persoane cu venituri foarte mici, care nu-şi pot acoperi toate cheltuielile, asociaţia continuă să primească ajutor pe o perioadă mai lungă de timp, care constă în hrană, haine, parte din plata taxelor pe perioada iernii.
Ei fac să se poată
Oamenii din spatele asociaţiei, pe care probabil nu-i cunoaşteţi, dar de a căror nume se leagă sensul bun al multor destine sunt Arkadiusz Paluszek, preşedintele asociaţiei din anul 2004, Hans Kroner, vicepreşedinte, Florentina Paluszek, responsabil financiar, asistent social Alina Maria Severin, coordonator de proiect Casa Bună şi o mână de voluntari. Sunt oamenii care prin forţe proprii şi cu ajutorul unor persoane inimoase ce fac donaţii în bani, bunuri sau alimente, fac imposibilul atât de posibil.
„Deşi suntem o echipă mică ca număr, facem toate eforturile ca aceşti oameni, fie persoane fără adăpost, fie persoane care au o locuinţă, însă nu se pot descurca singuri, să ducă o viaţă decentă, o viaţă normală. Mulţumirea noastră este când vedem că oamenii îşi recapată încrederea în ei înşişi şi în ceilalţi, stima de sine şi mai ales speranţa într-o viaţă mai bună şi independentă. Multe persoane ajung la noi într-o stare critică, având probleme de sănătate grave şi nicio sursă de venit, ceea ce înseamnă că pentru aceştia locuitul pe stradă ar fi fatal, însă şi ei reuşesc să se reintegreze. De-a lungul timpului, am avut multe cazuri de reintegrare socială, de persoane care după ce au locuit o perioadă la Casa Bună, cu sprijin din partea echipei, au reuşit să se restabilizeze. Ei sunt cea mai mare realizare a noastră”, încheie Alina Maria Severin.
1998 este anul în care un diacon evanghelic a avut ideea înfiinţării unei instituţii de ajutorare a bărbaţilor fără adăpost. Astfel s-a născut ideea proiectului „Casa Bună”.Ulterior, atunci când Rotary Club din Vöcklabruk-Austria a cumpărat o clădire pe care a donat-o Forumului Democrat German din România pentru a fi folosită în scopuri sociale, proiectul a prins viaţă. Timp de 5 ani acest proiect a fost dezvoltat şi s-a aflat sub conducerea Consistoriul Districtual al Bisericii Evanghelice C.A. Sibiu, după care, în urma unui contract de colaborare a fost preluat în 2004 de Asociaţia Fortotschka e.V. din Coburg, Germania. Tot în anul 2004, echipa care administra proiectul a înfiinţat Asociaţia Breaking the Wall, care l-a preluat ca şi asociatie cu statut juridic legal în România.
Sibiu, Str. E. A. Bieltz, nr. 69
Tel./Fax.: 0040 269 229391
Tel./Fax.: 0040 724 847194
0040 771 053108
e-mail: [email protected]
www.breakingthewall.com