Hotnews.ro publică o nouă filmare din avion cu lotul 3, Săliște-Cunța, din autostrada Sibiu-Orăstie, ce are ca termen de finalizare luna noiembrie, după un an și jumătate de întârizieri. Filmarea aeriană a fost realizata prin contributiile financiare ale utilizatorilor forumurilor forum.peundemerg.ro si skyscrapercity.com, dedicate subiectelor de infrastructură. Pe acest lot se afla in constructie cel mai inalt viaduct din tara, dar se gasesc si cele mai mari probleme cu alunecări de teren de pe vreun santier de autostrazi din tara. Autoritatile au ales ca in loc de un tunel si costuri finale mai mari, sa radă efectiv o porțiune dintr-un deal, prin lucrări de excavații.
Vezi filmarea AICI
Clipul video a fost realizat incepand de deasupra autostrazii dinspre Sebes si continua deasupra lotului 3 si pana la Saliste, de unde continua autostrada A1 spre Sibiu. Zonele cu probleme de alunecari de teren incep odata cu minutul 05:09 si continua, pe alocuri, de-a lungul autostrazii pana la marile alunecari de teren din zona viaductului de la Aciliu (minutul 06:18). Imediat dupa viaduct se poate vedea dealul afectat de alunecari si care a fost sapat adanc, practic despicat in doua (minutul 06:41). Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.
Lotul 3 – Cunta – Saliste – se întinde pe 22,11 km, valoarea contractuală de execuție fiind de 604,7 mil. lei fara TVA, construcția fiind atribuită firmei italiene Impregilo SpA. Printre lucrările realizate pe acest lot de autostradă se numără trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii.Termenul de finalizare inițial a fost aprilie 2013. În luna decembrie a anului trecut au fost inaugurate simultan toate celelalte 3 tronsoane ale autostrăzii Sibiu-Orăștie. Cei 22 de kilometri din autostrada Orastie – Sibiu, Lotul 3 au ramas neinaugurati in decembrie 2013din cauza unor probleme legate de alunecarile de teren din zona Apoldu. Constructorii – italienii de la Impregilo SpA – spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor.
In martie 2013, Dan Sova a amenintat ca reziliaza contractul cu cei de la Impregilo pentru ca italienii ar fi cerut sume de bani suplimentare pentru a termina lucrarile, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta masura, iar disputa autoritati-constructor s-a dus la Comisia de Arbitraj. Acolo s-a dat dreptate statului roman si s-a ajuns la concluzia ca Impregilo trebuie să continue lucrarile in banii stipulati initial in contract si sa termine pana in noiembrie 2014. Acesta este, de fapt, termenul final la care intreg tronsonul ar trebui dat circulatiei.