Începând de astăzi, românii vor avea rate mai mari la credite, deoarece indicatorul IRCC a fost actualizat, fiind înregistrată în același timp și o creștere a ROBOR. Practic, indiferent de modul înc are sunt calculate dobânzile creditelor românilor, ele au crescut foarte mult față de ultimele luni ale lui 2021.
Ratele românilor vor crește începând de astăzi, deoarece IRCC, indicatorul pe baza căruia sunt calculate dobânzile creditelor, a fost actualizat, fiind majorat la 2,65%, față de 1,86% cât era anterior. Actualizarea a fost făcută pe baza dobânzilor interbancare din primul trimestru al anului, iar această valoare va fi menținută până în septembrie. După această dată, IRCC se va majora din nou, deoarece dobânzile intrabancare din trimestrul următor au fost și mai mari, ca urmare a inflației crescute și a dobânzii cheie majorate.
IRCC a fost introdus în anul 2019, ca un înlocuitor pentru ROBOR, fiind gândit ca o metodă de a ține pe loc dobânzile creditelor. Între timp, s-a dovedit că măsura a fost inutilă, deoarece modul de calcul este unul cu întârziere, astfel că nu ține pasul cu modificările rapide ale altor indicatori și dobânzi.
Și ROBOR, folosit pentru unele dintre contractele de credite, a crescut simțitor, astfel că nimeni nu scapă de creșterea ratelor la credite.
ROBOR la 3 luni pe trimestrul al doilea a fost 5,49%, în creștere cu 1,84 puncte procentuale și marchează acum cel mai ridicat nivel al său din ultimii 9 ani. În prezent, ROBOR continuă să crească, astfel că și în cazul acestor contracte, legate de acest indicator, ratele vor crește rapid. Unele bănci vor permite clienților să înlocuiască ROBOR cu IRCC în contractele care includ o marjă fixă, aceasta putând fi o soluție pentru întârzierea creșterilor.
Toate estimările specialiștilor arată că în acest an nu se așteaptă vreo scădere a celor doi indicatori pe baza cărora se calculează dobânda creditelor în lei.
Creșterea ratelor provocată de creșterile indicatorilor IRCC și ROBOR va aduce câteva zeci, poate chiar sute de lei în plus, obligații de plată, pentru cei care au credite în lei fără dobândă fixă.