Muzeul ASTRA vernisează vineri, 12 august, începând cu ora 11, expoziția „ASTRA Poetic / Escape Bridge”, amenajată în zona Podului acoperit de la Gura Râului. O a doua întâlnire cu autorii va avea loc în 13 august, începând cu aceeași oră.
Textele din proiect au fost scrise de către opt scriitori români contemporani, în timp ce grafica evenimentului a fost asigurată de doi specialiști din muzeu. Conceptul expozițional este asumat de Ovidiu Baron, Andrea Bernath şi Ancuța Ilie.
„ASTRA Poetic / Escape Bridge propune o experiență culturală bazată pe conexiuni simbolice între lumi, prin intermediul unui circuit etnografic situat între două alei tematice din Muzeul în aer liber, ale căror monumente reprezintă meşteşugurile şi evoluția locuirii pe două coordonate fundamentale: Apa (Aleea Pivelor) şi Lemnul (Sectorul Tematic Prelucrarea Lemnului). Accesul se face printr-o poartă monumentală (Gura Râului), ieşirea/ întoarcerea prin altă poartă (Mierța), iar trecerea are drept repere Gospodăria şi Podul acoperit de la Gura Râului, un spațiu de lectură şi interacțiune, un pârâu, un fragment de pădure şi lunca, acel coridor de lumină care, în proiectul tematic al Muzeului din Dumbravă, reprezintă stabilitate, conectând marea cu muntele, dar şi deschidere a orizontului, evadare, alteritate. Textul va adăuga valențe multiple acestui spațiu, secvențele fiind selectate din creațiile a opt scriitori români contemporani. Cuvântul scris se va integra în peisajul etnografic pe suporturi multiple, de la asfaltul aleilor la cele două porți, de la plăcuțe imprimate la uluci sau segmente de pod. Pentru stimularea lecturii, pe podul acoperit vor fi puse la dispoziția vizitatorilor cărți, din care vor putea citi după bunul plac, aşezați pe o laviță, pe pod, ori pe o bancă, la umbra unui copac. Un spațiu de lectură și interacțiune a fost amenajat cu acest prilej în imediata vecinătate a podului. Patrimoniul etnografic este abordat de această dată dintr-o perspectivă artistică, vizitatorii fiind invitați la o abordare creativă, la o interpretare personală a peisajului cultural, mediată de secvențele de imagine, text, instalație textilă sau obiecte etnografice recontextualizate. Expoziția reprezintă deopotrivă o întâlnire, o evadare, un spațiu de trecere, un prilej de meditație, o invitație la lectură, un alt mod de a descoperi oamenii, locurile, Dumbrava Sibiului.” a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct al Muzeului ASTRA.
Potrivit organizatorilor, podul propriu-zis va găzdui o instalație de poezie (texte ale autorilor: Andra Rotaru, Teodora Coman, Andrei Mocuța, Savu Popa, Călin Torsan, Ovidiu Baron, Borco Ilin, Ionuț Cheran), grafică (Andrea Bernath, Claudiu Doncuțiu), precum şi o componentă de artă textilă, realizată de Iulia Teodorescu (plafon, margini pod, segmente din spațiul vegetal).
Deschiderea evenimentului va avea loc în zilele de 12 şi 13 august, în cadrul mai larg şi în atmosfera ASTRA Rock Festival, completată de Târgul Creatorilor Populari, iar expoziția va rămâne deschisă până la primăvară.
Parcurgerea inițială a circuitului expozițional va fi ghidată de scriitori, care vor citi fragmente din textele proprii, şi de artiştii care îşi vor prezenta lucrările grafice. Recitalul va conține momente muzicale propuse de Călin Torsan la saxofon, transmit organizatorii.