Articol de Cristina Voicu
Cea de-a patra ediție a Conferinței Naționale ”Actualități și perspective în medicina invazivă” a debutat ieri la Sibiu, în aula Facultății de Medicină a Universității Lucian Blaga. Timp de trei zile, în perioada 27 – 29 octombrie, orașul nostru este gazda unui important eveniment științific, cu simpozioane, prelegeri și lucrări din specialitățile medicale și chirurgicale.
Potrivit Conf. Univ. Dr. Adrian Hașegan, președinte conferinței, acest eveniment ”reflectă rezultatele preocupării, muncii și străduinței comunității chirurgicale și medicale din Sibiu și din țară de a ameliora și vindeca suferința pacienților și a-i integra rapid socioprofesional. Metodele de tratament invaziv și minim invaziv sunt conforme cu ghidurile europene și mondiale de tratament. Rezultatul cercetării noastre este și va fi materializat prin articole științifice în reviste de specialitate acreditate. Sperăm ca prin această conferință să creștem vizibilitatea comunității noastre medicale și chirurgicale afiliate Facultății de Medicină din cadrul Universității Lucian Blaga”.
Peste 100 de lucrări științifice elaborate de specialiștii celor mai importante centre universitare
După două ediții desfășurate online din cauza pandemiei, prezenta ediție vine în premieră cu o sesiune de lucrări științifice, precum și cu două ateliere (Workshop-uri) dedicate studenților Facultății de Medicină ai ULBS. În cadrul sesiunii dedicate studenților, 17 dintre aceștia, aflați în anii de studiu III – VI, vor expune rezultatele muncii lor. ”Workshop-urile intitulate Laparoscopie de bază în urologie și Noduri și suturi vin să crească abilitatea și interesul studentului nostru pentru chirurgia minim invazivă” – Dr. Adrian Hașegan.
Temele abordate sunt împărțite în șase sesiuni, acestea fiind urologie, ginecologie, chirurgie, ortopedie, varia (diverse), precum și cea dedicată studenților. În cadrul acestora vor fi prezentate circa 100 lucrări științifice elaborate de către membri ai comunității medicale sibiene și naționale. La acest eveniment participă lectori din centre medicale și universitare cu tradiție: București, Cluj Napoca, Brașov, Timișoara și Târgu Mureș dar și studenți, membri în Societatea Studențească de Chirurgie din România (SSCR).
Obligativitatea cercetării medicale
Despre importanța Conferinței atât pentru medici, cât și pentru pacienți, am vorbit cu Conf. Univ. Dr. Ciprian Tănăsescu, autorul uneia dintre lucrările ce vor fi prezentate în sesiunea chirurgie: ”Am crezut încă de la început în acest proiect, care are ca scop creșterea calității colaborării multidisciplinare în beneficiul pacientului. Foarte rar găsim o boală singulară la un pacient, de cele mai multe ori acesta având multiple afecțiuni care se suprapun. Colaborarea interdisciplinară devine astfel tot mai importantă. Am fost președintele primei ediții a acestei conferințe și sunt mândru de munca colegilor care au prezidat-o. Cred ca activitatea de cercetare reprezintă un pilon important în viața oricărui cadru didactic, iar împărtășirea rezultatelor cu colegii din alte specialități devine mai mult decât ceva necesar, chiar o obligație”.