Potrivit site-ului capital.ro, o parte din acțiunile firmei Sibiu Golf Club, prin intermediul căreia Ilie Vonica dorea să construiască un teren de golf la Cisnădie, au fost cumpărate de antreprenorul german de origine română Jürgen Andreas Faff (45 de ani), implicat în mai multe proiecte de parcuri fotovoltaice. Pentru acest proiect, Vonica reușise să obțină o finanțare europeană de 3 milioane de euro. Terenul de golf urma să fie construit pe un lot de 8,2 hectare, concesionat de Primăria Cisnădie, iar pe un teren adiacent de 1,5 he, aflat în proprietarea firmei lui Vonica, era programată dezvoltarea unui hotel, a unui centru de spa și a unui sat de vacanță. În prezent, acţionarul majoritar al societăţii Sibiu Golf Club este Loredana Vonica, fiica lui Ilie Vonica. „Este un proiect frumos pentru oraş şi m-am gândit să intru în acţionariat. Pe parcurs o să preiau întreaga societate, o să începem să construim şi sperăm ca până la sfârşitul anului viitor să fie gata terenul de golf. Numai terenul de golf presupune o investiţie de 5 mil. euro, care dispune de o cofinanţare europeană de 3 mil. euro. Ulterior vine partea de hotel şi alte anexe care înseamnă o investiţie de încă circa 3 mil. euro, doar contribuţia proprie. Finanţarea europeană este doar pentru terenul de golf. Deocamdată sunt singur implicat în acest proiect“, a declarat în exclusivitate pentru Capital Jürgen Andreas Faff.
În ceea ce priveşte etapa a doua de dezvoltare, aceasta prevedea un club de golf cu 110 camere, un hotel cu 250 de camere şi un sat de vacanţă cu 46 de case.
Jürgen Andreas Faff s-a născut în oraşul sibian Mediaş, având domiciliul în prezent în Regensburg, Germania. Potrivit capital.ro, de la întoarcerea sa în ţară a investit în sectorul auto, în zootehnie – ramură prin intermediul căreia vinde produse în supermarketurile din România şi în energie. Prin firma Green Vision Seven, în care este acţionar alături de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, a finalizat în localitatea Ucea de Sus din Braşov un parc fotovoltaic cu o capacitate de 55 MW. Proiectul funcţionează de la sfârşitul anului trecut, însă dezvoltarea sa a fost oprită. Intenţia investitorilor era să ajungă cu parcul solar la o capacitate de 82 MW, care ar fi urmat să fie cea mai mare unitate de acest tip din România, întinsă pe 400 de hectare. Acum, omul deafaceri spune că se concentrează pe proiecte de parcuri fotovoltaice de dimensiuni mai mici, de tipul celor construite în localităţile Hosman şi Dumbrăveni din judeţul Sibiu, cu o capacitate de 2,5 MW. Grupul Green Vision are un proiect fotovoltaic şi în localitatea Uzun din Giurgiu.
Familia Vonica vrea să păstreze doar firmele din domeniul medical
Președintele Grupului de firme Polisano, avocatul Remus Borza, spune că se dorește vinderea firmelor Sibiu Golf Club, a firmei de construcții Impala, hotelul de cinci stele din Piața Gării din Sibiu (aflat la stadiul de finisaje), dealer-ul auto Toyota, service-ul auto Citröen şi un centru de înfrumuseţare. În schimb, distribuitorul de medicamente Polisano, producătorul Polipharma, reţeaua de clinici şi spitale Polisano şi cele două reţele de farmacii: Reţeta şi Polisano Pharma, vor rămâne în continuare integrate în grupul Polisano, familia Vonica nefiind interesată să le vândă în acest moment.
„Nu s-a făcut o investiţie consistentă în proiectul de la Cisnădie aşa că nu se va vinde la un preţ foarte mare. Este vorba de mai mult de 1 mil. euro. Această intrare în acţionariat face parte din procesul de vânzare a activelor din afara sferei medicale. Terenul de golf nu reprezintă o prioritate pentru noi, deoarece vrem să ne concentrăm pe cele patru linii de business: producţia şi distribuţia de medicamente, clinicile şi spitalele şi reţeaua de farmacii. Pentru restul afacerilor, la preţul corect, totul e de vânzare“, a declarat pentru Capital, Remus Borza.
Borza se aşteaptă să realizeze cifra de afaceri prognozată şi bugetată pentru 2014, în ceea ce priveşte grupul Polisano, adică în jur de 1,4 mld. lei. Familia Vonica a ocupat locul 43 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cu o avere estimată la 102-106 mil. euro.
Sursa: capital.ro