0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cum arată Scara, noul refugiu pregătit pentru montaniarzii din creasta Făgărașului

Cele mai citite

Asociația Montană Carpați (AMC) anunță că a deschis pentru montaniarzi refugiul Scara, aflat la 2.146 m altitudine, pe traseul de creastă al Munților Făgăraș.

Refugiul Scara este pregătit să adăpostească drumeții obosiți sau pe cei care dau de vreme neprielnică în creasta Munților Făgăraș – un traseu greu de parcurs, având aproape 100 km, cu nenumărate vârfuri de peste 2.000 m altitudine, cu o diferență de nivel de 5.500 m.

Refugiul este amplasat în Șaua Scării, la 2.146 m, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 m) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș. De la Cabana Negoiu (1.550 m), spre exemplu, este vorba despre o drumeție de aproximativ trei ore până în Șaua Scării.

Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe de voluntari profesioniști (arhitecți, ingineri, coordonatori), de altfel iubitori de munte care și-au unit forțele în Asociația Montană Carpați (AMC): au lucrat la conceptul refugiului, au evaluat terenul, au plănuit și coordonat urcarea materialelor în creastă, precum și construcția lui propriu-zisă.

Scara se întinde pe 36 mp, împărțiți în două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit. Refugiul poate adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va cere.

● Refugiul este prevăzut cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, camere de luat vederi, precum și cu diverși senzori care ne vor transmite date care ne vor ajuta în proiectele viitoare.

● Refugiul a fost proiectat pentru specificul zonei, în funcție de datele de la stațiile meteo vecine și de la echipele Salvamont, dar și în funcție de direcția vântului sau de stratul de zăpadă.

Cum funcționează

„Refugiile sunt adăposturi de urgență, deschise 24/24, însă nu sunt cabane sau pensiuni. Recomandăm – cum o fac și salvatorii montani cu fiecare ocazie – aventurarea pe munte cu cortul propriu la purtător. Dacă vremea va permite, încurajăm drumeții să întindă corturile și să lase liber refugiul pentru posibile urgențe (pot intra însă cu încredere acolo ca să ia masa sau să încarce telefoane).

Când montaniarzii au nevoie să folosească refugiul, îi rugăm să ocupe un singur spațiu cu lucrurile lor și să facă loc altor oameni, în situația în care ei vor ajunge mai târziu în noapte acolo, obosiți.

De asemenea, îi rugăm să-și lase lucrurile ude la intrare, în vestibul, ca să ferească refugiul de umezeala excesivă. Acolo este locul ideal de lăsat și colțari, bețe de trekking sau bocanci.

Alte rugăminți pe care drumeții le vor găsi scrise și la Scara implică grija față de cum lăsăm spațiul în urma noastră: luăm cu noi atât deșeuri, cât și resturi de mâncare, chiar dacă sunt ambalate (altfel, rozătoarele vor simți imediat); ne asigurăm că prizele și întrerupătoarele funcționează și după ce nu le mai folosim; închidem bine ușa la plecare”, scrie Asociația Montană Carpați.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect