Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a inaugurat noua Fermă Didactică a Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (ȘAIAPM) din localitatea Rusciori, comuna Șura Mică.
Proiectul, intitulat „Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și echipare infrastructură educațională a Fermei didactice din localitatea Rusciori”, a avut o valoare totală de 18.726.916,83 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 17.129.963,48 lei. Pe lângă aceasta, ULBS a alocat 4 milioane de lei din fonduri proprii pentru lucrări complementare.
Noua clădire, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 2400 mp, include laboratoare didactice și de cercetare, săli de seminar, un amfiteatru cu 120 de locuri și o stație pilot pentru procesarea legumelor și fructelor. Laboratoarele sunt specializate în diverse domenii, precum analize de apă, aer, sol, tehnologii agricole, protecția culturilor agricole, genetică și biodiversitate, tehnologii alimentare și multe altele. Acestea sunt dotate cu 281 de echipamente de laborator de ultimă generație.
,,Acest proiect este prima investiție de mare anvengură pe care o inaugurăm, iar faptul că vorbim astăzi, la Sibiu, despre o infrastructură didactică și de cercetare dotată la cele mai noi standarde în domeniul agroalimentar este confirmarea faptului că Universitatea „Lucian Blaga” din Sibu se află pe un drum al excelenței și al inovației, care ne poziționează ca pe o universitate a viitorului”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS.
„Cu ajutorul aparaturii destinate agriculturii de precizie (receptori GPS, ghidaje uniplot, drone cu softuri speciale, senzori pentru evaluarea în timp real a indicilor de calitate ai fiecărei lucrări, etc.) instruim studenții în aplicarea la nivel de fermă a unor tehnici moderne privind diagnosticarea stării de vegetație a culturilor agricole și executarea de lucrări rezultate din această diagnoză de precizie. În felul acesta sunt îndeplinite două obiective ale agriculturii contemporane, respectiv eficiența utilizării resurselor și protecția mediului prin transformarea sistemelor de agricultură convențională în sisteme de agricultură durabilă. Aceasta este o cerință importantă a prezentului în economia bazată pe cunoaștere și oferă soluții la ceea ce înseamnă creșterea producției agricole în condițiile protecției mediului pentru generațiile viitoare” a spus decanul Facultății de ȘAIAPM, prof.univ.dr.ing. Camelia Sava