0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

EDITORIAL. Rețetă USR, „patentată” pentru succese electorale incontestabile

Cele mai citite

Alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie au adus și câteva surprize notabile pentru Sibiu. Dacă votul pentru actualul (și viitorul) primar al Sibiului a fost unul tot mai previzibil în ultima perioadă, Alexandru Găvozdea și Nicu Ștefănuță sunt marii câștigători ai acestor alegeri. Cu 10.838 (19,31%) din voturi, Alexandru Găvozdea s-a plasat pe locul doi în opțiunile alegătorilor, detronând partide cu „ștaif”, exersate în bătălii electorale.

Cu un Adrian Bibu abandonat de partid și cu o campanie suspect de ineficientă, cu un PSD care niciodată nu a excelat în admirația sibienilor și cu o alianță USR-FD-PMP stagnată în propria-i ignoranță, s-ar putea zice că Alexandru Găvozdea a prins un culoar bun, pe care l-a gestionat foarte eficient. Cert e însă că independentul acestor alegeri pentru Primărie a reușit să impună un model de campanie și comunicare ce lipsea Sibiului. Și de la care ar putea învăța ceilalți competitori.

Dizidenții USR, preferații electoratului

Apropo de competitori… USR e pe cale de a patenta o „rețetă” tot mai sigură, eficientă în a garanta succese zdrobitoare în preferințele alegătorilor. Nicușor Dan, Nicu Ștefănuță, Elena Lasconi sunt extrem de relevanți în acest sens. Nu l-aș uita aici totuși nici pe Alexandru Găvozdea, curtat de același USR pentru o posibilă candidatură. Mai exact, demisionarii și membrii de partid executați de propria formațiune au dovedit că, odată „eliberați” sau izolați de USR, au toate șansele să fie extrem de vizibili și să câștige simpatia (încrederea) electoratului.

Cazul Nicu Ștefănuță e unul de referință. Demisionat din USR la începutul anului 2023, acesta a ajuns, ca independent, să obțină 3, 08% (echivalentul a peste 275.000) din voturi la nivel național și 12.183 voturi în județul Sibiu, după datele finale ale BEJ. Aceasta, în situația în care Alianța Dreapta Unită a adunat, la nivel național, 8,7% din voturile exprimate de români. Adică puțin încă pe atât din voturile pe care, de unul singur, le-a obținut Nicu Ștefănuță. Ruxandra Cibu Deaconu (ADU) a fost votată  pentru Primărie de 5541 (9,87%) dintre sibieni. În cifre, de mai puțin din jumătate dintre sibienii care l-au ales pe Nicu Ștefănuță europarlamentar.

Ruxandra Cibu Deaconu, locul 4, în 2024. Raul Apostoiu, locul 3, în 2020

La alegerile din 2020, USR-PLUS, avându-l candidat la Primăria Sibiu pe Raul Apostoiu (apropo, și el demisionat), a obținut un procentaj de 10,24% (4862 voturi). Atunci, Raul Apostoiu ieșise pe locul 3 în clasamentul final al alegerilor (versus locul 4, acum, Ruxandra Cibu Deaconu). Aceasta, dacă nu luăm în calcul și că la alegerile din acest an, ADU (o alianță formată din 3 partide), abia a reușit să se mențină la nivelul rezultatelor alegerilor din 2020. Ceea ce e de apreciat, în mod cert, e însă că Dan Barna, cu un portofoliu atât de impresionat de rezultate la nivel de Sibiu (și țară), a căzut tot în picioare, devenind acum și europarlamentar.

Dacă aș încerca să suspectez USR de o strategie minuțios și inteligent elaborată, m-aș hazarda să spun că aceasta e „pârtia” identificată și nișată prin care această formațiune politică reușește să se impună cu succes la alegători. Într-o înțelegere conspiraționistă, își ejectează oamenii buni din partid, pe care îi susține ulterior „din umbră”, pentru a obține succese incontestabile. Nicușor Dan, Nicu Ștefănuță au reușit. Ruxandra Cibu Deaconu ar avea și ea o șansă, la alegerile viitoare. Dacă nu ar mai încurca-o partidul…

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect